Večernji list

JEDITE CEŠNJAK, ŠPAROGE, KRUMPIR, CELER, KRASTAVCI, PAPAJU, LUBENICE I BANANE. PIJTE OSAM CAŠA VODE DNEVNO

Bubrezi su organi koji oblikom nalikuju na grah, a velicine su šake. Ovi organi sofisticirane su jedinice za procesiranje najrazlicitijih tvari, a zadatak im je održavanje krvi cistom i kemijski uravnoteženom.

Fiziološka funkcija bubrega

Bubrezi procesiraju krv te odvajaju otpadne tvar i vodu. Otpadne tvari i voda cine sastavni dio urina koji se zadržava u mokracnom mjehuru prije eliminacije iz organizma. Otpadne tvari u krvi nastaju tijekom metabolizma raznih tkiva, a potjecu i iz hrane koju jedemo. Tijelo iz hrane uzima korisne i hranjive tvari, a otpadne tvari transportiraju se u krv. Funkcija bubrega neobicno je važna jer se u njima odvija uklanjanje spomenutih otpadnih tvari. Ako bubrezi ne funkcioniraju kako treba, otpadne tvari nakupljaju se u krvi i mogu naškoditi našem tijelu. Filtriranje krvi odvija se u sicušnim jedinicama bubrega koje se zovu nefroni. Svaki bubreg sadrži približno milijun nefrona. Tu se zbiva kompleksna kemijska izmjena tijekom koje otpadne tvari i voda napuštaju krv i postaju sastavni dio urina.

Kroz bubrege prolaze i važne tvari poput elektrolita i minerala, a upravo precizni mjerni sustav unutar bubrega odlucuje koliko ce se natrija, kalija i fosfora zadržati u tijelu, a ko

HRANA

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282273849618874

Vecernji List