Večernji list

Zlatni komadi u garderobi koji čekaju da budu otkriveni

Napisala: Iva Kordić Fotografije: Arhiva Dive

Zlato i metalik u odijevanju – prvo nas asociraju na božićno i novogodišnje doba, no street style moda i revije velikih dizajnerskih imena pokazuju drukčije. Kombinacije u raskošnoj zlatnoj boji više nisu rezervirane samo za svečani dio godine, nego se pozlaćeni glamur nosi i na crvenom tepihu, na vjenčanjima i u ostalim formalnim prigodama. A može i za svaki dan, pogotovo kad poželite uobičajenoj kombinaciji dodati dašak elegancije i ‘podcrtati’ je bogatom zlatnom bojom. Zlato se veže i za ‘Gilded Age’, tzv. ‘pozlaćeno doba’ koje je bilo i tema ovogodišnje Met Gale održane u svibnju. Odnosi se na kraj 19. stoljeća kad je u Americi zabilježen veliki ekonomski napredak, a bogate su obitelji, poput Rockefellerovih primjerice, svoj status, između ostalog, dokazivale i stilom odijevanja. Nakit, boje i tkanine unijele su raskoš i bogatstvo u garderobe, a posebno se istaknula zlatna boja. Dizajneri imaju prijedloge kako nositi zlatnu u modernom ruhu, osobito kad su u pitanju posebne prigode. Američka dizajnerica Norma Kamali predlaže asimetričnu pripijenu haljinu, a takav je model, samo u svijetloplavoj nijansi, nosila i Carrie Bradshaw u seriji ‘And Just Like That’. Tu su i dugačke slip-varijante nadopunjene lepršavim metalik kaftanima, a za one koji ne preferiraju haljine, tu je spoj trapez hlača i efektnog topa u kojem modna filozofija ‘manje je više’ jednostavno – ne vrijedi! Peter Dundas u novim kolekcijama donosi dvije haljine jednostavnog kroja koje se ističu glamuroznim detaljima. Kratka slip-varijanta posuta je metalik-šljokicama raznih veličina, a asimetrični model koji se nosi na jedno rame

ZLATO JE KAO STVORENO ZA LJETNE PARTYJE ILI POSEBNE PRIGODE, U NJEMU ĆETE (DOSLOVNO) ZABLISTATI

kombinira resice, kristale i efektan prorez. Versace by Fendi prepoznatljivim printom mini asimetričnoj haljini daje sasvim novo ruho.

Želite li zlato uklopiti u svakodnevne stajlinge, nakit je najjednostavniji način. Uz najobičniju kombinaciju dovoljne su tek viseće zlatne naušnice za postizanje wow-efekta, a svaka ljetna kombinacija bit će još bolja uz niz ogrlica. Praktičan način su i sunčane naočale, pogotovo klasični modeli ukrašeni zlatnim okvirima. Za vruće ljetne izlaske bermude presvučene sitnim šljokicama dizajnera Jonathana Simkhaija izbor su koji ne prolazi nezamijećeno, a njihova ljepota leži i u lakoći kombiniranja. Osim što su stajliš spas od visokih temperatura, najbolje će izgledati u kombinaciji s bazičnim komadom poput bijele košulje, obične majice ili topa, uz klasične sandale s remenčićima. Takvi statement komadi služe tome da bi u samo jednom potezu obogatili klasiku u ormaru i capsule-garderobu na koju se sve više stavlja naglasak. H&M u novoj kolekciji donosi mini model haljine s američkim izrezom čija jednostavnost osvaja na prvu – volite li moment ‘više je više’, poigrajte se zlatnim nakitom i dodacima, a u suprotnom izaberite detalj u crnoj boji. Zlatni su komadi svestrani jer dobro idu s jednom i drugom varijantom navedenog pa se njima lako poigrati.

Content

hr-hr

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

2022-08-13T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282969633850311

Vecernji List