Večernji list

Neistražene kuhinje Gordona Ramsaya

SEZONA NEISTRAŽENIH KUHINJA KOJU SMO IŠČEKIVALI S VELIKIM NESTRPLJENJEM

Fotografije iz serijala Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje

Više nema dileme – hrvatska gastronomija sve više privlači i najveća svjetska imena, a to je potvrdio i legendarni chef Ramsay uvrstivši Hrvatsku u svoju planetarno popularnu emisiju u sezoni koja se upravo emitira

GORDON RAMSAY VIŠE NEGO USPJEŠNO NASTAVLJA SVOJU GLOBALNU KULINARSKU AVANTURU PUTUJUĆI NAJZANIMLJIVIJIM DIJELOVIMA PORTUGALA, MEKSIKA, TEKSASA, PORTORIKA I ISLANDA, A ONO ŠTO GLEDATELJE U HRVATSKOJ NAJVIŠE ZANIMA JEST KAKO SE OVAJ VRHUNSKI CHEF PROVEO U ISTRI I U KOJIM JE NAMIRNICAMA UŽIVAO. Gordon Ramsay je vraški brz, izuzetno spretan i čist, a istarska maslinova ulja su ga naprosto oduševila, izjavio je nedavno David Skoko u intervjuu za Večernji list. Zajedno su pecali, ronili, trčali za domaćim životinjama i kušali ukusne svježe namirnice poput tartufa, domaćih jaja, maslinova ulja, svježih njoka i kozjeg sira. Ramsay je u svojoj kratkoj kulinarskoj avanturi po Hrvatskoj upoznao namirnice koje se po kvaliteti i svjetskoj klasi mogu usporediti s najboljima iz Italije, kazao je. A u potrazi za njima borio se za svaki atom kisika dok je slobodno ronio u potrazi za lokalnim mekušcima, riskirao svoj ponos loveći rijetke sipe i jureći koze i magarce zbog mlijeka. Saznao je i sve tajne pronalaska izvrsnih tartufa i izrade vrhunskog maslinova ulja, a na kraju je s našim Skokom i odmjerio snage za štednjakom. Ramsay i Skoko pripremali su pljukance s tartufima, hrvatsku verziju slavne puttanesce i crni rižoto sa sipom na žaru, a mi vam donosimo iscrpne recepte za svako od ova tri jednostavna ali senzacionalna jela.

Avantura tek započinje

Osim Hrvatske, Gordon Ramsay posjetio je u trećoj sezoni i Portugal, Meksiko, Teksas, Maine, Portoriko, Island i Smoky Mountains u Americi. Tako ćemo, uz vratolomije kroz koje je prošao u Istri, uživati promatrajući chefa Ramsaya kako tjera stoku na konjima uz pomoć helikoptera i lovi otrovnu zvečarku u Teksasu. Kako se hrabro suprotstavlja divovskim valovima i kako se trudi držati korak s timom ribarica koje izlovljavaju jastoge uz obalu uzburkanih voda Mainea. Vidjet ćemo kako se spušta niz vodopad i probija kajakom kroz bijesne brzace Smoky Mountainsa. Vođen lokalnim stručnjacima i legendama o hrani, Ramsay upoznaje kulinarske običaje, brojne delicije i svježe okuse jedinstvene za svaku regiju. Svaki sastojak koji ubere, jelo koje kuša i osoba koju upozna – nadahnjuje ga za novu kulinarsku kreaciju namijenjenu predstavljanju srca te kulture. Svaka epizoda završava kulinarskim dvobojem Ramsaya i lokalnog chefa kada pripremaju obrok za mještane koje je Ramsay upoznao tijekom putovanja.

– U vrijeme epidemije serija „Neistražene kuhinje“nudi nam uzbudljiv bijeg u istraživanje svijeta iz svog doma te inspiraciju za isprobavanje novih okusa i tehnika kuhanja s brojnim stručnjacima za hranu koje susrećem tijekom svog putovanja – rekao je Gordon Ramsay i zaključio: “Svijet je ogroman, pun raznolikosti i povijesti, a mi tek započinjemo avanturu upoznavanja najzanimljivijih okusa koje planet može ponuditi.”

Slavni ch e f r a m sa y u istri je o t k r i o namirnice koje se po kvaliteti i svjetskoj klasi mogu mjeriti s namirnicama koji mase divio u italiji

Uvodnik

hr-hr

2021-09-18T07:00:00.0000000Z

2021-09-18T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282381222681039

Vecernji List