Večernji list

Sarah Ferguson: Zlostavljali su me zbog težine

Zlostavljali su me zbog težine, danas takvo što ne bi bilo moguće

MSarah Ferguson Fergie, bivša supruga princa Andrewa, sina kraljice Elizabete II., boravila je nedavno u Hrvatskoj kao ambasadorica Montessorija te za Divu otkrila kontroverzne detalje iz svoje prošlosti

nogo prije Kate i Meghan postojale su Diana i Fergie. Iako su princeze bile potpuno različite, njihov izgled i po mnogima izmišljeno i nametnuto rivalstvo godinama su bili u središtu zanimanja britanskih medija. No za razliku od princeza 21. stoljeća, Sarah i Diana su se poznavale čitav život budući da su bile i daleke rođakinje. Istina, bila su to neka druga vremena, ali biti pripadnik kraljevske obitelji nikada nije bilo lako. U to smo se uvjerili i nedavno kada su Harry i Meghan odlučili napustiti kraljevske dužnosti i otići iz Engleske. Poznata hollywoodska ljepotica jednostavno se nije mogla nositi sa svom dužnosti i obvezama, ali i pritiskom koji nameće život u Londonu. Prije njih to je napravila i Sarah Ferguson, poznatija kao Fergie, te na neki način olakšala taj korak svima koji se nisu mogli nositi s britanskom kraljevskom obitelji. No vratimo se još malo u povijest.

Prije točno 35 godina, kad se Sarah Ferguson 1986. udala za tzv. omiljenog kraljičina sina, princa Andrewa, čovjeka koji je nedavno optužen za seksualno napastovanje maloljetnice, njezin život zauvijek se promijenio, a zanimanje javnosti nije prestalo ni nakon njihova razvoda šest godina poslije. Sarah, vojvotkinja od Yorka, Fergie – postala je poznata u cijelom svijetu. Pa i preko famozne “bare” kamo se nakon razvoda odselila, a gostujući u najpoznatijem talk–showu na svijetu, kod Oprah Winfrey, otkrila je do tada mnoge nepoznate detalje iz života te najavila da se počinje baviti pisanjem priča za djecu. Simbolično ili ne, tim je smjerom krenula i “zločesta djevojka” Meghan zbog koje se Harry jednim dijelom odrekao svega što ima.

I premda su je tijekom godina pratili skandali, 62–godišnja Sarah Ferguson oduvijek se najbolje osjećala baveći se humanitarnim radom. On ju je, kaže, spasio i dao joj svrhu kad je proživljavala teška vremena. Kada je upoznate, dobijete dojam kao da joj je u DNK upisan optimizam jer nakon toliko skandala koji su je pratili nije izgubila dobru volju i želju da svijet učini ljepšim mjestom.

– Moja baka uvijek je govorila: kad se osjećaš loše, napravi nešto dobro za drugoga – rekla je vojvotkinja. Upravo je to bio razlog njezina posjeta Hrvatskoj, gdje je na poziv Montessori grupe, kao glavna ambasadorica, došla podržati njihov rad, s naglaskom na pitanje integracije ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, a ujedno joj je cilj stvoriti nove oblike suradnje za pomoć djeci diljem svijeta.

Sarah Ferguson, odnosno vojvotkinja od Yorka, ima i svoj poznati YouTube kanal na kojem čita razne priče pa je tako iz Hrvatske otputovala sa slikovnicom “Kapetan Ivo u lovu na dugu”, koju je napisala novinarka Marija Pajić, a ilustrirala modna dizajnerica Anamarija Asanović.

Danas kada je već postala i dvostruka baka što joj je, kaže, daleko najdraža uloga u životu, ne prestaje poma

gati djeci i ženama lošijeg socioekonomskog statusa pa je dobrotvorna organizacija koju je osnovala ‘Children in crisis’ tijekom godina obrazovala više od 1,4 milijuna djece diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu za vrijeme rata.

“Vi imate iskustvo ratnih stradanja i empatiju da ukrajinskim izbjeglicama pružite pomoć jer ste i sami prošli isto, a danas živite normalnim životima. Jako je važno pokazati tim ljudima da život ponovno može biti lijep”, rekla je vojvotkinja koja je na pitanje kako se nosi s teškim emocijama dok pomaže drugima ganuto rekla: “Humanitarni rad spasio mi je život. Nemam se prava loše osjećati dok toliko ljudi oko mene pati, a pogotovo djece koja se moraju osjećati sigurno jer nisu svojim izborom ostala bez doma.”

