Večernji list

Mjesec kao stvoren za...

Samo da ‘pregrmimo’ siječanj, poznata je rečenica kojom se tješimo tijekom najturobnijeg mjeseca u godini. Ako smo nešto dosad naučili, onda je to da je uz dobru hranu sve lakše

... ljuto

Ljubitelji ljute hrane reći će da se osjećaj i pomicanje granica izdržljivosti koji im donosi ljuta hrana ne mogu ni s čim usporediti. Jednostavno, baš kao što je moguće da slatko izazove ovisnost, nije puno drukčije ni s ljutom hranom. Da bismo svi trebali dati priliku ljutom, znanstvenici se odavno slažu, a evo i nekoliko razloga: pomaže sagorjeti kalorije, štiti srce, čini vas sretnima, pomaže u ublažavanju raznih vrsta bolova i, da ne zaboravimo – čini hranu neodoljivom!

... SVJEŽE

Svježe voće i povrće obiluje prijeko potrebnim vitaminima i mineralima koji su nam u zimskim mjesecima prva crta obrane od raznih zaraza, ali i brojnim drugim nutrijentima koji pomažu u održavanju budnosti, koncentracije, dobrog raspoloženja... Kad se ne možete usredotočiti na posao, pojedite miješanu salatu od špinata i drugog lisnatog povrća, a osjetite li razdražljivost, samo zagrizite u jabuku ili naranču i život će odmah biti ljepši!

... kiselo

Ako ste među sretnicima kojima je u smočnici preostalo dovoljno teglica da prebrodite zimu – ne moramo vam govoriti da nema boljeg od kisele paprike, ajvara ili cikle u hladnim zimskim danima. Kiseli kupus da i ne spominjemo! U glavicama i listovima kiselog kupusa krije se pravo malo bogatstvo nutrijenata (vitamina B6, B1 i B2, vitamina C, folne kiseline, kalcija i kalija), dakle sve što vašem tijelu treba!

... TOPLO

Povrtna ili mesna juha, varivo od graha, zelje, kelj, poriluk... to se traži na siječanjskom meniju, i to u neograničenim količinama! Ako i dalje uporno izbjegavate pojesti nešto toplo i na žlicu, sjetite se da nema boljeg jela od tog da pruži energiju, snagu i utjehu kad vam je zdravlje narušeno ili ste pod stresom. Ako niste majstor u pripremi variva, ne brinite se, imamo i u ovome broju recepte za neka poznata jela koja će vas oduševiti.

... SLATKO

Naglo, preko noći, sasvim uskratiti organizmu šećer nakon što smo cijeli prosinac u njemu prekomjerno uživali, nemilosrdan je čin od kojeg se nećete dobro osjećati. Siječanj je, zima je, i jedva pronalazimo razlog za ustajanje ujutro. Treba li nam još dodatnih razloga da se osjećamo loše? Pojedite taj kolač ili sladoled i uživajte u svakom trenutku koji mu posvetite – znate i sami da bez pozitivnog stava i dobre energije koju odašiljete vanjski izgled ne znači baš ništa!

Trendovi

hr-hr

2023-01-21T08:00:00.0000000Z

2023-01-21T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281578064783510

Vecernji List