Večernji list

AKTIVAN ODMOR NA BICIKLU: SLOVENIJA NUDI NIZ OUTDOOR LOKACIJA

Slovenija predlaže niz ‘bike & wine’ tura koje kombiniraju divnu prirodu i lokalnu hranu

Piše Dubravka Prpić Znaor Fotografije Shutterstock, Arhiva Dive

Susjedi imaju super ponudu ruta na koje možete biciklom, a kad ogladnite ili ožednite, tu je odlična lokalna gastroponuda

Električni je bicikl utjecao na velike promjene kad je riječ o turizmu u prirodi i uživanju u outdoor aktivnostima. Što se tiče naše regije, jedan od lidera na tom području definitivno je Slovenija. Danas je slovenska ponuda snažno orijentirana na outdoor aktivnosti u kojima se može uživati uz pomoć električnog bicikla, koje iznajmljuju na brojnim punktovima.

Uz to, ponudu kombiniraju s vinarijama i fora restoranima te lokacijama koje se nalaze u prekrasnoj prirodi. Sve to zapravo je idealan scenarij za aktivni odmor ako vam se ne da ležati na plaži ili vam je naprosto previše vruće. Ističu se tri atraktivne ture na kojima možete koristiti električni bicikl nove generacije koji vozi po svim terenima, a to su Vipava, Bled i Kranjska gora. Za svaku turu treba po jedan dan kako biste obišli više lijepih lokacija i uživali u vinu i hrani, ali i prirodi. Isprobali smo sve tri, a prva je bila Vipava. Ondje se nalazi odlična vinarija Guerila, osnovan 2005. godine.

Do nje se treba voziti uzbrdo, no to s elektrikom nije problem. Guerila je inače u vinskim krugovima poznata kao biodinamička vinarija, a smještena je kod Ajdovščine u Vipavskoj dolini. Zgrada je vrlo moderna te ondje ima i nekoliko lijepih, modernih soba za najam. Tamo dolaze turisti koji žele uživati u šumi, prirodi i pogledu. Vikendom su ondje često svadbe, jer lokacija je hit za razna slavlja. Sljedeća vinarija na tom izuzetnom putu je podrum Petrič, koji postoji od uistinu davne 1778. godine. Vinarijom upravlja Urban Petrič, osmi vlasnik ovog višestoljetnog obiteljskog biznisa. Vina su posebna zbog položaja vinograda na mjestu gdje se spajaju mediteranska i kontinentalna klima. Iskustvo su nadogradili modernim tehnologijama prerade te ne koriste insekticide

ni herbicide. Središnje mjesto tog dijela Slovenije je romantični gradić Vipava koji se nalazi na rijeci. Ondje se nalazi restoran u koji mnogi svraćaju kušati inovativnu domaću kuhinju. Tamo vlasnik i chef Erik Žabar na kreativan način slaže lokalne sastojke, a jelovnik se mijenja ovisno o sezoni i dostupnim namirnicama. Erik će vam vrlo vjerojatno predložiti delicije kao što su guščja jaja, obrazine sa žgancima, luk u crvenom vinu te slične gastronomske kreacije. Nedaleko od Vipave smješteno je selo Štanjel, u kojemu se nalazi jedno od najljepših imanja u Sloveniji. Villa Fabiani zapravo je zaštićeni lokalitet koji je prije više stotina godina uredio Max Fabiani, poznati bečki arhitekt.

Na koncu je sve to nedavno kupio bračni par Maglaj i mjestu vratio život. Blanka Maglaj je arhitektica pa zna kako očuvati klasičan stil zgrada koje nalikuju na dvorac, a tu su i bazen, vinograd, ružičnjaci, vrtovi te raskošna stabla. Atmosfera je vrlo romantična pa je i ovo mjesto popularno za vjenčanja – popunjeni su vikendima. No imanje nije dovršeno, planiraju otvoriti muzej oldtimera, jer je Andrej Maglaj ljubitelj i kolekcionar vintage automobila. Centralno mjesto u njemu imat će – crveni Porscheov traktor, rijedak primjerak vozila iz pedesetih, pravi svjetski unikat. Biciklisti koji istražuju taj dio Slovenije rado će svratiti i u vinariju Barkola, koja radi po dogovoru pa se treba najaviti unaprijed. Goste dočekuje vinar Tadej Kavčić, pripadnik četvrte generacije koja živi i radi na imanju. Imaju domaće meso, vrhunske pršute koji se suše iznad restorana, domaće pekmeze, namaze, voće i povrće.

Nedaleko od Bleda nalazi se i resort krojen po mjeri biciklista, a drži ga Slovenac Matija Blažič. On inače svake godine biciklira od Bleda do Dubrovnika te je upravo zbog ljubavi prema biciklima u Sloveniji otvorio resort s bungalovima koji na nultoj razini imaju posebno spremište za vozila na dva kotača. Bungalovi se nalaze oko jezera, a tik uz njih su i kućice za glamping. Tu je i hotel i sve to čini njegov Ribno Alpine Resort, hit među lokalnim biciklistima i onima iz susjednih zemalja. Imaju i bicikle za najam, električne i klasične. Inače, slijede i zero waste filozofiju, a sve je napravljeno od drva, većinom recikliranog odnosno prenamijenjenog. Vlasnik Matija i njegov tim skupljaju

ostatke drvenih nastambi koje treba srušiti te građu obrađuju i zaštićuju te rade nove stvari. Ljudi koji dođu u Ribno obavezno posjete Bled jer nije daleko, a čak ni običnim biciklom nije teško doći do ovog popularnog jezera. Osim Vipave i Bleda, ljubitelji bicikala i prirode mogu skoknuti do Kranjske gore, koja je prekrasna tijekom čitave godine, ne samo usred zime. Predivna priroda, brdska klima i svježa temperatura privlače sve više turista. Tamo smo unajmili bicikle u Intersportu Bernik, a zimi ondje imaju i školu skijanja. Biciklom možete doći do doma Tamar te se nakon toga uputiti u Nordic Center Planica, izuzetan muzej sporta. Nedaleko je još jedan lokalitet na koji možete biciklom – jezero Jasna izgleda kao iz bajke, okruženo planinama i vrhovima. Tik do njega nalazi se predivan drveni chalet Jasna, koji nudi smještaj i restoran te privlači ljude željne prirode i outdoor sportova. Slovenija polako, ali sigurno postaje jedan od lidera u outdoor aktivnostima namijenjenim svim dobnim skupinama, jer većinu ovih staza mogu proći i djeca koja imaju nešto iskustva u vožnji nešto zahtjevnijim, šumskim i neravnim stazama. U svakom slučaju, ovaj lokalitet garantira zdravi odmor u prirodi te polaganu uživanciju u dobroj klop te domaćim sokovima i vinu.

Contents

hr-hr

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282531547112887

Vecernji List