Večernji list

Irena Šekez Sestrić: Stil ili imaš ili nemaš, on se ne kupuje

Piše Iva Kordić Fotografije Goran Čižmešija

Dizajnerica koja stoji iza brenda odjeće “Mala Velika Moja” bavi se i produkcijom u kulturi, a ima besprijekoran stil zahvaljujući kojem je i česta gošća naše street style rubrike; za Divu se osvrnula na trendove, razlike u pojmovima ‘moda’ i ‘stil’, nagomilavanje odjeće, muško odijevanje u poslovnom svijetu

Odakle ljubav prema modi, kad se ona rodila? Kako biste opisali svoj stil?

– Estetika je dio onoga što jesam, oduvijek sam svijet gledala kroz prizmu estetike i bila u nekoj intimnoj potrazi za “lijepim”, ne samo u smislu mode i odijevanja, nego općenito. Prije bih to nazvala načinom života nego ‘ljubavlju prema modi’. Nastojim iz sebe i svega što radim izvući maksimum, živjeti život kao neku vrstu svečanosti, slavljenja svega, sitnica, a za to je ustvari potrebno nevjerojatno malo.

Dovoljno je samo promijeniti fokus. Danas se živi brzo, konzumeristički, sve je hiperdostupno i instant, ništa nema svoj prirodni razvojni put i malo tko si priušti privilegiju da naprosto stane i promatra svijet oko sebe. Ima beskrajno puno ljepote oko nas, samo je treba htjeti i znati vidjeti. O svom stilu nikada nisam razmišljala niti ga definirala. On je naprosto posljedica mojih interesa, onoga što me formiralo kao osobu, što volim i u čemu uživam, a to su književnost, kazalište i glazba. Ali ako ga već moram nekako opisati, rekla bih da je to neka ‘klasika s pomakom’.

Gdje najradije kupujete odjeću? U trgovini, u second hand dućanu, online ili na putovanjima...?

– Odjeću kupujem rijetko. Šijem si je sama. Kupujem dodatke – cipele, torbe i šešire. I neke bazne komade poput bijele majice ili crne dolčevite. Volim kupovati u malim trgovinama, kod obrtnika, biti u kontaktu s ljudima koji svojim rukama nešto proizvode, to mi strašno imponira. I radije ću odvojiti novac za neki komad u koji je netko uložio svoj trud, znanje i vrijeme, nego za serijski proizveden ‘statusni simbol’ na kojem je logo jedino što opravdava cijenu.

Volim second hand dućane i buvljake, tamo se mogu naći prava mala čuda! Prije otprilike 15 godina sam na Hreliću kupila kratki kaput od tvida za 5 kuna. Bio mi je malo širok, a kad sam ga krenula sužavati i otparala podstavu, u unutarnjem šavu našla sam deklaraciju Harris Tweed, što je najcjenjenija vrsta tkanja i obrade vune. Kupujem ciljano, točno znam što hoću i kad to nađem, onda i kupim. Na putovanjima ne kupu

RADIJE ĆU ODVOJITI NOVAC ZA NEKI KOMAD U KOJI JE NETKO ULOŽIO SVOJ

TRUD, ZNANJE I VRIJEME, NEGO ZA

SERIJSKI PROIZVEDEN ‘STATUSNI SIMBOL’ NA KOJEM JE LOGO JEDINO ŠTO OPRAVDAVA

CIJENU

jem, osim ako se u nešto baš ne zaljubim na prvi pogled. Nepojmljivo mi je otići u Pariz ili Milano zbog – šopinga! To je banalizacija svega što ti gradovi nude, od umjetnosti, arhitekture, gastronomije... Online kupujem jedino parfem, uvijek isti, već godinama. Ono što ljudi danas generalno ne razumiju jest da se čovjek može fenomenalno obući za fantastično malo novca. Isto tako može na sebe staviti tisuće i tisuće eura i izgledati kao nakarada. Svjedočim tome gotovo svaki dan...

Vlasnica ste brenda “Mala Velika Moja”. Ispričajte nam nešto više o njemu!

