Večernji list

IZAZIVA BOLOVE, SLAB IMUNITET I DEPRESIJU

Vitamin D naziva se još i suncevim vitaminom, a njegovi pozitivni ucinci na naše zdravlje su višestruki. Mnogobrojne studije pokazuju kako je iznimno važan u borbi protiv vecine najopakijih bolesti covjecanstva kao što su rak, srcani udar, dijabetes, depresija, demencija, slabe kosti. Po svome djelovanju više nalikuje hormonu nego vitaminu te se sve cešce primjenjuje u borbi protiv bolesti. Dva su najvažnija oblika vitamina D – D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Cak oko 80 posto naših dnevnih potreba za vitaminom D može se proizvesti u organizmu prilikom izlaganja suncevim zrakama nakon samo 20 minuta. Tako dobivamo D3 koji se stvara iz molekule 7-dehidrokolesterola. Ostatak se može nadoknaditi prehranom te suplementima.

Rani znakovi leukemije

Maligne bolesti imaju visoku smrtnost jer se najcešce prekasno otkriju. Simptome ljudi cesto pripisuju nekim svakodnevnim stvarima kao što su stres, umor, prehlada…tako je i s leukemijom. Uobicajeni simptomi poput modrica ili nocnog znojenja cesto pro u ispod radara pa do dijagnoze dolazi kad je bolest vec u poodmaklom stadiju. Obratite li pažnju na simptome koji se zadržavaju predugo, možete si povecati šanse preživljavanja ispostavi li se da je u pitanju leukemija.

Što kad vas “ubije” proljetni blues?

Proljetni umor je najcešce posljedica nedostatka unosa odre enih vitamina tijekom dugog, zimskog perioda. Naše trenutacno raspoloženje može dovesti do smanjene ucinkovitosti, mentalne nadraženosti, uzbu enja koje teško možemo definirati, anksioznosti, nesanice i poremecaja apetita.

No kako znati radi li se o proljetnom bluesu ili depresiji? Uravnotežite unos proteina, voca i povrca, cjelovitih žitarica, vitamina i minerala. Ogranicite ili potpuno prestanite s konzumacijom kofeina i cigareta. Posebnu pažnju posvetite higijeni spavanja. Statistike ukazuju na to da i stope samoubojstava me u ljudima koji su depresivni obicno dosegnu vrhunac u proljece.

ORDINACIJA

hr-hr

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

2023-05-27T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282411288691261

Vecernji List