Večernji list

Frizure KOJE POMLAĐUJU

Dobra frizura i pogođena boja kose može vas pomladiti za nekoliko godina; sakriti bore, definirati čeljust, istaknuti jagodice. Najbolja rješenja otkriva Tea Matičević iz Opiuma

Piše Iva Kordić Fotografije Arhiva Dive

NYX Professional Makeup Born To Glow liquid illuminator, notino.hr, 18 ml 80 kn

Elemis Superfood Glow Priming Moisturiser, notino.hr, 60 ml 317 kn mule koje već na prvi pogled djeluju drukčije, posebno i superatraktivno. Dobre su i za svaki dan, lako ih je dozirati i nanositi slojevito. – Tekući highlighteri idealni su ne samo kao samostalna podloga, već ih možete aplicirati neposredno prije tekućeg pudera ili čak pomiješati s podlogom po želji – komentira vizažistica Ena Čavlović. Osim s puderom, možete ih pomiješati i s dnevnim ili BB kremama, ovisno o tome što koristite. – Ovaj tip formule danas je neizostavan dio svake kozmetičke torbice. Nanosimo ga na dijelove lica koje želimo naglasiti, a možemo i preko čitavog lica, ovisno o gustoći i nijansi. Idealan način nanošenja je uz pomoć četkice – savjetuje Ena. Naime, dodaje da su neki bronzeri u tekućem stanju vrlo gusti te da je njih bolje miješati s kremom, dok su oni lagani idealni samostalno. Kad biramo nijansu, optimalno je uzeti nijansu ili dvije tamniju boju kako bismo dobili preplanuli efekt. Ako je tekuće zlato ili bronzer pretamne boje, djelovat ćemo kao da smo zaspali u solariju. Sjaj također može biti previše – Ena predlaže da sloj bude lagan te podsjeća da nam je dovoljno tek nekoliko kapi ovih proizvoda koje lako možemo ‘razvući’ po licu. Kistovi nam tu uvelike pomažu, jer treba manje proizvoda koji ćemo lako utapkati u kožu. Zahvaljujući tim alatima koža djeluje prirodno, odnosno nijansa je realna i izgleda kao da smo uistinu tamniji, a koža se sjaji i djeluje svježe. No Ena dodaje da treba pripaziti kad su bore vidljive – u tom slučaju ova će ih tekuća i sjajna formula dodatno naglasiti.

Zato je bolje na tim mjestima izbjegavati više slojeva i na njih nanijeti tek hidratizirajuću kremu. Za efekt preplanulosti tekući highlighter možete nanijeti i na sam vrh čela, na nos, na obraze i bradu i dobit ćete izgled kao da ste par dana proveli na suncu. Budući da je formula eterična i transparentna, njome naravno možemo ukrasiti i dekolte. No treba paziti na mrlje na odjeći, čak i ako piše da je tekstura vodootporna. Ukrasite bronzerom vrat i dekolte, djelovat će elegantnije i suptilnije, a svaka koža s dozom sjaja dobiva odmoran efekt, čak i usred sivog grada. Nikad nije rano za ove formule, čak ni ako imate blijedu put. Ako vam lice još uvijek nije preplanulo, poslužit će laganije tekuće sjajne podloge, birajte svijetlu formulu. I tu postoje podtonovi, od ružičastog do maslinastog. Ponekad zna biti narančast ili previše smeđ, stoga treba paziti da lice ne ispadne mrljavo i neuredno, a idealno mjesto za ritual nanošenja tekućeg bronzera je – na danjem svjetlu. Ova formula super je i ako je koristite mjestimično, sunčane čestice možete nanijeti na obraze ili umjesto sjenila za oči.

