Večernji list

Skinite salo s trbuha

I pripremite se za ljeto bez gladovanja

Piše: Saša Segedi, prof.kineziologije

Iako je gornji naslov istinit, nekako sam siguran da nismo pomislili na isto procitavši naslov i podnaslov ovog teksta. Da, znam da zvuci previše dobro da bi bilo istinito, ali ruku na srce, nisam ni lagao. Nigdje nisam napisao da se radi o ‘ ljetu 2023.’, a osim toga tvrdnja da možete smršaviti “bez gladovanja” te da je dovoljno slijediti “ova tri jednostavna koraka” nisu nikakav marketinški trik, vec apsolutna istina… A sad mi dopustite da vam objasnim i zašto je to tako…

Naše je tijelo skup raznih stanica u kojemu svaka ima odre enu ulogu, a kao cjelina cine jedan “savršeni” spoj kojeg mi zovemo ljudsko tijelo. To tijelo je rezultat evolucije koja je trajala milijune godina, što znaci da je svaki dio u našem organizmu savršeno posložen, sa svrhom i ulogom. Upravo zbog potonje cinjenice (produkt XY godina evolucije), mi baš i ne možemo “manipulirati” svojim tijelom (fiziološkim funkcijama, biokemijskim procesima itd.) kako nam se prohtije. Konkretno to znaci da ne postoje “precice” koje ce vam osigurati trajni rezultat u šest tjedana te da bi se vaše zdravlje moglo svesti na tri shakea, koji ce vam osigurati sve ono potrebno za cjelodnevno funkcioniranje organizma, a da ste pri tome u kalorijskom deficitu (jer ne zaboravimo da moramo ‘skinuti salo’) i da vam se ucvrsti stražnjica jer eto, ljeto je blizu… Nitko nije i nece moci “prevariti” organizam, a ono što brzo dobijete, još brže cete izgubiti jer rezultat nije sazdan na cvrstim temeljima, vec na pokušaju manipuliranja hormonima

Ako unesete manje energije nego što ste potrošili, tada ste u kalorijskom deficitu i posljedicno gubite kilograme. Ali, vrijedi i obrnuto

(npr. korištenje MCH hormona/melanin koncentrirajuci hormon, kojim možete potisnuti osjecaj gladi te tako smanjiti apetit i umjetno si pomoci dostici odre enu razinu kalorijskog deficita). Naravno, igranje s hormonima je veliko NE jer sve što se s jedne strane supresira ili pojacava ima za posljedicu da se negdje u našem endokrinom sustavu mora dogoditi opozitna reakcija koje vrlo cesto nismo ni svjesni, sve dok nam se igranje s hormonima ne obije o glavu u obliku nekih malo ozbiljnijih poremecaja našeg endokrinog sustava.

U svakom slucaju, nadam se da ste razumjeli da “precice” ne postoje te da one u konacnici samo narušavaju vaše zdravlje što vjerujem da nije cilj nikome od nas.

i Budite uporni

koja ce nema te sile

da zaustaviti vas

neželjene skinete

, ucvrstite kilograme

se tijelo i osjecate

is zdravije, bolje

manje bolova

Raznolika prehrana i kalorijski deficit

Prvi naš jednostavni korak bio bi briga o raznolikoj prehrani unutar koje su zastupljene sve namirnice kako bi naše tijelo moglo dobiti svu potrebnu energiju za svoje dnevne potrebe! Naravno, u tu prehranu moramo ubrojiti kalorijski deficit koji je jedini nužni faktor gubitka kalorija jer ako sve ‘ogolimo’, tada se gubljenje sala (književno rečeno: redukcija potkožnog masnog tkiva) u svojoj suštini svodi na brutalnu matematiku koju možemo svesti na ovo: Ako unesete manje energije nego što ste potrošili, tada ste u energetskom gubitku (kalorijski deficit) i gubite kalorije (posljedično kilograme)! Da, vrijedi i obrnuto!

Za vašu informaciju, jedan kilogram masti/sala/špekeca (kako god želite) u sebi sadrži oko 7500 kalorija, što znači da vi nekako morate “potrošiti” ili “izgubiti” tih famoznih 7500 kalorija kako bi vaga pokazala –1 kilogram.

Tu dolazimo do dvije dileme oko kojih se često spore kineziolozi (i svi oni koji preferiraju kontrolirano dugoročno gubljenje kalorija/možda i sporiji način gubljenja kilograma, da se tako izrazim) te razni marketinški/nutricionistički gurui koji vam mažu oči dijetama i raznim shakeovima, tvrdeći da ćete upravo na njihov način izgubiti željene kilograme i biti spremni zasjati na plaži, ući u vjenčanicu ili stati u traperice iz srednje škole!

Da, oni govore istinu, tj. oni govore samo pola istine jer druga polovica kaže da kada završite s tim čudesnim programom ili dijetom, vaš organizam vrlo brzo vraća izgubljene kilograme kroz ono što zovemo jo-jo efekt, a vi se samo osjećate još jadnije i obeshrabrenije za neke nove pothvate kojima bi željeli trajno skinuti to salo s trbuha.

To je dilema broj 1!

USUSRET LJETU

hr-hr

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281556590199357

Vecernji List