Večernji list

BRONZERI

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Shutterstock, Arhiva Dive

Sjaj na licu poput zvjezdanog neba: Koji su najbolji bronzeri ove sezone? Nove tehnologije čine sjaj potpuno prirodnim

Koža voli sjaj bronzera te ovih dana postaje osunčano blistava. Lice djeluje kao da se krije iza nekog filtra

Svijet bronzera danas je posebna niša, prerasla je diskretan sjaj na licu. Imamo tekuće, suhe, one u kamenu, a tu su i razne podloge koje nam daju lijepu put, kao da smo cijeli dan provele na suncu. Ovaj trend relativno je nov, proizvod kao takav postoji tek pedesetak godina.

Naravno da su nove tehnologije omogućile ove suptilne formule koje djeluju tako prirodno na licu. No, trend kao takav krenuo je kad su dame tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća poželjele preplanuli ten i to bez sunčanja, pa su kompanije odlučile ponuditi im nešto posebno. Postalo je popularni izgledati nešto tamnije, a puderi su najednom dobili neke tamnije, miješane čestice pa sve skupa postaje – brončano. Daleke egzotične destinacije bile su poželjne za odmor, Karibi i Havaji po

stali su prava inspiracija. Kroz godine i dekade sve to se mijenjalo, a bronzer je postao prava paleta proizvoda.

U relativno novije vrijeme ovaj je proizvod postao popularan usred popularnosti društvenih mreža – konturiranje je jedan od top stilova koji je ovaj proizvod vratio u sam vrh beauty scene. Naravno da u svemu tome i Kim Kardashian i slične imaju veliku ulogu – i danas kad gledamo na Instagramu i Pinterestu sva ta našminkana lica, većina njih ima neki bronzer koji im daje poseban izgled. No, tu postoje neka pravila jer uživo treba paziti na te tamnije tonove. Sada u proljeće, kad najednom otkrivamo kožu i shvaćamo da smo vrlo blijedi, bronzer se čini kao genijalno rješenje u jednom potezu. No, vizažistica Ena Čavlović smatra da treba pripaziti na neke stvari jer bronzer zna biti ‘tricky’. – Bronzeri se koriste kako bi se postigao prirodan izgled preplanule kože te mogu biti u više varijanti. Najtraženiji su mat i sjajni te suhi i tekući. Moram napomenuti da treba znati prvo kakav izgled želite i s čime kombinirate određeni bronzer – ističe Ena. Naime, upravo mat bronzer koristimo uglavnom za popularno konturiranje, njegova je uloga da je ‘nevidljiv’, odnosno da vizualno manipulira izgledom lica. Time možete primjerice ‘smanjiti’ nos ili ‘podići’ obraze. Ovo su trikovi svjetla i sjene jer tamnija mjesta na licu izgledat će manja ili uža. – S druge strane, sjajni bronzeri privlače svjetlost na lice te se ono čini osunčano. Upravo zato naglašavam nekoliko pravila prilikom odabira. Naime, ako ste svijetle puti, izbjegavajte teške i tamne bronzere. Isto tako, žene tamnijeg tena mogu izabrati bronzer s highlighterom kako bi licu dale dubinu – veli Ena. Za sve vrijedi pravilo odabira prave nijanse, ako je ona previše tamna, lice će djelovati mrljavo. Ovo je tehnika koja nije baš jednostavna, dobro je pažljivo nanijeti bronzer jer to je koncentrirana formula, na licu čini veliku razliku. – Moguće su pogreške, jedna od njih je previše teksture pa sve skupa djeluje kao velika mrlja. Nanesite ga postupno i slojevito, dok ne postignete željeni efekt. Bronzer treba nanositi pažljivo, i to dobrom četkom. Mekani je kist idealan za to jer je lako manipulirati količinom koju nanosite – tumači Ena. Također, predlaže da ga ne stavljamo samo na obraze nego i na cijelo lice kako bismo ‘povezali’ look. Aplicirajte ga lagano i na vrh čela te rub lica. Dobro ga je ‘blendati’ prema vlasištu, no opet da ne zahvatimo korijen kose. S tekućim je nešto lakše, možemo ga nositi solo ili pomiješati s malo pudera. Ovo je praktično danju, kad je sunčano vrijeme te se svaka točkica na licu jasno vidi. Nije dobro

izgledati poput kristala, već imati kožu diskretnog sjaja.

A za večer možemo aplicirati nešto više teksture. Dobro je nanijeti bronzer tamo gdje možemo preplanuti, stoga je to idealan način kako zaokružiti brončano lice te osmisliti jednostavan, predivan i preplanuli look. Posljednjih su godina sve popularnije razne palete koje donose nekoliko ključnih tonova raznih stilova. Kombiniramo mat i sjajne te razne smeđe nijanse. Sitni zlatni pigmenti negdje su jako naglašeni, s tim bronzerima lako je pogriješiti, idealno je da se šminkate na danjem svijetlu. Predivan svijet bronzera zavodi nas od jutra do mraka, pa ove formule možemo koristiti i kao sjenilo, isprobajte obojiti cijeli kapak.

Vizažisti uvijek koriste bronzere s više tonova jer im daju mogućnost kreiranja raznih stilova. Nerijetko su brendovi inspirirani raznim ljepotama prirode i kamena – mramor je jedan od hit stilova u svijetu ove neodoljive kozmetike. To su zapravo razne nijanse koje nam daju mogućnost make-up igre. Uglavnom ove formule dolaze u više nijansi i varijanti – za plavuše su nešto blaže, a za brinete su jače, tamnije. To je spomenula i Ena, bitno je odabrati dobar bronzer i lagano ga aplicirati. Masnije, stick varijante također su poželjne, one pak na licu stvaraju vrlo prirodan dojam. Predivne su zbog tog sjaja koji oponaša kožu, ali se i lako skidaju, odu zajedno s masnoćom ili znojem. Najbolje je imati neku kombinaciju, no kako se šminka ne bi previše i prebrzo skidala s lica, najbolje je pripremiti ga i dobro hidratizirati.

Na taj način bit ćete sigurni da će lice imati samo onaj sjaj koji želite. S vremenom tu i tamo potapkajte maramicom kako biste odstranili višak sjaja. Ovaj tip kozmetike dobar je i kao kombinacija uz crveni ruž te smokey eyes, no uglavnom kad je riječ o večernjoj šminki. Također, treba znati da ove varijante podloga, osobito one tekuće, nemaju baš osobitu moć pokrivanja. Imaju laganu, tekuću teksturu i licu daju boju, no eventualne nepravilnosti i dalje će se vidjeti. Zato je dobro koristiti i korektor, ako je potrebno, no nešto tamniji. Ipak, treba uskladiti bronzer i korektor. A kad on ide – odgovor je: tek na kraju. Jer korektorom ćemo prekriti sve one sitnice i točkice koje nam smetaju te koje su eventualno ostale nakon ‘sređivanja’ prišteva. Dolaze nam vrući dani, a bronzer postaje svakodnevica u svijetu ljepote, uživat ćemo u njegovu sjaju iz dana u dan. Osim kista i prstiju, možemo ga nanijeti i spužvicom, ona nam nudi niz mogućnosti. Kad steknete praksu nakon nekoliko puta, sve postaje lakše i ljepše.

Contents

hr-hr

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283085598530841

Vecernji List