Večernji list

Biti sam Trebamo imati trenutke samo za sebe jer su neprocjenjivi

KAD STE SAMI SA SVOJIM MISLIMA, MOŽETE OTKRITI MNOGO TOGA O SEBI ŠTO INACE NE BISTE SHVATILI

naša kultura transformirala je ideju o samoci u neku vrstu ekscentricnosti koju dobro prilago eni pojedinac ne bi trebao doživjeti. U ovom slucaju govorimo o samoci, a ne o usamljenosti, iako se cini da je razlika zamagljena. Ipak, samoca ima mnogo toga što može ponuditi u svim aspektima našeg života i svaki pojedinac treba uložiti svjestan napor da je redovito doživljava.

Unatoc svim vanjskim cimbenicima koji nas odvlace od mogucnosti da budemo sami, trebamo se truditi imati takve trenutke jer su neprocjenjivi. Evo samo nekoliko od mnogih dobrobiti koje proizlaze iz samoce.

Kreativnost

Biti sam omogucuje vam da budete sa svojim mislima i da otkrijete svoj vlastiti glas. U trenucima samoce otkrivate svoj pravi identitet i nacin izražavanja. Slobodni ste od bilo kakvih prekida ili vanjskih mišljenja. To je samo vaš vlastiti glas. Kreativnost cvjeta u samoci. Omogucuje vam da uronite u ideje, usredotocite se na probleme, razmišljate izvan okvira i posegnete duboko u sebe i svoju maštu na nacin koji nije moguc u blizini drugih.

Razumijevanje

U isto vrijeme samoca vam pruža savršenu priliku da budete sami sa sobom i doista shvatite tko ste. Biti sam sa svojim mislima može otkriti mnogo toga o vama što inace ne biste shvatili. Stjecanje dubljeg razumijevanja sebe pomoci ce vam u svim aspektima vašeg života. I ne samo za sebe nego i za druge. Što bolje poznajete sebe, to bolje možete biti partner, prijatelj i osoba u svim drugim odnosima. Nadalje, ovo se shvacanje može primijeniti na sve s cime imate posla: vaše strahove, vaše borbe, vaše demone – sve se može shvatiti uz malo vremena za razmišljanje.

Obnova

Velik dio benefita samoce jest i to što vam daje priliku da se opustite i oporavite od svakodnevnog stresa. Vaše svakodnevno putovanje na posao, rutine spavanja, smetnje, ljudi i još mnogo toga imaju nevidljiv utjecaj na vaš život. S vremenom, ovo vas može poraziti: slomiti vašu volju, vašu inspiraciju i vaše vrijednosti. Udaljavanje od svega omogucuje vam da prekinete ciklus i oporavite se od svoje tipicne rutine. Omogucuje vam da se uzemljite, ponovno otkrijete svoje ciljeve i podsjetite se što je važno u vašem životu. Imate li ovaj prostor, bit ce još lakše biti spreman na žrvanj kada se vratite.

Produktivnost

Svi smo culi za velikog umjetnika ili pisca koji bježi na najvišu planinu ili pusto jezero da odradi posao, daleko od svih smetnji. Oni to rade jer doista djeluje. Kada imate jasno definiran zadatak koji zahtijeva usredotocenu pažnju, samoca je najbolji nacin da postignete svoje ciljeve. Svakako je lakše obaviti posao kada nemate telefonski poziv ili sastanak ili zvucni signal ili zujanje koji se uvijek natjecu za vašu pozornost. U tim situacijama vaša puna pozornost može se usmjeriti na zadatak koji imate.

Ocigledno je da je samoca vrijedna praksa u životu koju svi trebamo cešce omoguciti sami sebi. Pitanje je kako to možemo uciniti u današnjem svijetu? Zvuci sjajno, ali ostvariti to može biti malo teže. U stvarnosti, samocu možete pronaci bilo gdje, samo se trebate dodatno potruditi da to ucinite. Obracajuci pozornost i maksimalno iskorištavajuci zatišja u svom danu, možete svakodnevno pronaci samocu.

I samo jedno upozorenje. Nije cilj biti stalno sam. Postoji vrijednost u interakciji i suradnji, ali mora postojati ravnoteža. Trenutacno se cini da smo pobjegli iz ove ravnoteže i da smo previše povezani. Stoga pokušajte odvojiti malo vremena za sebe i biti sami. Možda cete otkriti da je puno ugodnije nego što ste mislili.

Knjiga mjeseca

Pet stvari za kojima umiruci najviše žale

PSIHA

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282059101254074

Vecernji List