Večernji list

Zrinkinih 10 trikova kako savršeno skuhati tjesteninu

1. Količina tjestenine

Za jednu osobu potrebno je 100 grama tjestenine.

2. Veliki lonac

Jedna od najvećih pogrešaka koju možete napraviti je staviti kuhati tjesteninu u premalen lonac. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno osam litara. Poklopac vam neće trebati. Tjestenina se kuha otklopljena.

3. Količina vode

Tjestenina se mora kuhati u obilnoj količini vode kako se ne bi zalijepila. Za 500 grama tjestenine treba otprilike 5 litara vode. Što znači - 1 litra vode na svakih 100 grama tjestenine.

4. Sol

Tjestenina je sama po sebi neslana, a najbolji način da je ravnomjerno posolite jest da sol dodate u vodu. Kada voda zakipi, dodajte žlicu soli po litri vode. Možemo se truditi oko umaka, ali ako tjestenina nije skuhana u dobro posoljenoj vodi, jelo nam neće biti ukusno.

5. Ulje

Krivo je mišljenje da je potrebno dodavati ulje u vodu za kuhanje tjestenine. Ulje može napraviti više štete nego koristi. Jedna od njih je da se zbog ulja, umak neće lijepo “uhvatiti” za tjesteninu.

6. Kipuća voda

Tjesteninu u lonac stavite tek kada voda zakipi.

7. Miješanje

Povremeno promiješajte tjesteninu. Dva do tri puta za vrijeme kuhanja biti će dovoljno.

8. Probajte tjesteninu

Za vrijeme kuhanja, probajte tjesteninu, pazeći da se ne raskuha. Ne morate se slijepo držati uputa za kuhanje na pakiranju. Ako je “osjećate pod zubima”, to je to. Gasite ploču.

9. Zaboravite na ispiranje Tjesteninu ocijedite, ali nikako ne ispirite.

10. Ta magična vodica

Nikako ne bacajte vodu u kojoj se tjestenina kuhala. Sačuvajte 1 do 2 decilitra vode i dodajte ju u umak. Voda u kojoj se tjestenina kuhala sadržava škrob i doprinosi okusu.

Ipak, i laicima je bilo jasno kako obje natjecateljice suvereno vladaju štednjakom, namirnicama, a i kulinarskim tehnikama, premda bi, pita li se Kristinu, ona radije pekla kolače. – Obožavam slastice! Kuhanje mi je, naime, hobi, a ljubav kolači, koje bih mogla satima, danima i noćima raditi i ukrašavati. Jednog dana kad se vratim u Orebić, za 10-ak godina, otvorit ću svoju slastičarnicu – otkriva Zdenkina kolegica po struci, koja bi, da je mogla birati, pripremala umak od dagnji koji bi se izvrsno sljubio sa “zvijezdom” natjecanja – tjesteninom Koleda.

Za njega je, doznajemo, “kriva” svekrva i danas je Kristinino najdraže jelo. Zapravo, cijele obitelji. No za to treba imati prave, provjerene, autohtone dagnje iz Malostonskog zaljeva, savjetuje naša sugovornica. Recept je jednostavan, idealan za pripremu domaće hrane, ručka kakav rado nosi na posao i može se jesti i topao i hladan – jednako kao i tjestenina u umaku od rajčica, šparoga i paprika, koju je skuhala na natjecanju.

Pretjerujese snekimnovim namirnicamai tehnikama kuhanja. svi glumimo ono što nismo, kaže z r i nk a, a nemamo vremena, pogotovo od ponedjeljka do petka, kadsviživimo 100nasat

Piletina ili povrće, pitanje

– Moj osmogodišnji sin danas bez problema jede sve i otvoren je za sve, ali iznad svega preferira ribu i školjke. Važno je da djeca steknu naviku pravilne prehrane, da jedu sve povrće, ribu, meso, školjke..., umjesto da misle kako je glavna hrana u prvoj pekarnici. Doma tako svi preferiramo mediteranska jela, puno povrća, juhe... Živimo u Zagrebu, gdje nam je i riba dostupna pa je na meniju dva do tri puta tjedno. Jedino što su mi slabost slastice – smije se Kristina, objašnjavajući kako joj je natjecanje bilo neprocjenjivo iskustvo, izazov kojemu su je, priznaje, privukli i najnoviji kućanski aparati Mielea, koji su bili dio nagrade.

– Ovo što je Kristina skuhala po okusu mi više odgovara,

svježije je i aromatičnije – pohvalila je i Zdenka svoju konkurenticu, koja je okusne pupoljke žirija “razveselila” paprikom i šparogama “al dente” u umaku. Prvo je, naime, njih prepržila na maslinovu ulju, potom tek po završetku kuhanja vratila u jednostavan umak od rajčica i češnjaka, a jelo na kraju ukrasila nasjeckanim peršinom.

