Večernji list

INTERVJU

Razgovarala: Vesna Blašković Fotografije: Goran Čižmešija

Ana Tevšić Nauković: Najviše volim dizajnirati ambalaže

Industrijska i grafička dizajnerica Ana Tevšić

Nauković, vlasnica brenda ‘Love, Ana’, po mnogima je vodeća produkt-dizajnerica u

Hrvatskoj. Za Divu govori o najdražim projektima te je odškrinula vrata svog privatnog života u kojem su ona i suprug sve

prilagodili njihovo troje djece

Dizajnerica si iza koje su brojne nagrade, suradnje. Vlasnica si divnog studija u Dežmanovoj, Love, Ana. Kako bi opisala svoj posao nekome tko nije u dizajnu? – Moj posao uključuje razna područja dizajna, ovisno o projektu. Završila sam smjer industrijskog dizajna, ali sam se s vremenom preusmjerila više na grafički. Najčešće radim projekte koji uključuju manje proizvode po narudžbi, izradu vizualnog identiteta i web-stranice te projektiranje ambalaže ili limitiranih pakiranja. Dizajn ambalaže me najviše veseli zato što spaja produkt i grafiku; imam priliku osmisliti ambalažu za različite proizvode te je vizualno uskladiti s grafičkim dijelom. Mislim da je to područje rada idealno za mene i zapravo sam do sada kroz takve projekte imala prilike upoznati ambiciozne i uspješne žene koje nešto stvaraju. Iznimno mi je drago biti dio njihove priče, sretna sam što imam priliku njihovu ideju “zapakirati” za tržište.

Jedna si od poznatijih produkt-dizajnerica u Hrvatskoj. Koje bi predmete izdvojila kao najvažnije/najdraže?

– Izdvojila bih Traveller prijenosnu lampu kao naj

važniju iz područja industrijskog dizajna, a koju je i struka prepoznala kao dobar proizvod. Meni osobno najdraži je GEM stalak za nakit napravljen u suradnji s tvrtkom HAGA iz Francuske, zato što idealno spaja našu estetiku i divno predstavlja njihov nakit. Svakodnevno ga koristim i podsjeća me na prijateljstvo koje je nastalo iz te suradnje. No, iako sam unatrag nekoliko godina koncentriranija na dizajn ambalaže – izdvojila bih svakako i limitiranu ambalažu za Vichy kao najdraži projekt u zadnje vrijeme.

U posljednje si vrijeme radila puno specijaliziranih suradnji-pakiranja koja su puno više od ambalaže, a kod darova je posebno važno lijepo i promišljeno pakiranje. Što ti znači kada dobiješ dobar feedback od ljudi? Imaš li savjet za one koji muku muče kada treba zamotati darove, pogotovo veću količinu?

– Svakako me to iznimno veseli, drago mi je vidjeti i dobiti povratne informacije od korisnika da im se sviđa ambalaža pojedinog proizvoda te da su primijetili sitnice koje čine odmatanje posebnim. Meni je to uvijek super zadatak zato što najviše radim pakiranja za proizvode koji su namijenjeni ženama (primjerice kozmetika, nakit ili kreme) i mogu se lako povezati s publikom kojoj je proizvod namijenjen. Sretna sam što imam klijente koji u meni prepoznaju suradnika koji će im pomoći da njihov proizvod bude što bolje predstavljen kupcima. Nažalost, što se tiče zamatanja darova – imam iste probleme s papirom kao i svi, pa nemam baš neki dobar savjet. Rekla bih da je najvažnija dobra priprema i nabavka te puno strpljenja pri zamatanju, čega ponekad i meni nedostaje.

Tvoj dućan izgleda poput galerije. U čemu je tajna njegove vizualne atraktivnosti? Kako nastaje tvoja čarolija?

– Moj studio zapravo je oduvijek neka kombinacija galerijskog i prodajnog prostora, s time da sam za vrijeme pandemije i potresa shvatila da ga je jednostavno najbolje oživjeti kao radno-galerijski prostor. S obzirom na tekuće projekte, više ga koristim za potrebe prezentacije projekata i izrade modela. Od početka rada tamo sam stakleni izlog koristila kao prostor komunikacije, pa ga često možete vidjeti s bijelom ilustracijom. To je nešto što je nastalo spontano i što je izazvalo pozitivne reakcije prolaznika pa me potaknulo na nastavak. Unutrašnjost je ispunjena svim mojim radovima, modelima, crtežima i na

IMAMO TROJE DJECE I SVE SMO PRILAGODILI TOME. SVJESNA SAM KOLIKO TO KRATKO TRAJE PA SE TRUDIMO BITI ŠTO PRISUTNIJI. DAJEMO PREDNOST ZAJEDNIČKOM VREMENU I VREMENU PROVEDENOM S DJECOM, PA SVE OSTALO ORGANIZIRAMO OKO TOGA.

crtima. To je prostor mog kreativnog kaosa, nije uvijek savršen – ali meni je inspirativan.

