Večernji list

Poznat si? Moraš imati SVOJE KREME!

Nekada su to bili parfemi, a danas je masa celeba uskočila na vlak profita industrije ljepote i prodaje svoje kozmetičke proizvode

Piše Marija Pajić Bačić Fotografije Pixsell, Instagram

Uposljednjih nekoliko godina, ako ste iole poznati javnosti, formula uspješnosti je prilično jasna jer popularnost se kad tad mora „naplatiti“. Ono što je na početku novog tisućljeća bila vlastita linija parfema (sjetimo se samo Britney Spears, Paris Hilton i Naomi Campbell), dvadeset godina kasnije to je personalizirana kozmetička ili make up linija. Pa tako u posljednjih godinu dana, doslovno, rijetko koja poznata osoba nema svoj beauty brend. Taj trend predvode Rihanna i njezin Fenty, Selena Gomez i Rare, Haus Labs Lady Gage, Kylie Skin & Cosmetics Kylie Jenner pa sve do J.LO Beauty istoimene vlasnice. Primjera je mali milijun, uostalom i najpoznatija starleta na svijetu – Kim Kardashian, koja je u međuvremenu odbacila prezime West, ima uz liniju odjeće i liniju kozmetike, te ne zaboravimo Aliciu Keys i njezin Soul Carea kao i u sekundi rasprodani Humanracea Pharella Williamsa, odnedavno dizajnera u Louisu

Vuittonu.

Istina, kozmetičke i beauty linije postoje već stoljećima pa čak i kada svake godine dođe milijun novih proizvoda. Industrija je to koja je samo u 2021. bila vrijedna nevjerojatnih 511 milijardi dolara, da bi godinu kasnije taj iznos još i porastao pa ne čudi da u proizvodima za ljepotu mnogi vide odličan recept za dodatnu zaradu. Da, kozmetika je postala zlatna koka.

No, ruku na srce - nitko ne razumije ovu industriju tako dobro kao što to čini Rihanna. Nakon što je godinama bila pod povećalom plešući i pjevajući, primijetila je ogromnu rupu u svijetu ljepote u kojem je vrlo malo brendova radilo pudere i podloge za osobe tamnije puti. Sve ostalo je, naravno, povijest. Fenty Beauty je danas brend vrijedan nekoliko milijardi dolara a ima i sestrinsku kompaniju – Fenty Skin koju je nedavno reklamirao i njezin životni partner Asap Rocky s kojim čeka drugo dijete. Nakon što je iskoristila ovogodišnji Super Bowl za objavu trudnoće, taj najgledaniji televi

zijski prijenos na svijetu u kojem reklama košta kao suho zlato, mudro je okrenula u svom smjeru na način da je stavljanje vlastite šminke ubacila u koreografiju. I doista, postoji li uopće bolje mjesto za promociju novog proizvoda, u njezinu slučaju Fenty MVP ruža od poluvremena na Super Bowlu?

Pa čak i kada pogledamo unazad, trenutak u kojem je Rihanna lansirala Fenty Beauty bio je trenutak u kojem se zatresla cijela industrija ljepote jer osim što je sve eko i cruelty-free (Fenty Skin je potpuno veganski, dok Fenty Beauty u nekoliko proizvoda koristi pčelinji vosak), pjevačica je napravila make up i skincare linije koje doista želite imati u svojoj kozmetičkoj torbici. Od pigmentacija, boja, podloga za baš svaki ton kože koji postoji, preko ruževa, sjajila i highlightera.

A rekli bismo da jednako dobro marketing razumije i koristi i Rihannina kolegica glazbenica J.Lo. Dugoočekivana linija za njegu kože Jennifer Lopez, nazvana JLo Beauty, lansirana je 1. siječnja s nekoliko proizvoda kao što su sredstvo za čišćenje lica, hidratantna krema, maska za lice, krema za oko očiju i serum. Proizvodi su namijenjeni postizanju Lopezinog prepoznatljivog sjaja uz pomoć sastojaka kao što su skvalen, fermentirano ulje, ekstradjevičansko ulje i ekstrakt lista. Jer postoji li ijedna žena koja s 50 godina ne želi izgledati kao ona? Nismo je još upoznali.

