Večernji list

INTERVJU

Zvijezda Dive Tina Biloglav: U životu ima puno izazova, važno je u svemu pronaći nešto lijepo

Razgovarala: Vesna Blašković Fotografije: Goran Čižmešija

Jedna si od najzanimljivijih arhitektica nove generacije, na koje si projekte posebno ponosna, što najviše voliš raditi? – Hvala na divnim riječima. Trenutačno jako puno radim interijere i to me veseli. Kako svaki prostor ima drugog vlasnika, uvijek je drugačije i dinamično. Jedan mi je od dražih projekata stan Dore Martinović i njezina supruga. Projekt sam preuzela kad sam bila u šestom mjesecu trudnoće, a završen je kad je moja Luce imala pet mjeseci. Dora je bila strpljiva, vjerovala mi je, a super smo se nadopunjavale i s idejama tako da je stan naišao na mnogo pozitivnih komentara. Trenutačno radimo malo preuređenje stana Pamele Badžek, a potajno već mjesecima radim na jednom šarenom stanu još jedne naše influencerice. Naravno, radim i puno projekata za klijente koji nisu poznati široj javnosti, a tu također bude zanimljivih rješenja prostora koje ćete moći pronaći na mom Instagramu. Interijeri su moja ljubav, ali jednako toliko uživam i radeći idejne projekte. Nevjerojatno je koliko prostor može prodisati boljom prostornom organizacijom.

Aktivna si na društvenim mrežama, tvoj partner također, koliko je to danas važno za posao kojim se bavite?

– Mislim da u današnjem svijetu self branding igra veliku ulogu. Društvene mreže daju nam priliku da sebe i svoj rad predstavimo široj publici, a to je u

MARKO JE OD DANA KADA JE DOBIO DIJAGNOZU BIO JAKO TRANSPARENTAN I OTVOREN. NA POČETKU JE TO BILO U OKVIRU NAŠEG KRUGA LJUDI, A ONDA JE ODLUČIO PODIJELITI SVOJU PRIČU I JAVNO, KAŽE TINA

poslu kojim se bavim jako važno. Što se mog partnera tiče, on je dobar primjer osobe kojem su autentičnost i dugotrajni trud na društvenim mrežama otvorili mnoga vrata. Prednost društvenih mreža je u tome što sami biramo što i koliko o sebi želimo otkriti. Ja, primjerice, otkrivam puno manje od njega, ali to ne znači da on sa svojim pratiteljima dijeli svaki detalj svog života. Iako se ponekad to može činiti tako, zapravo i on ima faze u kojima je manje aktivan jer jednostavno nije raspoložen za društvene mreže. Takav pristup, iskrenost i autentičnost u konačnici nas oboje dovode do zanimljivih poslovnih prilika.

Tvoj životni partner Marko Babić postao je poznat široj javnosti zbog iskrenog i otvorenog stava prema dijagnozi koju je dobio. Koliko je važno da se javnost senzibilizira za takve stvari? Kako unatrag godinu dana otkad je Marku dijagnosticirana bolest izgleda vaš život?

– On je od prvog dana kada je dobio dijagnozu bio jako transparentan i otvoren. Na početku je to bilo u okviru našeg kruga ljudi, a onda je odlučio podijeliti svoju priču s ljudima koji su ga tada pratili. Reakcije koje je dobio od ljudi bile su nevjerojatne i mislim da ga je to motiviralo da nastavi pričati o svojoj bolesti i svemu što se događa. Putem je shvatio da svojim djelovanjem utječe na ljude i podiže svijest o postojanju sarkoma, a to je nešto što mu je u ovoj situaciji jako važno. Njegov pristup doveo je do zbilja nevjerojatnih stvari koje je meni kao osobi koja uz njega provodi dane prilično motivirajuće gledati. Za nekoliko dana izlazi mu knjiga o svemu što nam se zadnjih godinu dana u životu događalo, a za nekoliko mjeseci kampanja koju radi s Degordianom, koja ima za cilj upravo podizanje svijesti o postojanju sarkoma, ali i puno više od toga. On je od početka vjerovao da iz cijele situacije može izvući svašta pozitivno, a na kraju to i uspijeva iz dana u dan. Tu je i odgovor na pitanje o našem životu zadnjih godinu dana. Naravno, bilo je dosta izazova koje smo morali prevladati, ali sve u svemu, oboje u tom periodu vidimo puno više lijepih stvari nego onih loših.

Djelujete kao jako skladna obitelj, imate dvije djevojčice, koliko je organizacije i logistike potrebno da bi sve funkcioniralo?

