Večernji list

Sedam nijansi okusa, harmonije, elegancije i karaktera Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013

Moreno Degrassi i Alen Matelić održali vinsku radionicu u okviru Vinart Grand Tastinga

ISTARSKA VINARIJA DEGRASSI PREDSTAVILA JE ODABRANE ETIKETE U SRIJEDU, 1. OŽUJKA U HOTELU DUBROVNIK NA VINSKOJ RADIONICI. MORENO DEGRASSI I ENOLOG ALEN MATELIĆ ODRŽALI SU RADIONICU POD NAZIVOM TERRE BIANCHE CUVÉE ROUGE RISERVA 2013 I NJEZINE SASTAVNICE U OKVIRU MANIFESTACIJE VINART GRAND TASTING.

Vinarija Degrassi nedvojbeni je pionir crnih vina najviše klase u Istri, a Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013 njihovo je ključno vino. Na radionici su posjetitelji imali priliku kušati sve sastavnice ovog važnog vina zasebno – Refosco Terre Rosse Riserva 2015, Merlot Conatarini 2013, Cabernet Franc Contarini Riserva 2013, Cabernet Sauvignon Contarini Riserva 2011, Pinot Noir Contarini Riserva 2013, Syrah Contarini Riserva 2013 i Petit Verdot Contarini 2015., kao i sam cuvée, kako bi se spoznale karakteristike svake sorte i što svaka od njih daje kupaži. S ovom jedinstvenom radionicom Moreno Degrassi i Alen Matelić dali su dubinski uvid u umjetnost kupažiranja svih sedam nijansi okusa, harmonije, elegancije i karaktera Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013.

Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013 kupaža je od sedam sorti. Njezin karakter čine sklad, elegancija, bogatstvo, kompleksnost, dugovječnost, prepoznatljivost terroirea, ali i vinske kuće Degrassi. Vinarija Degrassi još je davne 1996. godine izašla s brendom “Contarini” kao crvenom kupažom istoimenog položaja. Sastav te kupaže činile su sorte merlot, cabernet franc i cabernet sauvignon, koje su zatečene u vinogradima bivšeg PIK-A Umag prilikom kupnje istoga, a zasađene 1976. godine. Brend Terre Bianche Cuvée Rouge zaštićen je i prvi put se javlja s berbom 1997., s istim bordoškim tercetom u sastavu. Naziv je nastao zbog bijelog tla, tzv. terre bianche, na kojem rastu sorte za kupažu na glasovitom položaju Contarini, a upravo terroir daje osnovna obilježja grožđu. Od te godine pa sve do danas brend nosi ime Terre Bianche Cuvée Rouge. Morenov istraživački duh i osjećaj da je sazrio trenutak kada treba podići kvalitetu i upotpuniti kupažu novim sortama, utrli su put ka sadnji novog vinograda stoga se 2007. sade nove sorte, među kojima su za crvenu kupažu bitne petit verdot, syrah i crni pinot. S berbom 2007. prvi put se na tržištu javlja kupaža s oznakom Riserva koja je dodatno naglasila još višu kvalitetu kupaže. Berba 2008. dala je posljednji put kupažu koja izlazi u samo bordoškom ruhu triju već spomenutih sorti. Princip rada odlikuju mali prinosi, izbor fenolno zrelog i zdravog grožđa, očuvanje aroma grožđa na trsu, zadržavanje skladne mjere mirisa i okusa u vinu čineći ga pitkim i elegantnim.

Prva redovna berba novih sorti, monosortno vinificiranih, dogodila se 2009. godine. Nove sorte dale su novu dimenziju crvenoj kupaži – petit verdot pojačao je strukturu i zajedno s klasičnim bordolezima (cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot) čini okosnicu kupaže – 80 %. Preostalih 20 % čine syrah i crni pinot te jedna autohtona sorta – refošk. Upravo te nove sorte podižu kompleksnost te raste ekstrakt, bogatstvo mirisa i okusa čime je dobivena jedinstvena crvena kupaža kao pečat vinske kuće Degrassi. Također, od te godine se više ne flašira svaka berba, već samo onda kada godina zadovolji uvjete kvalitete bilo u baznoj ili riserva varijanti. Također, vina ostaju u podrumu duže, odnosno dok ne postignu punu zrelost. Zbog toga je tržište dosad imalo priliku isprobati berbe 2012 i 2016 kao bazne varijante, a berba 2013. iznjedrila je još jednu riservu – Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013 – bogatu i kompleksnu sa najvećim ekstraktom do sada koja još duže dozrijeva u hrastovim bačvama raznih volumena (barrique, tonneaux, veliko drvo) u trajanju od 3,5 godine te u boci još godinu dana.

Vinarija Degrassi, osim na proizvodnju vrhunskih vina, orijentirana je i na ekološku proizvodnju. Naime, iako su oduvijek nastojali njegovati vinograde što je više moguće u skladu s prirodom, od 2019. godine potpuno su prešli na ekološki pristup stoga će s prvom berbom 2023. godine imati priliku istaknuti ekološki certifikat.

Od početka opredijeljeni vrhunskoj kvaliteti i održavanju kontinuiteta, u podrumu Degrassi nastaju vina koja zbližavaju ljude, a tih početaka prisjetio se Moreno Degrassi, koji danas u svome vinogradu ima čak 16 sorti:

– Cabernet sauvignon jedna je od naših najpoznatijih etiketa. Od samih početaka imali smo cabernet sauvignon i cabernet franc koji su bili dosta prisutni u restoranima i hotelima na našem području budući da smo već 1997. izišli s relativno velikim brojem, otprilike 50 tisuća boca i odjednom smo kao mali proizvođač bili široko zastupljeni. Cabernet sauvignon prvo smo prodavali kao svježe vino, a tek nakon druge godine jedan dio počeli smo stavljati u barrique, kako danas radimo sa svim crnim vinima, s tim da smo s vremenom počele upotrebljavati veće i još starije bačve kako bi što manje utjecale na sortnost vina – rekao je Moreno Degrassi.

Novosti

hr-hr

2023-03-18T07:00:00.0000000Z

2023-03-18T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281522230323176

Vecernji List