Večernji list

Birane formule koje će kosu održati zdravom

BIRANE FORMULE ODRŽAT ĆE VLASI ŽIVAHNIMA, A BOJU POSTOJANOM

Vrući su mjeseci sezona slobode kad je riječ o kosi, često je puštamo da vijori na vjetru ili guštamo u nekim mokrim, spontanim frizurama. Stilisti predlažu i šešire – to je pametno jer ovdje vidimo niz benefita. Osim stilskih, tu su i doslovne prednosti pokrivala za glavu, pa kosa ostaje dulje lijepa i očuvana na jarkom suncu. Kao fora dodaci tu su i marame, no naravno da ne možemo konstantno prekrivati kosu, želimo se osjećati slobodno i spontano, posebno na odmoru. Zato su tu ključne formule za njegu kose koja na suncu postaje vrlo fragilna i dubinski isušena.

Osim toga, tu je i naša divna boja – većina nas brine se o tonu pramenova, nijansi, a naše drage frizerke i koloristi jako se trude oko svega. Zato ljepotu i zdravlje kose želimo očuvati na što bolji, ali i jednostavniji način. Umjesto da uzimamo pregršt formula za

Svakodnevna njega kose tijekom sunčanih ljetnih dana uključuje kreme, suha ulja, ali i posebne šampone te regeneratore koji će joj pomoći u borbi protiv UV zraka koje je dubinski isušuju

sunce, tu su bočice koje čuvaju višenamjenske formule. Među njima se ističu sprejevi, ulja i maske, a ako ste za bazičnu njegu, birajte posebne šampone i regeneratore. Uz njih ćete dobiti sve – njegu, sjaj i lakoću raščešljavanja. Ulja mnogi frizeri ističu kao obavezna, jer ne samo da posebno fluidne formule vlasima daju mekoću već ih dubinski hrane.

Ta ulja, iako zvuče masno, ipak ne otežavaju kosu te ona ostaje lagana i lepršava satima nakon aplikacije. Ako ih ne želite nanositi po korijenu, ulje barem aplicirajte na vrhove, jer oni su posebno osjetljivi. Naravno, stanje vrhova ovisi i o tome koliko ih kratite, a dobro je urediti ih prije ili poslije mora. To vrijedi i za one koji puštaju kosu, jer frizeri često naglašavaju da zbog pucanja vrhova djeluje kao da kosa sporije raste.

Zato od njih započinje – zdravi izgled kose, a i frizura onda drugačije ‘leži’. Spomenute mješavine često sadrže ulje argana i makadamije, odlične sastojke koji ujedno imaju predivan miris. Ta ulja kosa odmah upija, a lako se nađu u malim pakiranjima, koje je lako nositi i na putovanja. Aplicirajte ih i prije sušenja ili friziranja, sve skupa bit će lakše, odnosno frizura će na koncu biti postojana i poslušna. Tako njegovana kosa manje reagira na svakodnevne vremenske promjene, posebno dok je visoka vlaga. A to je, naravno, jedan od glavnih aduta dobre kozmetike za kosu.

Osim toga snažan adut u njezi kose je i avokado pa vidite li njegovu sliku na pakiranju, riječ je o proizvodu definitivno namijenjenom oživljavanju i hranjenju vlasi od korijena do vrha. Ako nemate kupovnu masku od avokada, možete napraviti kućnu varijantu u obliku paste koju je lako aplicirati na tjeme. Naime, trebat će vam i malo maslinova ulja koje će omogućiti da tekstura bude kremasta i praktična za mazanje. Avokado je super je ima niz vitamina koji će smanjiti isušenost, a time i lomlji

NAVEČER MOŽETE DRŽATI ULJE NA KOSI DESETAK

MINUTA ILI ZAMIJENITI ŠAMPON I REGENERATOR NEKIM HRANJIVIM, KOJI

PRUŽA I HIDRATACIJU

vost kose. Sadrži i biotin, sastojak koji nalazimo u oralnim dodacima prehrani za bolju kosu. Od biljaka na popisu top-sastojaka je i menta, koja izuzetno osvježava organizam iznutra i izvana. Nalazimo je u šamponima za ljeto i vruće dane kad ima ulogu ‘resetiranja’ vlasišta, stoga i sama kosa postaje lepršava i lagana.

Ljeti možda češće peremo kosu pa je upravo zbog toga dobro razmisliti o nekom laganom šamponu i regeneratoru koji je neće pretjerano opteretiti.

Naime, na tjemenu se nakuplja i znoj, stoga je i sam osjećaj zalijevanja kose dobar, bez obzira na to jesmo li je oprali pravilno ili ne. Neka bude lepršava i prirodna, koristite bazične formule za njegu te joj dajte vremena da se oporavi nanoseći što manje gelova, lakova i naravno – gadgeta koji je pretjerano griju. Pegla, figaro i slični uređaji uništavaju vlas ako ih prečesto koristimo, pa je vrijeme da i oni odu na godišnji. Pustite neka kosa bude prirodna i njegovana, a time i zdrava.

Contents

hr-hr

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

2022-07-09T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282724820641207

Vecernji List