Večernji list

NJEGA LICA

SUPER ČISTAČI I FORMULE KOJE IZVRSNO HIDRATIZIRAJU SPAŠAVAJU SVAKI TIP KOŽE

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Losioni koji su spas za svaki tip kože

Ubespućima kozmetičkog svemira dvije formule često su na marginama, nerijetko ih zaboravimo ili postavljamo na posljednje mjesto. No tonici i losioni itekako su zahvalne formule, naročito ako želimo koži dati ekstra hidrataciju, aktivne molekule kao bonus ili osvježiti i dugoročno poraditi na mladolikosti. Mnogi ih čak brkaju, neki smatraju da tonici i losioni imaju isti zadatak, sastojke i djelovanje, ističe naša kozmetičarka Zdenka Mihelj. – No razlika je jasna, sama riječ losion dolazi od latinske “lotio”, što znači pranje, formula je namijenjena higijeni. To je vodeno-alkoholna otopina uz dodatak aktivnih

sastojaka kao što su biljke, kiseline i vitamini – kaže kozmetičarka. Naravno, alkohol se razlikuje po koncentraciji, ovisno o tome primjenjuje li se losion kao čistač kože ili antiseptik.

– Zadatak losiona je ukloniti namjerno nanesene kozmetičke proizvode i dekorativnu kozmetiku, osim na očima, te prljavštinu koja se zalijepila za površinski sloj kože, kao što su smog i prašina – ističe stručnjakinja. Losion ujedno uklanja sloj masnoće s kože te je dezinficira i suši, zato je idealan za masnu i kombiniranu kožu.

– Za ostale tipove i stanja kože preporučujem tonik, a sama riječ potječe iz Engleske i doslovno je prevodimo kao “toniranje”. Tonik može biti bez alkohola ili maksimalne koncentracije do 30% alkohola, na bazi vode – kaže Zdenka. Uloga tonika je čišćenje pora i odstranjivanje s površine kože eventualnih ostataka prljavštine i kožnih izlučevina. Vrlo važne uloge tonika su sužavanje pora i vraćanje ravnoteže pH kože te hidratacija. – Tonik ujedno ima zadatak očistiti pore te odstraniti s površine kože eventualne ostatke mlijeka i kožnih izlučevina. Kemičari su ga osmislili za aktiviranje staničnih procesa, a danas ga koristimo kao dodatak kozmetičkim ritualima čišćenja – kazala je kozmetičarka. Antibakterijske tonike koji sadrže alkohol koristimo kao losione, a uz antibakterijsko djelovanje tu su i sastojci za smirenje, regeneraciju i sprječavanje upalnih procesa. Losion i tonik mogu se primjenjivati istovremeno, naročito ako je licu potrebna dodatna njega ili hidratacija. Često ih kombiniramo, dok jedan čisti, drugi daje vlagu i detaljno uklanja prljavštinu. Idealni su za one koje cijene konkretne rituale ili naprosto žele biti sigurne da su sasvim očistile lice. Ako slučajno koža postane osjetljiva, crvena, to je jedan od prvih koraka – uvođenje laganih, vodenastih formula koje super čiste.

Nova rutina je jednostavna, prvo ide losion koji pažljivo uklanja prljavštinu i oslobađa pore, a onda dolazi tonik za smirivanje kože. Njihova simbioza djelovanja bit će odlična za kožu kojoj treba dubinsko osvježenje, bez salonskih tretmana ili dok se ne ode na profesionalan tretman. Tonik ujedno može neutralizirati učinak vode na kožu, naročito one koja ima visoki postotak kamenca, koji isušuje kožu. Obje formule dolaze kao nezaobilazni dio anti-age rituala, čim dođe do prve pojave borica i neželjenih linija na licu. Naime, povećana hidratacija i čišćenje, zahvaljujući algama i kiselinama, rješava novonastale površinske situacije. Već mlada koža, u dvadesetima, može ne samo podnijeti ove formule već su prva pomoć pri ulasku u anti-age njegu.

Naročito ako se radi o danima s puno šminke na licu. Formule tonika i losiona nisu toliko agresivne kao brojni drugi anti-age proizvodi te su optimalne u pomoći koži da se obnavlja na nježan način. No tonik i losion saveznici su kože u svakoj dobi, pomoći će joj da dulje ostane elastična, svježa i mladolika.

Sadržaj

hr-hr

2021-05-08T07:00:00.0000000Z

2021-05-08T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282458531831487

Vecernji List