Večernji list

ZAŠTO ŽENE GUBE ZANIMANJE ZA SEKS

Priredila Marina Borovac

” Ženama uglavnom treba dobar razlog za seks. U protivnom vecina žena može dugo izdržati prije nego što osjeti žudnju. Mnogo je razloga zbog kojih žena možda ne želi seks. Njihov popis lako bi ispunio nekoliko knjiga. Na vrhu popisa vecine suvremenih žena zacijelo su stres i iscrpljenost. Tu su i mržnja prema vlastitom tijelu, osjecaj bijesa, malodušja ili zabrinutosti, bolan snošaj, prevelik pritisak na postizanje orgazma, opcenito loš seks ili kombinacija svega navedenoga. Zbog traume iz prošlosti možete prestati željeti seks, ponekad godinama ili desetljecima kasnije, kada to najmanje ocekujete. Isto vrijedi i za situacije u kojima vas trenutacni partner ili partnerica zlostavlja ili s vama loše postupa. Ili situacije u kojima ste svjesni da vaša veza nema buducnosti, ali još uvijek niste sasvim spremni na prekid.

A tu je i jedan veliki iracionalni razlog: bojazan da s vama nešto nije u redu zato što ne osjecate žudnju. Ova misao sama po sebi može vrlo brzo uništiti ženinu seksualnu želju”.

Što ne trebate ciniti kada ne osjecate žudnju

”Neke žene koje ne osjecaju žudnju nastavljaju voditi ljubav sa svojim partnerima ili partnericama iz osjecaja odgovornosti ili zbog mira u kuci. To je rijetko kada dobra ideja. Sve što vaše seksualno ja zna jest da ga prisiljavate da radi nešto što ne želi”.

Unatoč tome što su seks i seksualnost danas iznimno popularne i dostupne teme, pitanje je jesu li ljudi, premda izloženiji tim temama, doista sretniji u krevetu. U moru knjiga koje se dotiču teme seksualne tehnike teško je naići na ono što ljude doista zanima, a to je kako održati kvalitetu seksualnog života u dugotrajnoj vezi. Pritom je potrebno podrobnije shvatiti seksualne emocije – kako one funkcioniraju, kakva pravila slijede i kako se vežu na ostale vrste emocija koje posjedujemo. U izdanju Mozaika knjiga nedavno je objavljen bestseler dr. Stephena Snydera “Ljubav koju vrijedi voditi”, u prijevodu Nade Kujundžić. Dr. Snyder je psihoterapeut koji se specijalizirao na području seksualnih odnosa, ljubavnih veza i seksualne medicine. Kombinirajući svoje tridesetogodišnje iskustvo s novim istraživanjima o ljudskoj seksualnosti, u ovoj knjizi on nudi savjete kako se suočiti sa seksualnim izazovima koje pred nas predstavljaju dugotrajne veze, shvatiti naše seksualne emocije i uživati u vlastitoj seksualnosti tijekom cijelog života te odgovara na pitanje može li seks preživjeti monogamiju, daje savjete kako razvezati jedanaest klasičnih seksualnih čvorova...

ZDRAVLJE

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281973201908154

Vecernji List