Večernji list

KOŽA KOJA ČUVA VLAGU

LJETNA BEAUTY SHEMA DONOSI FORMULU ZA MEKOĆU I ELASTIČNOST KOŽE

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Za žednu kožu tu su top formule, jedne dubinski hidriraju i zadržavaju vlagu u koži, a druge stvaraju nevidljivi sloj koji smanjuje hlapljenje, čime koža ostaje meka i elastična

ao što je voda osnova brige o tijelu te je nepresušna zdravstvena tema, tako je i nivo vlage u koži ključ ljepote tijekom čitave godine. Iako ovih dana raspravljamo o ljetnoj hidrataciji kože i biramo formule koje će je održati mekom tijekom dana visokih temperatura, činjenica je da bi nam ovaj tip kreme trebao biti osnova – 365 dana u godini. No ljeto je svakako posebno jer sunce i općenito pojačani boravak na otvorenom, pod utjecajem UV zračenja više isušuje sve slojeve kože. Nekako smo i pomalo šlampavi – odmor i dani u kojima smo bezbrižni te se želimo osjećati što više lakše znaju nas učiniti zaboravnima pa se uglavnom manje mažemo. Zato je dobro pobrinuti se da ujutro koža dobije dosta vlage, a u tome pomažu kreme koje imaju visoki postotak posebnih sastojaka. Radi se uglavnom o formulama koje će se pobrinuti da koža što dulje i efikasnije u slojevima kože zadrži molekule zaslužne za hidrataciju.

Ovo je ujedno ultimativni anti-age ritual, iako nam kad se sjetimo usporavanja znakova starenja, prvo na pamet padne nešto poput retinola. No, zapravo je hidracija prvi korak prema mladolikoj, ujednačenoj koži. Pri odabiru svakodnevne kozmetike treba se podsjetiti da zapravo sama voda nije dovoljna da bi naša koža bila mekana i zdrava, već su tu nezaobilazna i prirodna ulja. Dakle, lipidi, odnosno masnoće, ti su koji su također neophodni kako bi naša koža bila u balansu, stoga i masnoj koži treba hidratacija. Ovo je česta zamka u koju upadamo – a onda se sjajna kože još više sjaji, jer joj nedostaje “prva pomoć” za postojanost vlage. Zato je dobro izabrati formule obogaćene ovlaživačima na bazi ulja, koji će na površini kože stvoriti sloj koji smanjuje isparavanje vlage, a time i pretjerano isušivanje. Druga varijanta su sastojci poput glicerina ili slavne hijaluronske, to su humektanti koji ulaze u dublje slojeve te se vežu uz molekule vode i na taj je način zadržavaju u koži. To su, dakle, dvije varijante krema i formula koje su svuda prisutne i lako su nam dostupne. Iako se na tržištu nudi niz formula, od krema do losiona i laganih fluida, njihova je uloga slična, čine sve kako bi koža ostala mekana i podatna tijekom čitavog ljeta te dočekala jesen spremna na nove izazove. Radi se o načinu aplikacije, odnosno što vam je jednostavnije – krema je adekvatna za sve sezone, njezina je tekstura super za ispod šminke ili kad je temperatura izuzetno visoka, a vi ste uglavnom vani. Kreme za ljeto koje super vlaže kožu ionako su dosta lakše te je na svakoj istaknuto za koji tip kože je namijenjena. Ako primijetite da lice super brzo popije kremu, pomoći će joj još koji sloj, no ne zaboravite – to ujedno znači da treba poraditi i na konzumaciji vode.

OVISNO O ŽELJAMA, BIRAMO SPREJ, KREMU ILI

FLUID – RAZLIKUJU SE PO NAČINU APLICIRANJA, NO

ULOGA JE ISTA

Ovime je moguće spriječiti i ljuštenje kože koje se događa zbog pojačanog boravka na suncu, kad je koža preplanula i moguće dubinski oštećena – no to ne vidimo na prvu, već je osjećamo kao napetu. Kreme koje povisuju nivo hidratacije uglavnom su namijenjene osjetljivoj, nemirnoj koži koja svake sezone pokazuje novo lice – i njoj je potrebna vlaga. A možda je baš hidratacija njezin osnovni problem od kojeg su krenuli svi drugi. Od bazičnih sastojaka za njegu kože lica dobri su i vazelin, biljna ulja jojobe, orašastih plodova i kokosa. Njih, osim mirisa, krasi i divna tekstura zbog koje ih je lako aplicirati. Pritom je dobro mazati se masažnim pokretima, potaknut će cirkulaciju i koži dati novi sjaj i mekoću. U svakom slučaju, dobro je pojačati unos tekućine – vode i zdravih čajeva, idealni su za detoks. Time ćete dati podršku hidrataciji tijela, iznutra.

Njega Lica

hr-hr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282677576074183

Vecernji List