Večernji list

Za zdravlje bubrega birajte hranu biljnog podrijetla

liko ce se izluciti. Dodatna važna funkcija bubrega je otpuštanje tri vitalna hormona, važna za sintezu crvenih krvnih stanica, regulaciju krvnog tlaka i održavanje adekvatne razine kalcija u organizmu. Kao i kod svega u životu, ravnoteža svih tvari neophodna je za optimalno zdravlje.

Rade li oba bubrega kako treba, bubrežna funkcija je 100- postotna. To je zapravo više nego što nam je potrebno. Naime, nerijetko je clan obitelji donor bubrega, a nakon uspjele operacije i donator i primatelj mogu živjeti dugo i zdravo i s jednim bubregom. Me utim, postoje situacije kada bubrezi imaju izrazito oslabljenu funkciju (funkcija bubrega je niža od 10 do 15%) te je tada nužna terapija – bilo dijaliza, bilo transplantacija.

Sacuvajmo zdrave bubrege

Cimbenici koji su povezani s povecanom opasnošcu od pojave bolesti bubrega ukljucuju povišeni krvni tlak, povišenu razinu glukoze u krvi i dijabetes, pušenje, povišenu razinu kolesterola u krvi i vjerojatno povišen unos proteina prehranom. Mnogi od ovih cimbenika mogu se uspješno kontrolirati adekvatnim stilom života i prehranom. Prehrambene navike mogu biti od velike važnosti u pocetnom stadiju bolesti bubrega, a preporuke koje vrijede za te osobe ujedno trebaju slijediti i osobe koje žele prevenirati bolesti bubrega. Dijetoterapija i medicinska terapija kasnijih stadija bolesti bubrega trebaju biti izrazito individualizirane te se nece obra ivati u ovom clanku.

Kako prehranom zadržati zdravlje bubrega

Zdravi bubrezi uspješno eliminiraju otpadne tvari, me utim nije ih poželjno nepotrebno opterecivati tvarima koje im zadaju previše posla. Primarno se tu misli na kofein, razne lijekove, alkohol i prekomjernu kolicinu proteina.

HRANA

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282282439553466

Vecernji List