– Mislim da smo prilično dobro uigran tim. Čim se rodila naša prva kći – Tonka, iza sebe smo ostavili većinu djetinjarija koje se događaju u odnosu između dvoje ljudi. Jednostavno smo shvatili da nam je bolje i lakše funkcionirati na taj način. Luce je poprilično promijenila dinamiku obitelji. Mislim da će se svatko tko ima više djece složiti da je razlika između jednog i dva djeteta prilično velika. Potrebno je dosta organizacije, ponekad žrtvovanja nekih stvari, ali na kraju dana, sve su to stvari kojih smo bili svjesni kada smo odlučili da želimo imati djecu. Naravno da su neki dani izazovniji od drugih, ali sreća koju nam naše cure donose u život ne može se mjeriti ni s jednim izazovom.

Što radiš u slobodno vrijeme (ako ga uopće imaš), kako ga najradije provodiš? Kako se opuštaš? Imaš li hobije?

– Ne želim sada zvučati kao osoba koja se žali nad svojom sudbinom, ali u zadnje vrijeme stvarno nemam slobodnog vremena. Maksimum koji uhvatim svakih nekoliko tjedana je večer pred TV-om ili druženje s Markom nakon što cure zaspu. U takvom smo periodu života da nam se događa zbilja puno stvari, a kako smo oboje po prirodi ambiciozni i volimo raditi, napredovati i rasti, nismo htjeli zbog okolnosti u kojima smo se našli odbaciti to. Tako da puno vremena posvećujemo raznim projektima na kojima radimo, a naravno, dobar dio dana provodimo s curama. Na kraju nam za nas ostane jako malo, ali ne žalimo se. Sami biramo svoj put, a u konačnici nam je jasno da je ovo jednostavno takav period. U nekoj drugoj fazi života situacija će vjerojatno biti nešto drugačija i to će isto biti OK.

Za arhitekte kažu da su stalno u crnom. Je li to i kod tebe slučaj? Koji stil njeguješ? Kako najčešće kupuješ odjeću i obuću (online, offline...)?

– Ne mogu reći da sam potpuni kontrast klasičnom arhitektu, ali definitivno nisam stalno u crnom. Taj arhitekt u meni se više očitava kroz ljubav prema zanimljivim krojevima, asimetriji, dobrim materijalima. Obožavam komade koji se mogu nositi na više načina i one koji od obične kombinacije rade odličnu.

Online kupovanje mi je puno praktičnije, ali i isplativije jer se često dogode akcije na kojima se mogu uhvatiti stvari po nižim cijenama nego u trgovinama.

Što kažeš o gomilanju odjeće, je li došlo vrijeme da se svi oslobodimo te navike?

– Kad razmišljam o svojim dvadesetima, jedino čega se sjećam što se tiče odjeće jest konstantno kupovanje. Ormar mi je bio pretrpan, odjeća je bila nekvalitetna i pretrendovska. Sada, u svojim tridesetima, moj ormar je možda dimenzijama veći, ali količinom skromniji. U njemu su komadi koji su bezvremenski, kvalitetni i savršeno prilagođeni mom obliku tijela. S godinama sam puno sklonija kupovati kvalitetu ispred kvantitete.

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

– U principu, najbolje kombinacije složim spontano. Kada krenem danima unaprijed smišljati, najčešće se zapetljam u kombinaciji koju inače ne bih obukla. U svom ormaru računam na svoje vjerne partnere, a to su šešir Kobali koji obožavam i zimi ga ne skidam s glave, kaput Klisab koji ima moć od obične kombinacije napraviti stajling koji zaustavlja poglede te vunene pulovere Amarie u kojima se zagrebačka zima lakše preživi. Jako volim estetiku Klisaba i minimalizam koji Amarie unosi u svoje kolekcije, a najviše volim što je riječ o hrvatskom dizajnu.

Što ti je najvažnije kod odijevanja, funkcionalnost, estetika, dress code...? Imaš li neke omiljene brendove, koje?

– S obzirom na to da sam mama dvoje male djece, zadnje tri godine kod mene prevlada funkcionalnost. Koliko god mi divno izgledale torbe s kratkom ručkom znam da bi mi na kraju stajale prikačene za dječja kolica pa se odupirem njihovoj kupnji istih. Kod odijevanja mi je najbitnije da se osjećam dobro u kombinaciji koju sam taj dan obukla. Osim toga, što god moj partner rekao, važno mi je da prilikom kupnje ne osjetim stres oko pitanja mogu li si nešto priuštiti. Koliko god mi se neki komad sviđa, nema mi smisla kupovati ga ako ću tu kupnju osjetiti na kućnom budžetu idućih godinu dana.

Važna mi je i kvaliteta materijala jer upravo ona, uz estetiku koju određeni komad nosi, krije tajnu dugovječnosti.

Od domaćih brendova najviše volim Klisab i Amarie te šešire Kobali. Na Outnetu sam u potrazi za dobrim dizajnerskim komadima po korektnim cijenama kao što je crna kožna haljina Ganni koju sam nosila na snimanju. Max&co donese malo boja u moj ormar, a u Zari se mogu naći super čizme i odijela. Često provjeravam i što ima novo u kolekcijama COS i Arket.

Diva

hr-hr

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

2022-11-12T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/284837944826171

Vecernji List