Večernji list

Namirnica mjeseca: limun

Tko ne bi poželio u ovo zimsko doba provesti nekoliko dana na jednom od naših otoka i uživati u najljepšem što nam priroda u inače škrtim mjesecima pruža – mirisu zrelog domaćeg limuna?!

Uzgojiti limun nije teško, no postoje zahtjevi kojih nema kod drugih voćnih vrsta. Prije svega, limun traži mnogo mikro i makroelemenata pa odlično reagira na organska gnojiva, npr. ovčji ili kozji gnoj. Što su stabla starija, hranjivih tvari treba više, što znači da količinu gnojiva treba svake godine postupno povećavati.

Od dvogodišnjih sadnica kupljenih u vrtnom centru prve plodove treba očekivati tek kada biljka napuni tri ili četiri godine. Tada treba početi i s oblikovanjem. Iako limun raste poput grma i može dosegnuti visinu od 3 do 5 metara, mnogo ljepše izgleda oblikuje li se poput stabalca. Ne samo da će ljepše izgledati nego će i berba biti lakša, tim više što mnoge sorte imaju trnovite grane.

Kad jednom počne, berba limuna traje mjesecima. Na jugu Hrvatske počinje obično u prosincu i završava tek u travnju ili svibnju. Ne treba ni napominjati da je domaći limun u prednosti u odnosu na onaj uvozni, koji se mora dodatno tretirati fungicidima da ne bi došlo do kvarenja tijekom transporta i skladištenja.

Limunprirodnone dozrijevati jekom ljeta, već tada formiranje plodovanastaje umjetnim forsiranjem. Njegova je prirodna sezonazimakadaga najvišeitrebamo

Sastojci:

• 175 g maslaca na sobnoj temperaturi

• 265 g šećera

• 3 jaja

• korica jednog limuna

• 265 g glatkog brašna

• 4 g praška za pecivo

• 130 ml mlijeka

• sok jednog limuna

• 135 g šećera u prahu

Priprema:

Omekšali maslac s dodatkom jedne trećine šećera (88 g), malo soli i koricom limuna miksajte uz pomoć pjenjače do pjenaste teksture te postupno dodajte ostatak šećera. Sastojke miksajte dok se sav šećer ne inkorporira u maslac, a zatim u pjenastu smjesu dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati. Brašno i prašak za pecivo poželjno je prosijati kako biste se riješili eventualnih grudica. Suhe sastojke povežite s mlijekom postupno ga ulijevajući. Slastičarskom špatulom zatim spojite smjesu brašna i mlijeka sa smjesom maslaca, šećera i jaja. Pri tome pazite da vaši pokreti budu lagani, kako bi što više zraka ostalo u samoj smjesi. Kolač će time postići sočnu, a prozračnu teksturu. Kalup za pečenje premažite maslacem i tankim slojem brašna kako vam se smjesa ne bi zalijepila za kalup ili ga jednostavno obložite papirom za pečenje te izlijte smjesu u njega. Zatim rastopite manju količinu maslaca, u nju umočite nož i zarežite po sredini. Smjesu pecite na 170 stupnjeva, 40-ak minuta. Kada se biskvit ispeče, napravite glazuru koju ćete preliti preko ohlađenog kolača. Za glazuru će vam trebati sok jednog limuna i 135 g šećera u prahu koje ćete povezati u gustu smjesu.

Sastojci:

• 4 jaja L veličine

• 200 g šećera

• 120 ml svježeg soka od limuna (jedan ( jedan do dva limuna)

• korica jednog cijelog limuna

• 90 g maslaca na kockice

Priprema:

Jaja i šećer stavite u srednje veliki lonac. Pjenjačom ih kratko izradite. Dodajte sok i koricu limuna te kockice maslaca. Na srednje jakoj vatri kuhajte curd dok ne postignete željenu gustoću. To ćete najbolje provjeriti ako malo curda stavite na žlicu, po sredini prijeđite prstom pa, ako se curd ne poveže, već je crta i dalje vidljiva, dovoljno je gust. Curd prebacite u sterilizirane staklenke i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi kako bi se ohladio. Ohlađeni curd držite u hladnjaku i potrošite unutar 14 dana.

Uvodnik

hr-hr

2023-01-21T08:00:00.0000000Z

2023-01-21T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282157885368470

Vecernji List