– To je bio neki logičan nastavak mog bavljenja modom i dizajnom koje traje već skoro 20 godina. Kao nesuđena stomatologinja bez dana radnog staža u struci, počela sam raditi kao šegrt u jednom modnom ateljeu još dok sam studirala. Ujutro predavanja, popodne konstrukcije, krojenje i šivanje. Tamo sam naučila osnove, zanat, odradila bezbrojne revije i snimanja. I shvatila što hoću i što neću, iskristalizirala neki svoj stil i doživljaj mode i dizajna. Kad sam dobila kćer, često sam je vodila u kazalište, i to ne samo na predstave za djecu, nego na ozbiljne dramske komade, operu i balet. Za svaku premijeru sam joj šivala novu haljinu koju bi ona obukla jednom i nikada više. Pa se tih ‘premijernih’ haljina skupilo... I tad se javila ideja o brendu koji sam pokrenula 2016. s početnom idejom da to bude brend couture odjeće za djecu, čega kod nas nema.

Česta ste gošća naše street style rubrike i uvijek rado pozirate našem fotografu Goranu Čižmešiji. Ipak, svojim se kombinacijama izdvajate u moru street stylea. Kakve su reakcije drugih? Kako vi komentirate današnje trendove?

- Trendove ne pratim. Niti znam što je ‘u trendu’ niti me to zanima. Zanima me ono što se zove kultura odijevanja. Odjeća je neverbalno sredstvo komunikacije i pristupam joj kao sociološkom i artističkom fenomenu. Jako puno toga možete saznati o nekome na temelju njegove odjeće i pritom ne mislim uopće na nečiji materijalni

ČOVJEK SE MOŽE FENOMENALNO OBUĆI ZA FANTASTIČNO MALO NOVCA. ISTO TAKO MOŽE NA SEBE STAVITI TISUĆE I TISUĆE

EURA I IZGLEDATI KAO NAKARADA

status. Velika je razlika između stila s jedne te trenda i mode s druge strane. Stil je ono što jeste, s čim se rodite, što s godinama razvijate i brusite, vaš način života, svjetonazor, vaši prioriteti i pogledi na svijet. Njega ne možete ni kupiti ni prodati. Trendovi i moda su biznis, tvornice novca koje danas zgrću enormno bogatstvo na bogatim ljudima bez stila i tzv. influencerima koji čovječanstvo pretvaraju u klonove. Svrha dizajniranja odjeće jest naglašavanje osobnosti onoga tko je nosi, nikako obratno! Vi nosite odjeću, a ne ona vas. Pokojni barba Pilica imao je stoput više stila kad je navečer isplovljavao baciti mreže na malom otoku gdje ljetujem od većine trendsetera sa špice i kojekakvih evenata.

Danas je to otišlo u krajnost, sve je na prvu loptu, nema promišljanja, trendovi se konzumiraju bez kriterija i tako se stvaraju vojske hiperseksualiziranih djevojaka koje nažalost nisu svjesne da tom eksplicitnošću stvaraju kontraefekt.

Je li došao trenutak da se prestane s trendom i navikom nagomilavanja odjeće?

– Kao netko tko zimi seli ljetnu garderobu, a ljeti zimsku u svoju nekadašnju djevojačku sobu u roditeljskoj kući, jer u moj četiri metra dugačak ormar ne stane sve, odgovorno tvrdim – da! Vrijeme je da se riješimo te navike!

Koji vam je komad omiljen u ormaru i postoji li nešto što nikad ne biste odjenuli? Koji je najbolji modni savjet koji ste dobili?

– Prije nekoliko godina prijateljica mi je poklonila kratku pelerinu od crnog nerca koja je pripadala njezinoj praprateti, barunici Klobučar, stara je više od sto godina. Stoji u mom ormaru zamotana u pamučnu plahtu, a povremeno je izvadim samo da joj se divim. To je ujedno i nešto što nikad ne bih obukla jer se bojim da bi se raspala. A tome dodajem i cipele na platformu i bilo što s uzorkom flore i faune. Ne volim odjeću s uzorcima, pogotovo ne agresivnim. Ali boje obožavam! Najbolji modni savjet koji sam dobila je: “Gledaj, slušaj, uči i čitaj! Po odijelu te dočekuju, a po pameti se opraštaju s tobom...”

