Večernji list

INTERIJERI

Berlinski stan Natalije Irons reflektira njezin elegantan stil

Piše Vesna Blašković Fotografije Diva

Ostilu profesorice engleskog i njemačkog jezika Natalije Irons u Divi se često može čitati budući da je zaista jedinstven, klasičan, dosljedan, elegantan. Za ljude s tako istančanim stilom često se pitamo kako im izgledaju životni prostori, jesu li u skladu s onime što sami pokazuju “na van” ili su pak dijametralno suprotni. Natalijin stan u berlinskoj četvrti Charlottenburg ispunio je sva naša očekivanja, skroz je – ona! Da nam je netko samo pokazao njezin stan, sigurni smo da bismo ga bez problema povezali upravo s njom. To je točno njezina paleta boja, profinjenost, nenametljiva i svevremenska elegancija. Nijedan detalj previše, nijedan premalo, sve s mjerom.

Stan ima 160 kvadrata i nalazi se u četvrti Charlottenburg, jezgri nekadašnjeg Zapadnog Berlina. Riječ je o starogradnji, stropovi su visoki čak 4,5 metara, što mu daje poseban dojam prostranosti.

– Iza ugla subotom se održava tržnica okružena nostalgičnim kafićima i tu se okupljaju pisci, redatelji, glumci itd. Berlin ima jaku kulturu doručaka u kafićima. Malo niže niz ulicu je Savigny Platz i nadvožnjak pod kojim je Liza Minnelli vrištala u “Cabaretu”, u ulici su i teatar Vagantenbühne, Theater des Westens, jazz-club A-Trane i jazz-club Quasimodoo, a na kraju ulice je veliko jezero

Lietzensee – govori nam Natalia, koja zna sve najbolje berlinske adrese. Tako nam tumači i da su u kvartu Deutsche Oper, Renaissance-Theater Berlin, Schaubühne Theater, Schiller Theater...

Natalia u stanu živi s dvije sasvim posebne “cimerice” – maltezericama Fanny i Charlotte.

– One su mali vukovi u ovčjem krznu – šali se Natalia budući da su maltezeri po DNK 99% – vukovi! Fanny, izgledom veća, ima tri godine i dobila je ime po Bergmanovom Oscarima nagrađenom filmu iz 1982. godine, “Fanny i Alexander”. Manja je Charlotte i ona ima dvije godine. – Charlotte se voli igrati skrivača, ali prvo ti pokaže gdje da se sakriješ. Voli i izvaditi moje cipele iz ormara – kaže Natalia koja je, iako se to možda ne bi pogodilo na prvu – zapravo sama svoj majstor.

– Za vrijeme lockdowna otkrila sam svoje građevinske vještine te sam pobrusila i prelakirala parkete te osvježila vrata i zidove – otkriva Natalia i dodaje kako je zaista cijeli stan renovirala sama.

– Mislim da me to u tom periodu izolacije spasilo. Da me danas pitate koji mi je najdraži dućan, rekla bih Bauhaus – kaže Natalia.

Neki su komadi namještaja pravi klasici i dizajnerski dragulji poput sofe Studio Copenhagen, lampe iznad sofe Foscarini Big Bang, lampe u radnoj sobi i u hodniku Marchetti. Smeđa fotelja je Maisons du Monde, a bijela poznata Barcelona. Drvenarija je ručni rad na masivnom drvetu u kolonijalnom stilu (Stilwerk), a tepisi su također ručni rad (Urbanara). – Imam puno monografija, što nije čudno, jer sam dijete umjetnika – kaže Natalia te otkriva da je autorica većine slika njezina majka Heather, koja također živi u zgradi. Ali to je nova priča za sebe.

Natalia u stanu živi s dvije sasvim posebne ‘cimerice’ – maltezericama Fanny i Charlotte, za koje kaže da su mali vukovi u ovčjem krznu

DRVENARIJA JE RUČNI RAD NA MASIVNOM DRVETU U KU KOLONIJALNOM STILU, A TEPISI SU TAKOĐER RUČNI RAD

Diva

hr-hr

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/284112095353147

Vecernji List