Napisala je 48 slikovnica za djecu, a lani je izdala i prvi povijesni ljubavni roman pod naslovom ‘Her hearth for a compass’. “Likovi Blue (Plavi) i Little Red (Mala crvenokosa) su moja sigurna oaza. Te sam likove izmislila nakon velikih katastrofa poput bombaškog napada u Oklahomi 1995. kako bi postali simbol dječjih prava i zaštite. Sretna sam što upravo u Zagrebu predstavljam svoj novi naslov – “Little Red Visits Croatia”, rekla je vojvotkinja i najavila proširenje suradnje s Montessorijem.

Više puta tijekom druženja istaknula je kako je posebno vezana uz Hrvatsku. Zahvaljujući prijateljstvu sa Slavicom Ecclestone, jednom od najbogatijih Hrvatica, 2014. je boravila u Dubrovniku, a još 1992. tijekom rata posjetila je Split u humanitarnoj misiji. Tijekom ovog posjeta, njezina organizacija i Montessori grupa donirale su po 50.000 kuna za ljude koji su stradalnici potresa u Petrinji.

A imala je Sarah zanimljiv život, od preljuba, optužbe za mito, financijske prevare pa sve do bankrota. Od njezina posljednjeg posjeta Lijepoj Našoj prošlo je sedam godina. – Obožavam Hrvatsku. Zagrebačka katedrala izgleda prekrasno. Drago mi je što sam se vratila u Hrvatsku. Bila sam prije na praznicima, dolazila sam brodom. Zasad nemam nikakve planove za ljeto, ali svakako planiram ponovno posjetiti Hrvatsku – rekla nam je vojvotkinja od Yorka.

Na pitanje koja bi princeza iz bajke željela postati, Sarah je zastala.

“Biti princeza – to je sretan posao, zar ne? Matovilka. Volim Matovilku, vidite, puštam kosu kao Matovilka. Ali, kad bolje razmislim, možda Snjeguljica?”, rekla je Ferguson.

Obožava, kaže nam, film ‘Iskupljenje u Shawsanku’, a doživjela je i vlastito iskupljenje. Pomirila se s kraljicom Elizabetom II., a s bivšim suprugom, s kojim ima dvije kćeri, ostala je vrlo bliska. Optužbe ne smije komentirati, a nerado se prisjeća maltretiranja koje je doživljavala kada je bila trudna. “Upravo sam završila svoju prvu knjigu za mlade o mentalnim posljedicama zlostavljanja. O poremećajima u prehrani, o percepciji da moraš imati određenu kilažu, biti određena osoba… Ja sam bila žrtva zlostavljanja velikih razmjera, a zlostavljali su me britanski mediji. Znam kako je biti stigmatiziran, odbačen, izopćen, ležati u kutu. Što više pričamo o tome, postajem oštrija na tu temu”, ističe Sarah.

Prisjetila se i svoje drage prijateljice, princeze Diane. “Diana je uvijek bila ljepotica i svetica, a ja grešnica s problemima s težinom. Nekad je ona bila gore, ja dolje, pa onda ja gore, a ona dolje... Mislim da današnjim medijima ne bi bilo dopušteno raditi ono što su radili nama. Zlostavljali su me britanski mediji dok me nisu uništili. Ne bi mogli reći: debela ili odbojna, neprivlačna Fergie”, zaključuje. Naime, Ferguson su, zbog oscilacija u težini – umjesto vojvotkinjom od Yorka – prozvali vojvotkinjom od Porka.

Progovorila je i o kraljici Elizabeti II., koja joj je omiljena članica kraljevske obitelji. “Biti blizu tako snažne energije, koja je tako skromna i realna, a istodobno kraljica. Legenda. Liderica je 70 godina. Ona je ikona, a ima golemu snagu, uvijek se bori za ono što je ispravno, puna je opraštanja i ljubavi”, jasna je vojvotkinja koja zaključuje: “Kad bih mogla vratiti vrijeme i kad bih imala priliku postupiti drukčije, možda bih naučila bolje igrati tu igru. Ali tu sam gdje

Contents

hr-hr

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282462827636151

Vecernji List