Večernji list

U SAVJETOVALIŠTU PACIJENTU STRUČNJACI PREGLEDAVAJU KOMPLETNU TERAPIJU, IZRAĐUJU PLAN SKRBI, PRATE ISHOD LIJE

ju se postojeći te sprečavaju potencijalni terapijski problemi, izrađuje se plan skrbi za pacijenta te procjenjuju i prate ishodi liječenja.

Terapijski problemi

– Iako je savjetovalište primarno namijenjeno osobama koje koriste četiri ili više lijekova, imaju problema s uzimanjem svoje terapije, imaju pitanja vezano uz lijekove koje koriste, pate od nuspojava lijekova, koriste lijekove koje zahtijevaju pomno praćenje ili imaju problema s postizanjem terapijskih ciljeva, trenutno nema ograničenja u tome tko se može naručiti na konzultaciju. Pacijenti se samostalno javljaju u Savjetovalište ili dolaze po uputi svojih liječnika obiteljske medicine ili specijalista – kaže mag.pharm. Helena Orehovački, zaposlenica DZZC-A koja će, uz ostale kolege u stručnom timu, dočekati pacijente u Farmakoterapijskom savjetovalištu.

– Gotovo ne postoji pacijent kod kojeg nije pronađen barem jedan terapijski problem, dok u prosjeku pronalazimo 3 do 4 terapijska problema po pacijentu. Svakog pacijenta koji pristupi savjetovalištu redovito pratimo u određenim vremenskim odmacima, što je vrlo važno. Pritom je nužna procjena učinkovitosti svake od intervencija koju smo preporučili – govori nam H. Orehovački.

Nova praksa

– Budući da je riječ o novoj praksi u okviru zdravstvenog sustava s kojom još u potpunosti nisu upoznati ni liječnici niti pacijenti, bilo je potrebno uložiti velike napore u njeno uspostavljanje. Sustav naručivanja pacijenata, dokumentiranje procesa rada, pristup kliničkim podacima pacijenata, kao i kanali komunikacije s liječnicima obiteljske medicine/specijalistima stavke su na kojima se intenzivno radilo posljednjih godina kako bi se omogućila njena implementacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a treba ih nastaviti unaprjeđivati s ciljem širenja ove usluge na ostale zdravstvene ustanove. Cilj je postići i ujednačenost pružanja usluge od strane educiranih ljekarnika koji će kao svoje primarno zanimanje u punom radnom vremenu direktno skrbiti za pacijente – zaključuje naša sugovornica. Farmaceutsko savjetovalište Ljekarne Jagatić u Sesvetama nudi cjeloviti pristup pacijentu, izradu individualiziranog plana uzimanja dodataka prehrani i praćenje terapijskih rezultata.

– Tržište je zasićeno obiljem dodataka prehrani te je postalo sve teže pacijentu odabrati one proizvode koje su prikladni za njegovo stanje. Što je zdravstveno stanje pacijenta kompliciranije, to je i ovaj zadatak zahtjevniji. Za pacijenta je bitno pronaći glavne uzroke postojećeg zdravstvenog problema, prioritizirati ih i sastaviti plan postupanja koji odgovara njegovim željama i ciljevima. Prilagođavam se pacijentu, a on se aktivno uključuje u brigu o svom zdravlju i sam odlučuje o opsegu angažmana koji želi uložiti – govori Anida Grubešić, magistra farmacije, fitoaromaterapeut, PNEI terapeut, voditeljica Farmaceutskog savjetovališta Ljekarne Jagatić. Sam proces osigurava potpunu privatnost pacijenta.

– Počinje uzimanjem osobne i obiteljske anamneze, pomno slušam simptome koje pacijent navodi i kroz strukturirani razgovor dolazimo da bitnih zaključaka o postojećem stanju. U ovoj fazi već se formira ideja kako se pacijentu može pomoći. Na kraju razgovora pacijentu se mjeri status vitamina i minerala u organizmu koji dodatno osnažuje razradu plana. Ako pacijent želi, kao dodatnu uslugu, preporuku može dobiti u pisanom obliku sa svim smjernicama i detaljima koje smo u toku razgovora naglasili kao bitnima. Pisani oblik sadrži i preciznu tablicu uzimanja dodataka prehrani kroz dan. Ovakav sažeti prikaz naročito se sviđa pacijentima koriste veći broj suplemenata i/ili lijekova

ZDRAVLJ E

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281835762954682

Vecernji List