Večernji list

Recite zbogom hiperpigmentaciji kože

bez ijedne nepravilnosti, inspirirana porculanom

Napisala: Dubravka Prpić Znaor, Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Anti-age industrija dugo se bavila uglavnom borama, koje su istaknute kao najveći “problem” kože koja vidljivo stari, no u novije vrijeme sve je aktualnija tema i želja svih generacija – imati ujednačen ten. Naime, dugogodišnje izbjegavanje krema s faktorom ili njihovo neadekvatno korištenje dovelo je to toga da se već u kasnim dvadesetim godinama života (kad bi koža trebala biti potpuno ujednačena) na licu pojavljuju razne mrlje, mrljice, točkice i slično. Već na prvu vidi se da je riječ o nekoj vrsti

poremećaja pigmentacije, zbog čega lice izgleda prljavo. Ovaj poremećaj krajem svakog ljeta gleda naša kozmetičarka Zdenka Mihelj, koja ističe da ga se moguće riješiti, no treba biti strpljiv jer traje više tjedana, pa i mjeseci. Ipak, tretmani ovog tipa i jesu idealni za hladnije dane, s manje sunca i u doba kada se baš i ne sunčamo. – Rujan je često u svijetu ljepote rezerviran za hiperpigmentacijske poremećaje, odnosno mrlje po cijelome licu. Neke dolaze s godinama, s hormonalnim poremećajima, a neke zbog nepravilne njege – komentira kozmetičarka. Ove mrlje nisu očite samo na licu nego i na rukama te dijelovima

tijela koji su bili puno izloženi suncu. – Nejednaka, neujednačena i nepravilna pigmentacija je prekomjerno stvaranje melanina, pigmenta u koži koji nas inače štiti od sunca, to je njegova primarna uloga. No kad krene u prekomjernu proizvodnju i “izgubi kompas”, on uzrokuje mrlje. Kada se pokrenu melanociti, stanice koje proizvode melanin, a nalaze se u bazalnom sloju epiderme, potičemo reakciju melanosoma koji sadrže tirozinaze (pigmentacijske enzime odgovorne za proizvodnju melanina) i sintetizirani melanin. Pri izlaganju suncu pigment dolazi u površinske slojeve kože i tu primijetimo tamniju kožu, ali i mrlje – objasnila je stručnjakinja. Ističe da najprije treba detektirati razlog zašto je nastao ovaj poremećaj. Odnosno, je li to posljedica sunca ili nekog hormonalnog poremećaja.

A može se pojaviti i zbog nedostatka nekih vitamina, ističe Zdenka. Najpoznatija nepravilna pigmentacija su pjege i staračke mrlje. Pjege najčešće vidimo kod svijetlih osoba, jer uz izlaganje suncu pojavljuje se povećana proizvodnja melanina koju na koži vidimo kao bezopasne male smeđe mrlje ili pjege. Iako, mnogima su simpatične te neke osobe ove pjege imaju odmalena. Ako ih žele sakriti, koriste pudere, no realno, one uglavnom izgledaju ujednačeno te ih treba prihvatiti. Zatim su tu takozvane staračke pjege (lentigo senilis ili lentigo solaris) – male, plosnate, zatamnjene mrlje na koži u nijansama od svijetlosmeđe pa čak i do crne boje. Prvo se primijete na rukama, dekolteu i licu te ih je sve više kako godine prolaze. Naime, kako starimo, te mrlje znaju se pojačavati pa zato mnoge formule za zrelu kožu imaju sastojke za ujednačeni ten. Od ostalih promjena pigmentacija na koži česta je melazma, koja se zna javiti na obrazima, čelu ili čak gornjoj usni, najčešće ljeti. I trudnice je znaju imati – zovemo je kloazma ili trudnička maska. To djeluje neprozirno, kao naljepnica tamnije boje, koja uglavnom nestane s porodom i u roku od nekoliko mjeseci. Nepravilna pigmentacija može se javiti i nakon ozljeđivanja kože, nakon akni, preagresivnog tretmana ili nepravilne njege. Primjer su prištevi koje istiskujemo samostalno, bez pravilne njege. Nakon toga ostaje otvorena ranica, koja može potamniti i izgledati kao točka. Zato je bitno ne istiskivati prišteve, a ako ih već imate, ili čak akne, tretirajte ih posebnim formulama te nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Općenito bi kožu koja je sklona ovakvim

poremećajima trebalo štititi cijele godine. Uvriježeno je mišljenje da s dolaskom s godišnjeg i ulaskom u rujan SPF kreme možemo staviti na stranu. No to nije tako, naročito ne ako smo često na otvorenome. Treba znati i da već i odlazak u šumu zahtijeva pripremu kože i njegu kremama za sunčanje. Često zaboravljamo da su i razne vanjske aktivnosti prava prilika za naše poremećaje pigmentacije.

Naime, za šetnje šumom, trčanje, bicikl, rolanje i slične outdoor aktivnosti treba pripremiti kožu. Dakle, zaštitite lice i tijekom jeseni, hiperpigmentacija će imati manje šanse. Mrlje tog tipa mogu se ublažiti raznim tretmanima, primjer su razni kemijski pilinzi i dermoabrazije. – Za kemijski piling najčešće se koristi AHA (glikolna kiselina) koja se nanosi na zahvaćena područja kako bi se uklonili površinski slojevi kože. Postupak u početku uzrokuje bubrenje i ljuštenje kože, no potrebno je više tretmana i na kraju je rezultat nova koža, koja je ravnomjerno pigmentirana – kaže Zdenka. Ovaj tip tretmana prvo djeluje kao pogoršanje, jer koža djeluje oštećeno, no to je potrebno kako bi se taj sloj što brže odstranio. Kemijske pilinge treba raditi u hladnijim mjesecima te se tih dana nipošto ne smije sunčati. Zato su mjeseci od rujna pa prema kraju godine idealni za rituale ovog tipa. Koža nakon ovakvih kemijskih pilinga izgleda vrlo čisto i mlado jer je – nova. Proces obnove je ubrzan.

No treba je štititi jer je podložna stvaranju nove hiperpigmentacije, a ako se to dogodi, sve skupa postaje začarani krug. Zdenka ističe i lasersku terapiju i Intense Pulse Light (IPL) – ovi tretmani savršeni su jer djeluju točno na ciljano mjesto, no treba više dolazaka da bi se mrlja uklonila. Od kućnih tretmana tu su brojne kreme serumi i slične lagane formule koje nam obećavaju lijep, ujednačen ten. Na sceni se pojavila cijela serija ovih proizvoda i sada je ujednačen ten alfa i omega mladenačkog lica. Anti-age industrija shvatila je da nisu samo bore ono što pokazuje starost kože nego i mrlje. I dok je bore nešto teže ukloniti, mrlje i pigmentacijske poremećaje ipak je nešto lakše “brisati” s lica. Bitno je uvesti u svakodnevnu rutinu jedan od proizvoda koji imaju sastojke za ujednačavanje tena, bilo da se radi o kremi, serumu ili fluidu.

Neki kozmetički brendovi imaju cijele linije koje se bave ovom problematikom – ovo je postalo ozbiljno područje koje raste iz dana u dan, a danas biramo među niz inovativnih formula.

Sadržaj

hr-hr

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

2021-09-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282553021359180

Vecernji List