Večernji list

UMJETNA INTELIGENCIJA ZA RANO OTKRIVANJE RAKA PLUCA

Astma je kronicna upalna bolest dišnih putova izazvana razlicitim podražajima koji dovode do djelomicnog ili potpunog sužavanja dišnih putova u plucima. Nastaje me udjelovanjem upalnih stanica imunosnog sustava, tkiva i stanica dišnih putova te upalnih posrednika. Pokretaci astme mogu biti virusne infekcije, alergeni kao što su pelud, grinje, životinjske dlake ili podražaji poput hladnog i suhog zraka te tjelesni napori. Terapija ovisi o težini bolesti, no lijecenje astme dijeli se na ono koje je usmjereno na suzbijanje upale te na lijekove koji šire dišne putove. U proteklih nekoliko godina lijecenje je promijenilo smjernice, a kontinuirani nadzor pulmologa i dalje je ostalo imperativ. Lijekovi uz strucno vodstvo vecini oboljelih od astme omogucuju kvalitetan život, a valja naglasiti kako je tjelesna aktivnost astmaticara, uz redoviti nadzor i primjenu lijekova, korisna za kontrolu bolesti, ali i kvalitetu života. Prošle je godine Globalna inicijativa za astmu objavila noviju verziju “Džepnog vodica za zbrinjavanje i prevenciju astme” koja procjenjuje da od ove kronicne upalne bolesti u svijetu boluje oko 300 milijuna ljudi.

– Astmatski napad može biti zastrašujuci, kako za osobu koja ga doživljava tako i za druge osobe u blizini. Cak i relativno blagi simptomi izazivaju tjeskobu i uznemirenost. Teški napad astme je hitno stanje koje ugrožava život pa zahtijeva žurnu, strucnu

Znanstvenici s Royal Marsden i londonskog Imperial Collegea razvili su novi model umjetne inteligencije (AI) koji može tocno identificirati rak, što bi moglo ubrzati dijagnozu i lijecenje. Novi model u stanju je identificirati jesu li abnormalne izrasline na CT snimci kancerogene. Algoritam radi ucinkovitije i djelotvornije od trenutacnih metoda, a rezultati studije objavljeni su u Lancetovu casopisu ebiomedicine. Prvi rezultati pokazuju da novi AI i profesionalnu intervenciju. Ako se ne lijeci brzo i na odgovarajuci nacin, teški astmatski napad može završiti smrcu – upozorava dr. med., specijalist neurokirurg Andrej Desnica, strucni suradnik na projektu “Potpora zdravstvenom sustavu kroz informiranje gra ana” Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

– Astma je kronicno stanje koje se ne može izlijeciti, ali se pojedinacni napadi cesto mogu sprijeciti – kaže Desnica. Imperativ je da astmaticari izbjegavaju duhanski dim, a oni kojima su pokretaci astme prašina i alergeni, trebali bi uciniti promjene u kucanstvu poput uklanjanja tepiha i zavjesa. Preventivne mjere ovise o ucestalosti napada i o podražajima koji pokrecu napade. Pokazatelji mortaliteta, koji su kljucni za procjenu zdravlja stanovništva, pracenje javnozdravstvenih problema i planiranje zdravstvenih usluga, astmu i komplikacije bolesti dišnog sustava svrstavaju me u deset glavnih uzrocnika smrtnosti u 2021. godini u Hrvatskoj. Nešto je pogubnija za muškarce nego za žene, a ukupan broj umrlih za navedenu godinu od komplikacija astmatskog napada je 88 ljudi. Na poticaj Globalne inicijative za astmu – GINA, prvog utorka u svibnju obilježava se Svjetski dan astme, a ovogodišnji je moto “Skrb o astmi za sve”. Cilj GINA-E, partnerske inicijative Svjetske zdravstvene organizacije, promicanje je razvoja i provedbe ucinkovitih programa u lijecenju astme, u svim zemljama svijeta. Na podrucjima gdje gra ani ostvaruju niske i srednje prihode bilježi se veci morbiditet i mortalitet od astme. model identificira kancerogene plucne cvorove. Studija je još u ranoj fazi i bit ce potrebno više testiranja prije nego što se novi model umjetne inteligencije uvede u zdravstvene sustave. Me utim, istraživaci vec sada isticu da su jasne njegove potencijalne prednosti. – Nadamo se da cemo ovim radom pomaknuti granice u brzom otkrivanju bolesti uz pomoc inovativnih tehnologija – rekao je za The Guardian glavni istraživac studije dr. Richard Lee.

U Europskoj uniji bolest se smatra rijetkom ako je incidencija manja od 1:2000 gra ana.

Rijetke bolesti trenutacno poga aju izme u 3,5% i 5,9% svjetske populacije.

U prosjeku je potrebno gotovo pet godina da se rijetka bolest ispravno dijagnosticira. Samo šest posto svih poznatih rijetkih bolesti ima odobrenu opciju lijecenja, a 69 posto pacijenata s rijetkim bolestima primilo je samo simptomatsko lijecenje za svoje rijetko stanje.

Dok rijetke bolesti mogu biti uzrokovane infekcijama, alergijama i okolišnim cimbenicima, 72 posto njih je genetski.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281539410330173

Vecernji List