Večernji list

AMBALAŽA KOJOM SE UKLANJA TRI MILIJUNA PLASTICNIH RUCKI GODIŠNJE

Maca je otporna korjenasta biljka koja raste na peruanskim Andama na visini od 3500 do 4300 metara. Ova svestrana adaptogena biljka pomaže tijelu da se prilagodi i nosi s razlicitim vrstama stresa kako biste mogli živjeti uravnotežen život. Radi što bogatijeg raspona nutrijenata u proizvodnji kombiniraju 80% korijena crne mace, 15% korijena ljubicaste te 5% korijena žute mace. Maca je bogata vitaminima B3, B2, B1 i mineralima: željezom, kalijem i fosforom. Royal Green – maca prah u kapsulama od 100% organski uzgojene mace dostupan je u trgovinama bio&bio i www.biobio.hr

Dr. sc. Martina Tomic, dr. med. iz Klinike za oftalmologiju, Klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, KB Merkur, jedna je od devetero pobjednika natjecaja 9. International Medis Awards for Medical Research. Njezin je znanstvenoistraživacki rad bio najbolji iz podrucja oftalmologije. Dr. Tomic prva je autorica clanka “HDL kolesterol zaštitni je prediktor u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa tipa 1, 15-godišnja studija pracenja”. Na 9. International Medis Awards natjecaju sudjelovalo je još dvoje finalista iz Hrvatske – dr. sc. Marko Lucijanic, dr. med. iz KB-A Dubrava u kategoriji pulmologija i alergologija, i Petra Šimac, dr. med. sa Zavoda za klinicku imunologiju i reumatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KB Split, u kategoriji za reumatologiju. Svecana završnica i proglašenje najboljih održani su u dvorcu Ljubljanski grad.

Nakon što je vec uklonio svu plasticnu ambalažu s posteljina i plahti, cime je uštedio godišnju kolicinu od 27 milijuna plasticnih vrecica, JYSK je predstavio još jedno rješenje za svoje pakiranje na kojem je uklonio plasticne rucke, koje je ugradio u samu kartonsku kutiju. Time ce se godišnje uštedjeti tri milijuna plasticnih rucki, a zamjenom patentnih zatvaraca tekstilnim svake ce se godine uštedjeti milijun metalnih patentnih zatvaraca. ”Dobra je stvar kod ovakvih unaprje enja to što je rijec o trajnom rješenju”, kaže Berit Stokholm Christiansen, voditeljica kategorije za poplune i jastuke u JYSK-U. Razvoj ambalaže i proizvoda ka održivom, kao što je to slucaj kod Wellpur jastuka, dio je stalnoga JYSK-OVA fokusa u pogledu smanjenja uporabe plastike. ”Kad god možemo ukloniti nepotrebnu plastiku i druge suvišne materijale u svojoj ambalaži, moramo to uciniti”, kaže Lars Høgh Jensen, strucnjak za razvoj ambalaže u JYSK-U.

PROMO

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282359748964794

Vecernji List