Večernji list

I OPADANJE KOSE MOŽE BITI POSLJEDICA NEPRANJA

Ako kosu ne perete, na njoj i tjemenu nakupljat ce se ulja, prljavština i mrtva koža, što može voditi do iritacije tjemena koje vas može svrbjeti ili postati perutavo. Može doci i do prevelika razmnožavanja bakterija ili gljivica ako je tjeme vlažno i na njemu se nalaze ostaci stanica mrtve kože. I opadanje kose može biti posljedica rijetkog pranja. Dr. Steven Line, predstavnik Americke udruge za kozmetiku, navodi da ako kosu ne perete tjedan dana, to može imati loše posljedice, ali i dobre jer kod rje eg pranja prirodna ulja sprjecavaju pucanje dlake, no to ovisi o tjemenu i kosi.

Godišnje oboli milijun ljudi

Površinske gljivicne infekcije spadaju me u najcešce kožne bolesti, nastaju kod milijuna pojedinaca godišnje, a rastuci trend pretilosti, starenje populacije i pad imuniteta pridonose porastu ucestalosti. Na infekcije tinea pedis (atletsko ili sportsko stopalo) i tinea unguium (onihomikoza) otpada cak 29,6 % svih gljivicnih infekcija. Atletsko stopalo naziv je za gljivicnu infekciju koja se pojavljuje na koži, a vecinu infekcija uzrokuju dvije vrste gljivica, Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton rubrum.

Namirnice koje treba izbjegavati

Ako ste pretili ili imate viška kilograma, u opasnosti ste od nastanka masne jetre, koja može voditi do nealkoholne bolesti jetre. Glavne namirnice koje treba izbjegavati za zdravlje jetre su rafinirani šeceri, alkohol, prera ena hrana, namirnice bogate transmastima, crveno meso i punomasni mlijecni proizvodi poput vrhnja, maslaca i tvrdih sireva. Šeceri mogu pridonijeti masnim naslagama i upali uzrokujuci porast glukoze u krvi i nagli skok inzulina. Alkohol može oštetiti jetru povecavajuci nakupljanje masnih kiselina te iscrpljujuci jetru od vitamina i minerala.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

2023-03-25T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282381223801274

Vecernji List