Sezonsko je najbolje

Žive boje, mirisi i još bolji okusi oduševili su u kombinaciji s makaronima s jajima Koleda, dok se Zdenka, podrijetlom Slavonka, odlučila za široke rezance. Svaka od natjecateljica mogla je, naime, iz ponude odabrati pet konkretnih namirnica za svoja jela. Na raspolaganju su im, uz paprike, šparoge, sjeckane i pasirane rajčice, bile i tikvice, mladi špinat, peršin, šampinjoni, losos i pileća prsa, koje su mogle obogatiti začinima poput maslinova i suncokretova ulja, soli, šećera, papra, lovorova lista... Dovršena jela sljubljivali su s vinima rose, traminac ili graševina vinarije Kutjevo. Zdenkinu jednostavnost, koja je na kraju zaslužila prvu nagradu, uz piletinu su zaokružili luk, sjeckana rajčica, češnjak i peršin te lovorov list. Hoće li je kao pobjednicu kulinarskog showa sada kod kuće drukčije gledati, pitamo.

– Suprug će vjerojatno reći kako oduvijek zna da dobro kuham, vidjet ćemo. Nadam se da će sada i više cijeniti moju kuhinju – šali se Zdenka, koju je već sljedeći dan, a radilo se o vikendu, čekalo nakuhavanje za najmanje 10 osoba. Njezina su pak strast cvijeće – i unuci. Njih čak šestero između dvije i 13 godina koje obožava.

Ima li među njima kritičara njezina kuhanja?

– Svi sve jedu, još se nije dogodilo da nešto nisu pojeli – kaže Zdenka koja se nada da će doći vrijeme i kad će oni kuhati za nju. No nema ljepšeg događaja nego kad se svi zajedno – i troje njezine djece i unuci – uspiju okupiti oko stola. Zimi najradije kuha kiselo zelje, ajngemahtec, pileći paprikaš..., ljeti laganija dalmatinska jela, među kojima je u novije vrijeme otkrila raštiku, koju sada i uzgaja.

A koji je put do idealno skuhane tjestenine? Svi znaju da je najbolja “al dente”. No kako to postići, natjecateljicama je objasnila gastroblogerica Zrinka Janković, koja je edukaciju potkrijepila i vlastitim jelom – Koledinim svrdlima s jajima u umaku od rajčica i šampinjona. Zrinkine savjete kako ispravno pripremiti tjesteninu, koju količinu sirove tjestenine odabrati da ne bismo skuhali za cijelo susjedstvo, ali i koji se normativ uzima po osobi, donosimo u posebno istaknutom okviru u sklopu ovog teksta. Zrinkin favorit, priznala je i sama, bila je zagrebačka Orebićanka Kristina. – Koristila je sezonske namirnice, a ja volim boje na tanjuru i to što je naglasila u receptu da će povrće biti i hrskavo, da će se osjetiti, što obožavam. Oba su jela zapravo bila savršena, ali totalno različita. Pokazala su što mašta može napraviti od doslovce pet namirnica u pola sata. Upravo takva jednostavna jela s lako dostupnim namirnicama preferiram i u svom životu i na svom blogu – da netko tko nađe moj recept ne mora obići dvije-tri trgovine da bi našao ono što mu je potrebno. Meni to definitivno olakšava svakodnevicu i život. Danas se užasno pretjeruje s nekim novim namirnicama – i s tehnikama kuhanja. Svi glumimo nešto što nismo, a nemamo vremena, pogotovo od ponedjeljka do petka, kad svi živimo 100 na sat – kazala je Zrinka, čiji bi favoriti što se tiče namirnica, da je ona natjecatelj, također bili povrće – naravno sezonsko, a omiljeni u kuhinji su joj i slanutak i leća – i riba. Ipak je ona, ističe, Dalmatinka. Ostatak žirija iz tima Mielea, Ana Lendarić-belošić i Matko Raos, svoje su glasove dali Zdenki Čanađiji, složivši se kako im odluka nije bila laka. No meso je to koje je po njihovu ukusu malo više “zaokružilo okus umaka”. Pobjednica je tako kući otišla s Miele samostojećim aparatom za kavu koji u sebi ima mlinac te svaki napitak s netom mljevenom kavom čini posebnim guštom, zatim s godišnjom pretplatom na Večernji list te poklon-paketima Kolede i vinarije Kutjevo. Kristini Piantanida pripao je pak poklon-paket raznih kućanskih pomoćnika Mielea, polugodišnja pretplata na Večernjak te poklon-paketi Kutjeva i Kolede.

Natjecateljice su se doista uživjele u zadatak, napravile su odlična i ukusna jela za manje od pola sata, što je samo dokaz da zbilja ne moramo komplicirati u kuhinji. To je i cilj mog bloga Mamin ručak – potaknuti čitatelje da pronađu vremena za kuhanje te im olakšati svakodnevnicu receptima s lako dostupnim namirnicama Zrinka Janković

Kuharski Dvoboj

hr-hr

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282016151685996

Vecernji List