Večernji list

Kreme za tijelo koje ćete obožavati

USUSRET NOVOJ SEZONI PRIPREMITE KOŽU DA ŠTO DULJE BUDE PREPLANULA

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Koža se polako priprema za vrijeme manje otvorenih krojeva, no ne želimo izgubiti onu divnu, ljetnu put. Kreću promjene u kozmetičkoj torbici, istražujemo formule koje će zadržati ljepotu kože i priuštiti nam mekoću i udobnost. Kad kožu sve više prekrivamo, ona reagira s tekstilom i gubi izgled specifičan za godišnji odmor. No spas je u ključnim svakodnevnim ritualima i konkretnoj njezi za koju nam danju treba tek petnaestak minuta. Hidratizirajuće kreme i losioni te razni maslaci za tijelo garantiraju preplanulu put još tjednima. Naime, kako bi se boja održala, treba je dobro nahraniti, tako se ona sporije isušuje te se neće ljuskati. U ponudi vodećih brendova divna je paleta formula za tijelo, prednost imaju one koje se brže upijaju i ne ostavljaju masni trag na koži. Kreme tog tipa idealne su za jutarnje tuširanje kad se moramo brže odjenuti. Za večer su rezervirane one nešto masnije, balzami i slične beauty delicije obogaćene dodatnim aktivnim sastojcima. Kad biramo formu

lu za njegu tijela, teksturu možemo lako raspoznati i po samom načinu pakiranja – ako je na pumpicu, vjerojatno nije previše gusta. Niske teglice na kojima se ističu natpisi kao balzam i maslac uglavnom su gušće teksture, njih je lakše nanositi kad je koža još vlažna. Inače je dobro njegovati kožu kremama dok je još vlažna, ako imate vremena – preskočite korak sušenja. Naime, kako bi koža upila tu vlagu, namažite kožu odmah pri izlasku iz tuša ili kade. Dok nanosite, idealni su masažni pokreti, time ćete pojačati cirkulaciju i pritom poboljšati samu teksturu kože. Čak i ako idete redovito na masaže, koža voli ovaj način tretiranja jer, osim krvi, potiče se i protok limfe. Ovo je najpraktičniji način kojim ćete kožu održati u najboljem stanju. Ako je koža vidno isušena, praktični su losioni za tijelo tekuće teksture i ulja, jer dehidrirani epidermis jako brzo “pije”. U tom slučaju nije loše dvostruko se namazati, jednom odmah nakon tuširanja, drugi put prije odijevanja. Večernji rituali njege tijela općenito su zahvalniji, jer ovo je jedan od tretmana u kojima uživamo i putem osjetila mirisa. Razne biljne esencije krase naše omiljene formule, a tu je i supermoćan sastojak – aloe vera. Ova vrhunska biljka dolazi u mnogim beauty formulama, krasi je iznimna hidratacija, a preporučuje se i za osjetljivu kožu. Obično je sadrže kreme koje su namijenjene isušenoj i koži koja reagira na sve i svašta, a naročito na kreme pune parfema. No i prirodne formule i ulja također znaju iritirati, stoga treba birati nešto provjereno i jednostavno, bez umjetnih sastojaka i previše umjetnih mirisa.

Za one koji žele superminimalističku njegu, tu je niša koja se vrlo brzo širi, a to su takozvani clean proizvodi. Iako, danas se mnogi brendovi hvale da imaju “čistu” kozmetiku, treba provjeriti popis sastojaka kako se na njemu ipak ne bi našao neki kojemu tamo nije mjesto.

Još jedan genijalan sastojak je karite maslac, čest u maslacima i “balmovima”. Dolazi i pod imenom shea maslac, a također je namijenjen koži koja ne podnosi mnogo toga. Ima izuzetna svojstva regeneracije kože pa ga kozmetičari ubrajaju pod anti-age sastojke. Općenito je ovo dio anti-age scene, odnosno način kojim ćemo na najlakši način sačuvati elastičnost kože. Da bi ona ostala takva, treba raditi na njoj, naročito s godinama, kad primijetimo gubitak kolagena. To je neminovan proces, no pravilna svakodnevna hidratacija i masažni pokreti podržani kremama i losionima pomoći će joj da ostane mlada koliko god je to moguće.

BIRAJTE MEĐU NIZOM TEKSTURA - LOSIONI, KREME I BALZAMI NUDE RAZNE STUPNJEVE GUSTOĆE, ALI I BILJNE MIRISE KOJI RITUAL NJEGE ČINE POSEBNIM

Sadržaj

hr-hr

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282497186784332

Vecernji List