Večernji list

Zanatska oda džinu u izvedbi dvije žene

Destilerija The Artisan, kojoj su na čelu Maja Jakovac i Lana Klipa, jedina je u Hrvatskoj koja svoj hand crafted gin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije

Slano&slatko Privatni arhiv

NASTAO ZNANJEM I RADOM DVIJE DESTILERKE 2020. GO

DINE, THE ARTISAN GIN IMENOM I MISIJOM POSTAVLJA

TEMELJE BAZIRANE NA LOKALNIM SASTOJCIMA, PROMIŠLJENIM PROIZVODNIM PROCESIMA, LIMITIRANIM KOLIČINAMA I PREMIUM OKUSU. Od prvih koraka i ideje ovog nagrađenog i prepoznatog domaćeg zanatskog pića stoje znanje i vještine dvije žene destilerke samog pogona – Maje Jakovac i Lane Klipa. U ovom intervjuu dale su uvid u proces zanatskog stvaranja, ali i otkrile planove.

Što je Artisan gin i koja je filozofija iza njega?

MAJA: Lana i ja smo od samih početaka uz brend i razvijamo organoleptički potpis pića. The Artisan je ubrzo prepoznat kao premium gin te se pozicionirao u vrh nacionalnih i svjetskih lista, što je i vidljivo po nagradama 2021 Bartender spirits awards GOLD i 2020 IWSC quality award. LANA: Naša destilerija jedina je u Hrvatskoj, a jedna od nekoliko u svijetu koja svoj hand crafted gin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije. Uz bobice borovnice, destilat se dobiva maceracijom i pažljivim balansom 14 biljaka te začina koje nabavljamo od hrvatskih Opg-ova. Ono što je doista drukčije jest način destilacije. Za razliku od ostalih koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili drugim naprednim sustavima, Artisan se proizvodi korištenjem hladne destilacije. Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na daleko nižim temperaturama od onih klasičnih koje su obično na temperaturama iznad 90 °C. Manja upotreba topline stvara ujednačenost aroma u svakoj destilaciji i čini finalni proizvod laganim i vrlo pitkim.

Koliko je važno bilje u stvaranju Artisan gina?

MAJA: U destilaciji koristimo isključivo dehidrirano bilje i začine kontroliranog podrijetla i proizvedene na malim obiteljskim gospodarstvima. Uz bobice borovnica koristimo još ukupno 14 vrsta bilja i začina na čijoj se recepturi, dok se nije dobio savršen balans, radilo 25 dana. Posebno izdvajamo korijen hrvatskog cvijeta irisa, lavande, sladića, korijandra i bazge. Sam postupak proizvodnje jamči istu aromu i kvalitetu gina u svakom small batch punjenju. Na prvu će vas osvježiti citrusne note i korijandar, a kao after taste ugodan badem i list masline.

Kako možemo znati da je neki gin uistinu zanatski?

LANA: Mnogo je faktora poput načina destilacije, postojanosti kvalitete i arome u svakom batchu, kvaliteta sastojaka te na kraju i premium ambalaža i distribucija. Jednostavno rečeno, pravi craft gin iza sebe ima stvarnu osobu ili mali tim poput Maje i mene. Možda zvuči patetično, ali znanje, posvećenost i strast osoba koje stvaraju određeni premium gin ono je što određuje recept. Ta se individualnost ogleda u svakom ginu i nije nešto što možete kupiti ili masovno proizvoditi.

Kako je zapravo premium gin postao mainstream?

LANA: Od svih različitih kategorija alkoholnih pića koje čine dinamičnu kulturu pijenja diljem svijeta, gin ima nedvojbeno najslavniju prošlost kao i impresivan comeback u čaše širokih demografskih skupina diljem svijeta.

Gin je, sam po sebi, mainstream zahvaljujući široko dostupnom gin toniku, jednoj od ikona koktel-pića staroj više od 100 godina. Tržište je preplavljeno proizvođačima gina pa tako samo u Hrvatskoj imamo njih više od 200. Međutim, struka kao i konzumenti sve više cijene kvalitetu i vrijednost za novac, pa se stoga okreću premium proizvodima koji nude i premium iskustvo konzumacije. Tu svakako uključujemo šire faktore – od estetike boce, posvećenosti izvrsnosti, kvalitete okusa pa sve do mirisa.

Koja je pozicija Artisana? Kakav je feedback na inozemnom tržištu?

MAJA: Artisan se lijepo pozicionirao i u turističko-ugostiteljske objekte, veleprodajna te maloprodajna mjesta, a i u privatne zbirke kolekcionara ginova, što se našu sreću mjeri u visokim promilima. Upravo smo završili i predstavljanja

Content

hr-hr

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

2023-05-20T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282355454102380

Vecernji List