Koji stil osobno njeguješ? Što najviše voliš nositi?

– Iskreno, imam osjećaj da sam se najviše formirala kao osoba otkad sam postala majka – pa tako i stilski. Dajem prednost minimalizmu i udobnosti, volim klasične krojeve i čiste linije. Najviše volim nositi haljine ili hlače visokog struka s udobnom, širokom majicom. Želim doći do toga da se ne opterećujem time kako mi što stoji, već da znam birati ono u čemu se najbolje osjećam.

Što radiš u slobodno vrijeme, kako ga najradije provodiš? Kako se opuštaš? Imaš li hobije?

– Slobodno vrijeme provodim s djecom i suprugom, to mi je najvažnije na svijetu. Najčešće smo u parkovima ili šetnji i volimo provoditi dane u zajedničkoj igri.

Inače treniram boks, to idem već dugi niz godina, nakon što sam prestala odlaziti na satove plesa. S obzirom na to da idem na neku fizičku aktivnost otkad znam za sebe – bilo mi je čudno posve ostati bez toga, a s plesom se više nisam mogla pohvatati nakon trudnoća i oporavaka. Jednostavno sam preumorna, a za ples ti treba bolja koncentracija od one koju ja imam na kraju dana. Tako da sam se prebacila na boks, tamo treniram i održavam kondiciju. Najvažnija stavka kod boksa mi je ta što zaista cijelo tijelo trenira i što mogu raditi na snazi.

Imaš troje prekrasne djece, supruga, puno obaveza. Kako suprug i ti sve stižete?

– Ne stižemo sve ni približno, prilagodili smo se trenutačnoj fazi života. Svjesna sam koliko to kratko traje pa se trudimo biti što prisutniji. Dajemo prednost zajedničkom vremenu i vremenu provedenom s djecom, pa sve ostalo organiziramo oko toga. Ne uspijemo uvijek, nekad je to potpuni raspad sistema – ali pokušavamo. Okruženi smo prijateljima s djecom, pa to dosta olakšava druženja i organizaciju vremena. Mama mi puno pomaže oko čuvanja djece, što je velika stvar i zaista je bilo perioda kad ne bih mogla ništa bez njezine pomoći. Općenito smo jako orijentirani na obiteljski život i ne treba nam ništa osim vremena. Trudimo se sve svoje obveze odraditi unutar radnih sati, a ostatak dana prilagođavamo djeci i obvezama koje uključuju njih.

Što kažeš o gomilanju odjeće, je li došlo vrijeme da se oslobodimo te navike?

– Apsolutno, a čini mi se da je općenito sve prisutnija ta svijest o planskoj kupnji. Pretpostavljam da je to vezano i uz činjenicu da dok nemaš jasnu viziju svog stila i onog što najbolje nosiš, da kupuješ sve i svašta u potrazi za onime što je za tebe. To je ono što trendovi rade, navedu te da probaš razne faze. Imala sam periode za vrijeme i nakon fakulteta kad sam zaista nepotrebno gomilala odjeću, no otkad sam majka zaista kontrolirano i planski kupujem. Zapravo radim na tome da za nekoliko godina formiram famoznu capsule garderobu s najdražim komadima i da ih pametno kombiniram. Trenutačno najviše kupujem dječju robu, to je sad period gdje njima često treba nešto novo jer prerastu ono što imaju ili potrgaju u igri.

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

– Najčešće biram u zadnji tren, ovisno o tome kako se osjećam. Ako želim potpuni komfor – biram hlače sa zanimljivim topom. Ako se osjećam ženstveno – onda sam uvijek za haljinu. Imam bijelu haljinu koju nosim već toliko da mi je postala kao uniforma, ali zaista mi je najdraža i ne smeta mi što je često biram za spas prije izlaska.

I za kraj, kao Puležanka Puležanki – Pula ili Zagreb? Zašto?

– Pula je predivan grad i dolazak tamo me uvijek opušta. Miris domaćih pljukanaca ili miris blizine mora je takav da te potpuno obuzme i začara, to se ne može osjetiti u Zagrebu. Ali mi smo se preselili u Zagreb puno prije nego sam krenula u školu, pa mi je Pula oduvijek vezana uz ljetne praznike i vrijeme provedeno s obitelji. Tako da bih rekla da je najbolja kombinacija ova koju poznajem; život u Zagrebu s čestim odlascima u Pulu. Najbolje od oba svijeta.

Contents

hr-hr

2022-06-11T07:00:00.0000000Z

2022-06-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281788517715364

Vecernji List