I dok jedni idu u smjeru njege lica, drugi se koncentriraju na kosu. Glumica Jennifer Aniston, čija je frizura 90-ih bila jedna od najpopularnijih, iskoristila je svoj utjecaj za osnivanje vlastite linije za njegu kose – LolaVie. Marka je lansirana s jednim proizvodom, Glossing Detanglerom napravljenim od sastojaka poput chije, bambusa, ekstrakta limuna i kompleksa supervoća koji štiti kosu, daje joj sjaj i raspetljava je no, još uvijek ne znamo garantira li „Rachel frizuru“. Sličnim putem krenula je i Priyanka Chopra Jonas koja se prošle godine odvažila na jedan takav izlet u kategoriju njege kose. Glumica je lansirala svoj brend za

njegu kose, Anomaly, koji se može kupiti ekskluzivno u američkom Targetu, a udružila se s Maesom. Naravno, održivost je u srži brenda, a svaki proizvod dolazi u bocama koje se mogu reciklirati, dok su boce za šampon i regenerator nastale od 100 % reciklirane plastike. Upravo je održivost svojevrsni “hype” svim zvijezdama jer organsko, zdravo i u skladu s okolišem – njihova je životna mantra.

Pa i supermodel Miranda Kerr slavu je izgradila zahvaljujući besprijekornoj koži, a savjete i rutinu odlučila je pretočiti u beauty brend KORA Organics, liniju koja je “cruelty free” i gotovo potpuno veganska (dva proizvoda sadrže pčelinji vosak). Svoje proizvode testira na sebi i riječ je uglavnom o “skincareu” koji je dobio certifikat i obožavaju ga žene diljem svijeta.

O tzv. merchu poznatih puno zna i jedan od omiljenih hrvatskih vizažišta Karlo Rusan.

- Mislim da je to danas u beauty industriji, koja je jedna od najbrže rastućih industrija, odličan način da se kapitalizira slava jer danas poznati više nisu kao nekada. Prije smo ih mogli gledati samo na televiziji i čitati o njima u časopisima, a sada živimo u vremenu u kojem su oni udaljeni od nas jedan klik. Puno su nam dostupniji i samim time oni tu slavu mogu više i iskoristiti. S druge strane, ta industrija se tako brzo razvija da svaki dan izlaze stotine brendova pa je nekad teško sve pohvatati čak i meni koji se time bavim. Sigurno da nam se u posljednje vrijeme dogodio moment: evo sad i nje, evo sad nam je još samo ona trebala pokraj svih drugih brendova. No, danas je vrlo teško prevariti potrošače jer oni ulažu puno novca u kvalitetu proizvoda. I ja koristim nekolicinu njih, izdvojio bi Rihannu i Fenty pa Selenu i Rare. Imaju fantastične formule, proizvode u Italiji i baš puno ulažu u kvalitetu. Dajmo im šansu jer neki proizvodi su doista fenomenalni – ističe Karlo poznatiji kao Ruka Beauty, inače omiljeni make up artist pjevačice Maje

POZNATI SU NAM DANAS BLIŽI I DOSTUPNIJI NEGO IKAD

Imaju fantastične formule, proizvode u Italiji i baš puno ulažu u kvalitetu. Dajmo im šansu jer neki proizvodi su fenomenalni, kaže Karlo Rusan

Šuput, koja je uz Lanu Jurčević također krenula stopama svojih svjetskih kolegica.

O brendu Selene Gomez ovih se dana najviše govori, no ne zbog široke palete proizvoda, već zbog rivalstva s Hailey Bieber i Kylie Jenner.

- Biti poseban (rare) znači osjećati se dobro u svojoj koži. Prestala sam pokušavati biti savršena, samo želim biti ja. Mislim da Rare Beauty može biti više od beauty brenda. Želim da se prestanemo međusobno uspoređivati i da počnemo prihvaćati svoju jedinstvenost. Rare Beauty nije ono što drugi vide u vama, već ono što vi vidite u sebi - zaključila je Selena koja je iz virtualnog rats s Justinovom suprugom svakako izišla kao pobjednica. Naime, Hailey i Kylie izrugivale su se Seleni zbog fizičkog izgleda bez ikakvog razumijevanja za njezino zdravstveno stanje. Pjevačica, naime, boluje od lupusa koji uvelike diktira njezin izgled. I upravo je ta naoko mala svađa najbolji primjer kako je dovoljna samo jedna sekunda da srozate brend.

Naime, Hailey Bieber je u nekoliko dana izgubila gotovo milijun pratitelja, baš kao i Kylie Jenner, dok je Selena Gomez dobila nekoliko milijuna pratitelja, a njezin brend Rare Beauty isto toliko. Hailey vjerojatno nije imala u planu da njezin Rhode Beauty doživi takav debakl, i to samo zbog nekoliko sekundi na TikToku. I upravo je to ključ svega. Poznati često zaboravljaju da su njihovi brendovi usko vezani za njihovo ime i prezime odnosno lik i djelo. I kada padaju, pada i brend. Jer tanka je granica između “clean” i “mean”, a sada je to na vlastitoj koži iskusila nekad omiljena Hailey Bieber.

Biznis

hr-hr

2023-03-11T08:00:00.0000000Z

2023-03-11T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282222309978362

Vecernji List