Večernji list

NOVI POČETAK

Prijateljice i kolegice Edita Kelečević i Lada Romić Babić odlučile su se za novu poslovnu avanturu u najboljim godinama

Piše Iva Kordić Fotografije Josip Regović/Pixsell

Nakon šest godina uspješna rada, agencija Rea nekretnine uselila se u ured u Bauerovoj ulici koji zadovoljava želje i htijenja vlasnica, Lade Romić Babić i Edite Kelečević.

– Jedna u kasnim pedesetima, druga u kasnim četrdesetima, krenule smo zajedno u novu avanturu. Upoznale smo se prije 10 godina, slučajno, preko zajedničke prijateljice. Tada sam živjela u Zadru, odmah smo kliknule. Nakon nekoliko godina preselila sam se u Zagreb i krenula u kupnju novog stana. Odmah sam se sjetila Lade, koja je tada radila u drugoj agenciji pa sam joj se obratila kako bi mi pomogla pronaći stan u Zagrebu. Budući da sam i sama dizajnerica interijera, a istodobno obožavam arhitekturu, točno sam znala što želim: kako bi trebala izgledati zgrada, na kojoj lokaciji bi trebala biti, što me možda na prvi pogled moglo odrediti kao prezahtjevnu klijenticu – govori Edita za Divu.

Zanimala ju je, kaže, mikrolokacija strogog centra sa svim popratnim detaljima. Nakon godinu dana gledanja i traženja, Edita je jednostavno odustala i pomislila – kada dođe, dođe.

– Istovremeno, shvatile smo da nam je ukus za arhitekturu, umjetnost i modu vrlo sličan, ako ne i isti, iako smo karakterno potpuno različite. No, što se posla tiče, u potpunosti se slažemo. Svaka od nas prilazi klijentima na svoj način, no realizaciju uvijek radimo zajedno. S obzirom na to da smo nas dvije “alfa i omega” agencije, jako nam je bitan odnos sa svim klijentima. On je katkad i jako pristran jer se uspijemo povezati s ljudima i njihovim životnim pričama. To nam je važno i zbog dobre reputacije – govore nam Lada i Edita. Nakon kvalitetnih šest godina rada, većina klijenata dolazi im na preporuku, a to smatraju možda i najvećim priznanjem da dobro rade.

– S obzirom na to da smo sada već “renomirane”, htjele smo i reprezentativan ured koji bi nas točno oslikavao, naše želje, naša htijenja. Nakon poduljeg traženja, uspjele smo pronaći ulični lokal s velikom staklenom stijenom. Dakle, ove smo godine, nakon više pokušaja, pronašle prostor baš kakav smo zamišljale, i to u kvartu koji volimo – govore

Edita i Lada.

Prostor je, kažu, bio dosta derutan pa su ga potpuno preuredile. Pod su prekrile mikrocementom, staru staklenu stijenu zamijenile novom, a za namještaj odabrale skandinavski potpis: Menu by Norm Architects stolce, Ferm Living stol i Ingo Maurer Zettel’Z luster, za koji kažu da je pravi mamac za poglede pa svi koji uđu, s oduševljenjem ga i pohvale.

– Htjele smo prostor učiniti ugodnim svima koji dođu kako bi podsjećao na dnevni boravak, a ne na strog ured. Željele smo da bude ugodnih boja, da kroz staklenu stijenu bude okupan suncem sa zapadne strane i s pogledom na drveće Bauerove ulice. Moramo napomenuti da je, s obzirom na to da radimo istovremeno i prodaju i najam, kako u Zagrebu, tako i u drugim dijelovima Hrvatske, prostor idealan i za sastanke i prezentacije – objašnjavaju nam sugovornice iz Rea nekretnina. Lada i Edita ispričale su nam i kako izgleda prosječan dan agenta za nekretnine. Sve počinje još u ranim jutarnjim satima, kad krene zvoniti telefon. Dogovaraju se termini razgledavanja, ide se na dogovorene sastanke, potpisivanja, primopredaje... To zna trajati do kasno navečer, a katkad i vikendom:

– Postoje dani kad se nas dvije uopće ne vidimo i ne čujemo zbog prenatrpanog rasporeda. Upravo iz tog razloga ovaj je prostor dobrodošao kako bismo imale mjesto za održavanje brifinga, analizu planova i mjesto gdje ćemo razbistriti misli za nove pobjede.