Što vam je kod odjeće najvažnije - praktičnost, funkcionalnost, estetika...? Imate li omiljene brendove, gdje crpite inspiraciju?

– Lagala bih kad bih rekla da mi estetika nije imperativ. Uvijek ću prije odabrati nešto što mi je lijepo u odnosu na nešto što je praktično, lako za održavanje, nepoderivo i – ružno. Spoj estetike i funkcionalnosti je ono čemu težim, i u odijevanju i u

Moje odijevanje ne traje dulje od 5 do 7 minuta, zimi 10. Strašno volim tzv. dandy stil koji se oslanja na mušku modu, kaže Irena uređenju životnog prostora. Oduvijek sam htjela imati crnu kupaonicu s crno-bijelim pločicama na podu. Svi su mi govorili: ‘Nemoj to, vidjet će ti se trag od svake kapljice vode, to je teško održavati, napravit ćeš od kupaonice krematorij...’ Danas imam takvu kupaonicu. Perem pločice svaki dan i nije mi teško. Jer mi je divna! Svatko od nas ima neke svoje prioritete, a meni je to estetika.

Inspiracija mi je život kao takav, obožavam promatrati sve oko sebe. Idem ulicom, gledam fasade, arhitekturu, način na koji se moderno uklapa u tradicionalno, gledam sjene i njihovu moć da od na prvu običnog kadra naprave čudo. I onda te svoje impresije pokušavam prenijeti u tkaninu, kombinirajući strukture, konstrukciju, transparentnost.

Tkanina mi je najveća inspiracija, kako pada, kako se nabire, kako se giba i presijava u pokretu. Čim vidim tkaninu i probam je pod rukom, znam što ću od nje napraviti.

Nemam neki omiljeni brend, ali se divim radu nekih dizajnera. Japanci su apsolutno na vrhu u smislu konstrukcije i dekonstrukcije kroja. Issey Miyake, Yamamoto, Junya Watanabe i Rei Kawakubo za mene su apsolutni dizajnerski genijalci. Imaju potpuno drukčiji pristup konstrukciji, njihova estetika izlazi iz inteligentnog načina građenja odjevnog predmeta i maksimalnog iskorištavanja tradicije origamija i kimona. Ono što na osobi izgleda kao vrhunski couture, kad se skine ispadne savršena kružnica ili kvadrat s otvorima za glavu i ruke na pravim mjestima. Oni su doslovce kao Antuntun, konstruiraju sako počevši s, karikiram, rupicom za gumb. I to izgleda fantastično! Volim i Haidera Ackermanna i još neke, manje poznate dizajnere. Mogu provesti sate i sate gledajući njihove modele i revije.

Kako osmišljavate kombinacije? Čime se inspirirate, znate li svako jutro što ćete odjenuti ili ipak neko vrijeme provodite pred ormarom?

– Ne razmišljam što ću odjenuti, oblačim se onako kako se taj dan osjećam. Imam neke svoje kombinacije, znam što s čim ide, što mi stoji, a što ne, pa kombiniram. Moje odijevanje ne traje dulje od 5 do 7 minuta, zimi 10. Strašno volim tzv. dandy stil koji se oslanja na mušku modu. Općenito, muško odijevanje mi je zanimljivije od ženskog jer je ograničeno, nema toliko manevarskog prostora i s od tri do četiri odjevna komada možete postići estetski vrh ili fijasko, ovisno o načinu kombiniranja, izboru tkanine i kroju. Nema dekoracija i kićenja, sve je funkcionalno i naglasak je na detaljima. “U detalju je Bog” rekao je van der Rohe i bio je u pravu. Ne mogu vam opisati sreću kad na najklasičnijem crnom smokingu vidim jednu jarko žutu rupicu za gumb na rukavu. Prizor tog ‘incidenta’ mene drži danima. I jedva čekam da dođem u neke godine i nabavim si crni štap od ebanovine, to mi je strašno elegantno. Zato ne kupujem Vogue ni slične modne magazine, ali sam pretplaćena na The Rake i Gentleman’s gazette. Žensko odijevanje je to puno lakše, mogućnosti su beskrajne.

Sadržaj

hr-hr

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282355452863564

Vecernji List