Makeup Revolution Glow Illuminate, nijansa Champagne, notino.hr, 40 ml 88 kn

L’Oréal Paris True Match Highlight, drogerije, 30 ml 79 kn

KKakvi su drastični rezovi potrebni da bismo se pomladili, pitali smo Teu Matičević, kreativnu direktoricu zagrebačkog frizerskog salona Opium. Cijeli tim frizerskog studija, na čelu s Teom kao kreativnom direktoricom, usmjeren je na stalno usavršavanje, a svakom klijentu sugeriraju oblikovanje frizure u skladu sa strukturom kose, oblikom lica i osobnošću.

– Bez obzira na tip kose, dužinu i teksturu, frizure koje “skidaju” godine uvijek su meke, lepršave i ženstvene, uokviruju lice i pršte od volumena – ističe Tea. To je jedan od razloga zašto sva kosa nikako ne bi smjela biti iste dužine. Slojevito ošišana kosa, koja nije otežana isključivo dugim pramenovima, djeluje mladolikije jer je stalno “u pokretu”, čime odvraća pažnju od bora i mimičkih linija. – Niste li sigurni kako se ošišati, frizura koja laska svima, posebno u zrelijoj dobi, svakako je bob koji seže taman do ispod brade, a prema zatiljku je nešto kraći. Ova frizura skriva opuštenu kožu lica ili vrata, ističe profil i oči dolaze više do izražaja – objasnila je.

No ako ne želite skratiti svoju dugu kosu, neka svakako bude ošišana slojevito. Lepršavim kraćim pramenovima uz lice mogu se istaknuti vaši mladoliki atributi, primjerice jagodice ili lijepo oblikovane obrve, dok tanka duga “ispeglana” kosa lice može učiniti dužim nego što jest, pa čak i izobličenim:

– Ravna kosa priljubljena uz glavu neće istaknuti lice, dok će razbarušena djelovati moderno i mladenački. Zato radije, ako imate dužu kosu, odaberite nježne i prozračne kovrče koje će ublažiti crte lica.

Kad je riječ o šiškama, Tea kaže kako se one najčešće povezuju s djecom, no to u ovom slučaju i želimo, jer se povezuju s mladošću. Isto tako, šiške bolje od ijedne anti-age kreme skrivaju bore – i to trenutačno!

– Šiške nam omogućuju da sakrijemo bore na čelu, ujedno naglašavajući jagodice –

objašnjava Tea i dodaje da nemaju svake šiške pomlađujući faktor pa, ako se odlučite na njih, svakako upamtite Tein savjet:

– Važno je da su prorijeđene i ošišane tako da se mogu nositi u svim smjerovima. S druge strane, guste i kratke šiške dodat će koju godinu, a nikako oduzeti, stoga ih je poželjno izbjegavati.

– Iako moji klijenti uglavnom povezuju sve nijanse plave s mladošću, kada koristimo plavu nijansu da bismo pomladili lice, nije nužno da ćemo uvijek vratiti svoj izgled iz mladosti. Ali, ono što je specifično za korištenje svijetlih nijansi jest da će nas one osvijetliti i “podići” – objašnjava Tea. Dakle, plava kosa pomlađuje, ali samo ako odaberete pravu nijansu, onu koja će odgovarati vašoj puti i boji očiju. Dajte prednost toplim nijansama plave s medenim i zlatnim odsjajem, a izbjegavajte one hladne nijanse, poput pepeljaste, platinasto-plave ili bež, zbog kojih koža može djelovati umorno i žućkasto. – Jedini pravi izbor da nas boja kose pomladi jest da djeluje jako prirodno i da pristaje našoj puti – dodaje Tea i kaže da je istina da bismo s godinama trebali ton po ton poOsobno svjetljivati prirodnu boju kose, ali to ne znači da bismo sve trebale biti plavuše. Primjerice, brinete mogu posvijetliti boju kose za ton ili dva kako bi se lakše zakamuflirale sijede vlasi, a odlično im pristaju pramenovi boje karamela.

