Večernji list

Kuhamo s crvenim radičem

Poznate glavice crvene boje još su se u 16. stoljeću uzgajale u Italiji, gdje se i danas u strogo kontroliranim uvjetima uzgajaju najpoznatije sorte ovoga lisnatog povrća – u okolici Chioggie onaj karakterističnih velikih okruglih glava te onaj izduženih i nešto tanjih glavica s čvrsto zbijenim listovima u okolici Trevisa

Iako se radič smatra salatom, njegov gorkasti okus i listovi boje crvenog vina izdvajaju ga od ostalog lisnatog povrća. Kad kupujete radič, pazite da bude svjež, kompaktan i jake boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnom mjestu. Prije konzumacije važno je baciti vanjske listove, a one koje ćete koristiti potrebno je dobro oprati.

Zdravstvenim dobrobitima radiča nema kraja – ovaj plod krcat je vitaminima i mineralima zbog čega je prozvan i čuvarom mladosti, a stručnjaci tvrde da kao snažan antioksidans čuva naše stanice od propadanja i štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Radič možete jesti kao samostalnu salatu ako vam ne smeta gorčina i grubost njegovih listova, ali još bolje će se uklopiti u zdjelu različitih vrsta zelene salate. Možete ga jesti u rižotu, na grilu, gratiniranog i zapečenog s raznim sirevima, listove radiča možete nadjenuti po želji, a odlično se slaže i s gljivama te prženom pancetom.

Radičm ožete jesti kao samostalnu salatu ili kao dodatak zelenim lisnatim salatama, ali izvrsno podnosi i termičku obradu te se slaže s mnogim ukusnim namirnicama

Uvodnik

hr-hr

2023-03-18T07:00:00.0000000Z

2023-03-18T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282149295548392

Vecernji List