U Hrvatskoj je, govore, posao agenta za nekretnine prilično izazovan. Edita i Lada kažu kako je tržište prilično nesređeno, cijene divljaju, vrlo često prodavatelji određuju cijene svojih nekretnina, koje nerijetko nisu realne. – Potrebno je puno strpljivosti, truda i vremena da se neke prodaje ili najmovi realiziraju, a u tom je procesu bitno steći povjerenje klijenata kako bi ipak na kraju uvažili naše stručno mišljenje. Naš je najveći adut to što smo svojevrsna “boutique” agencija. Posvećene smo svakom klijentu. Često je to i vrlo stresno jer s njima proživljavamo svaki trenutak cijelog procesa, upoznajemo njihove privatne situacije, probleme, odnose i veselja. To automatski znači i veću razinu opreza na svakom koraku. Uvijek je važno provjeriti sve detalje i po dva-tri puta. Definitivno je lakše u velikom sustavu gdje se realno odgovornost “prebacuje” na šefa, direktora, pravnika... – govore nam agentice i kažu kako neki poslovni odnosi prerastu u prijateljstva.

– Često nam se događa da nam se ponovno obraćaju stari klijenti koji se nalaze u nekim novim “previranjima”, nekretninama... To što nam se ponovno jave znači da su stekli povjerenje u nas i znaju kako funkcioniramo – govore.

Pitali smo ih i zašto bi, pri kupnji, prodaji ili najmu, preporučile agenciju za nekretnine. Razloga je više, a naše su se sugovornice osvrnule na one najvažnije:

– Svakako jer dobro provjeravamo svaku nekretninu. Osjetimo koliko je prodavatelj/ kupac ozbiljan, odvjetnički ured prati cijeli proces, pomažemo kod dokumentacije za kredit i kod ostalih pravnih dokumenata. Osim toga, jedna i druga strana međusobno se upoznaju. Već nakon određenog vremena znate kako klijenti “dišu”, što žele, pa se ne gubi vrijeme na traženje. S vremenom smo otkrile i još jednu stvar, koja je najbitnija. Tu smo kako bismo smirile emocije, i s jedne i s druge strane, a osjećaji su kod nas jako česti. Ako se u tome uspije, upravo to može biti ključan faktor za realizaciju posla. Mnogima je to prvi, možda i jedini put da kupuju nekretninu te su slabo informirani i upućeni u cijeli proces – objašnjavaju i kažu kako možda upravo zbog svega nabrojenog obožavaju taj dinamičan i uzbudljiv proces kod svake kupoprodaje. Svaki je proces, koliko god izgledao isti, ipak drukčiji na svoj način. – Volimo upoznavati ljude, njihove navike, osluškivati njihova očekivanja, kao i otkrivati nove zgrade, kvartove. Naravno, svaki završen posao doživljavamo kao uspjeh. Svaki taj dan u kojem od jutra ne znaš što te čeka, ta užurbanost, nervoza, smijeh, ljutnja, radost i svi osjećaji koji se izmijene u tom danu stvaraju adrenalin koji nas tjera naprijed. S njim svakog dana nešto novo naučimo, tjera nas da se svakim danom razvijamo i budemo sve bolje. Ne možemo ni zamisliti da radimo nešto drugo – zaključile su Edita i Lada iz Rea nekretnina.

Diva

hr-hr

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/284069145680187

Vecernji List