Večernji list

Namirnica mjeseca: trešnja

Priznajte, prodali biste dušu vragu za onaj slatki osjećaj kada ste prvi put u životu zagrizli u plod trešnje! Malo se toga može mjeriti s ovim iskustvom. Voćka koju svi obožavamo jesti i vješati na uho kao nakit na vrhuncu je sezone – navalite!

Pradomovinom trešanja smatra se Mala Azija, a u Europi su završile zahvaljujući omraženom i okrutnom rimskom vojskovođi Lukulu koji je vjerovao da ove rajske bobice podižu spremnost njegovih vojnika. U svakom slučaju, nema sumnje da je barem djelomično bio u pravu jer trešnja je slatka, ali i puna zdravlja.

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći “Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro.”

Dozreli plodovi imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji birajte one s peteljkama jer će se dulje održati. Imate li višak trešanja koje želite upotrijebiti nekom drugom prigodom, pustite da neko vrijeme odstoje u šećeru, medu ili javorovu sirupu u koji dodajte malo voćnog likera – odličan izbor bit će domaći liker od bazge koji možete sami pripremiti ili ga kupiti kod malih domaćih proizvođača.

Domaćisirup od trešanja koji ćete koristiti u više recepata pripremitetakoda trešnjesašećerom kuhate na laganoj vatri, a kado mekšaju i obilato puste sok, izradite ih štapnimmikserom

Uvodnik

hr-hr

2022-06-18T07:00:00.0000000Z

2022-06-18T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282265259096280

Vecernji List