– Ako se borimo protiv znakova starenja, svakako bismo trebali izbjegavati crnu boju kose, jer naglašava svaku boru, poru i podočnjake te stvara krut okvir licu, posebno osobama bijele puti – objasnila je kreativna direktorica i dodala da ni crvena nije dobar izbor jer naglašava blijedu kožu, crvene mrlje na licu i sitne nedostatke:

– Žene s prirodno crvenom kosom toliko su rijetke i sasvim je neprirodno nametati “prirodnost” crvenih nijansi u nekim određenim godinama. Crvena kosa tada će o nama reći samo jedno, a to je da se svim silama trudimo izgledati mlađe.

Bez obzira na to koju ste nijansu odabrali, Tea kaže da boje jednog tona nikako ne laskaju izgledu i grube su prema licu pa ih je svakako bolje kombinirati s pramenovima: – Nijansiranjem pramenovima na strateškim mjestima izbjegava se umjetan izgled. preferiram i u poslu primjenjujem bojenje u kombinaciji s pramenovima jer oštre linije i kontrasti nikako nisu dobrodošli ako se želimo pomladiti.

S godinama, osim što kosa gubi pigment, smanjuje se njena sposobnost zadržavanja vlage u vlasima pa postaje suha, lomljiva i gubi sjaj. Stoga joj je potrebna hranjivija njega nego dok smo bili u 30-ima.

– Kako bismo joj vratili zdravi sjaj, dvaput tjedno trebali bismo koristiti masku za kosu. Maske bogate antioksidansima – vitaminima A, E i C, esencijalnim uljima i aminokiselinama pogodne su za sve vrste kose – kaže Tea.

Objašnjava i da je svakodnevna njega također izrazito važna:

– Od sastojaka u šamponima i regeneratorima tražite antioksidanse, posebno C i E, jer ubrzavaju oporavak i regeneraciju. Brzo ulaze kroz pore, “zatvarajući” nastale pukotine, te Q 10 supstance koje se bore protiv starenja vlasi. I bez obzira na to koliko je tanka i osjetljiva vaša kosa, regenerator ne biste smjeli izostaviti nikad. Poželjno je čak dodatno koristiti tzv. leave-in regenerator bez ispiranja. Imate li vrlo suhu kosu, Tea kaže da su neizostavan dodatak u njezi svakako ulja, raznorazni fluidi i kreme koji njeguju suhe dužine kose. Pri kupnji sve popularnijih ulja za kosu, savjetuje da birate ona koja sadržavaju što više dragocjenih sastojaka, primjerice ulje argana, avokada, smilja, slatkog badema ili koštica grožđa te omega masne kiseline za regeneraciju, intenzivno hranjenje i sjaj. Uza svu silu preparata za njegu, Tea kaže da ne treba zaboraviti ono osnovno, odnosno da je kosu poželjno prati samo nježnim pokretima jer agresivno pranje dodatno pridonosi pucanju vlasi.

Ako ste zadržali i ponosno nosite svoju prekrasnu sijedu kosu, onda znate da ona traži posebnu njegu jer je sklona suhoći i neukrotivu izgledu.

– Kako ne bi izgledala umorno i beživotno, potrebno ju je nahraniti proizvodima koji uz pomoć polimera i proteina štite i daruju dodatan sjaj. Nakon pranja kose šamponom za sijede vlasi, koristite tzv. leave-in tretmane koji se ne ispiru, kosa ih vrlo brzo upija, a omogućuju joj prekrasan sjaj. A, u profesionalnoj upotrebi postoje i color glossovi – biljni preljevi, koji omogućuju da kosa zablista u svom prirodnom refleksu i boji – objašnjava Tea. Niste li još uvijek sigurni koju boju ili frizuru odabrati, prepustite se u sigurne ruke stručnjacima u frizerskim salonima u kojima se događaju čarolije nakon samo dva-tri sata.

Kosa

hr-hr

2021-05-08T07:00:00.0000000Z

2021-05-08T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282651805359807

Vecernji List