Večernji list

Mjesec kao stvoren za...

Nema ljepšeg mjeseca od rujna! Još uvijek su nam dostupne blagodati ljeta, ali jesen nas već mami svojim mirisima i okusima. Što prvo isprobati?

... promjene u prehrambenim navikama

Prvi dan listopada posvećen je vegetarijancima i svima koji će to postati. Jesen je idealno doba da donesete životnu odluku i prestanete jesti meso – vlada obilje plodova koji su kao stvoreni za maštovite vegetarijanske obroke uz koje ćete zaboraviti na omiljene steakove i burgere.

... KREM-JUHU OD KESTENA

Svilenkasto glatka s blago zemljanim notama kestena. Ova okrepljujuća juha savršen je početak svakog obiteljskog druženja za stolom, a može biti i samostalan obrok. Izvrsna je s malo prepečenog kruha i najbolji način da usred ciče zime, kad u šumama više nema kestena, iskoristite ostatke domaćeg kesten-pirea koji ćete ove jeseni pripremiti.

... hladno njemačko pivo

Odluka je po svemu sudeći konačna – ni ove godine ništa od Oktoberfesta – Hrvatima omiljenog festivala na kojem teku rijeke piva i peku se brda bavarskih kobasica. Imamo mi svoje festivale na kojima se može uživati u domaćim pivskim brendovima, ali ako vas nostalgija vuče, sve što vam je potrebno za Oktoberfest u kućnoj radinosti jest gajba dobrog njemačkog piva, košarica prhkih pereca, bavarske kobasice i najvažnije od svega – dobro društvo s kojim ćete nazdraviti!

... SLADOLED OD ORAHA

Jesen i orašasti plodovi vole se jako, a mi predlažemo da zadržite dašak ljeta u svome domu i pripremite ukusan sladoled od oraha – sigurno će svi tražiti kuglicu više. Ili, još bolje, napravite male sendviče od integralnih keksića koje možete i sami ispeći pa između njih ubacite izdašnu porciju domaćeg sladoleda od oraha. Ova poslastica zabavan je finger food u kojem će osobito uživati klinci. Još ako uspijete nabaviti koju kasnu jagodu mjesečarku, na trenutak ćete zaboraviti da je škola počela, a ljeto će uskoro i kalendarski biti iza nas.

... ŠALICU MIRISNE KAVE

Ako niste spremni za prelazak na vegetarijansku prehranu, prvi dan listopada iskoristite da biste obilježili Međunarodni dan kave. Sigurni smo da ćete se ovom blagdanu puno lakše prikoniti! Bilo da uživate u kratkom espressu, macchiatu, turskoj kavi ili nekoj drugoj varijanti omiljenog crnog napitka, ovaj dan iskoristite da biste isprobali nešto novo ili pak uživajte u umjetničkim kreacijama svog omiljenog barista. I ne zaboravite ostaviti veću napojnicu – ipak je ovo važan dan!

Trendovi

hr-hr

2021-09-18T07:00:00.0000000Z

2021-09-18T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281719797717455

Vecernji List