Večernji list

Kraljevski stil

Raskoš boja, materijala i ukrasa

Napisala: Dubravka Prpić Znaor Fotografije: Pixsell, arhiva Dive

Svaka značajna društvena situacija o kojoj se piše i čita te koju pratimo kroz razne fotografije, videe i općenito medije utječe na svakodnevne trendove, a na koncu i našu percepciju stila. Zato je logično da će ovih dana u fokusu javnosti biti nešto raskošno, ukrašeno, a možda i pompozno. Svijet stila jako voli kraljevske elemente, koji su stvoreni u visokom društvu, snažno naglašeni kroz razne detalje ukrašavanja. Zato rajf postaje kruna, a haljina ima više eteričnih slojeva, čipka ulazi u dnevnu garderobu. Tekstil je sve samo ne diskretan, užitak je i samo gledanje u takvo što. Baršuni, svile, sateni i sve slično tome, kao i razni efekti sjaja i zlata, imaju posebno mjesto u svijetu mode. Inspiracija zapravo dolazi iz svijeta baroka koji je definirao kraljevski stil kakav poznajemo danas. Uglavnom je riječ zapravo o francuskom dvoru, ali i Britanci, koji su ovih dana u fokusu, imaju bitnu ulogu u svemu tome. Pratimo ih kroz recentna događanja, želimo taj dašak elegancije i raskoši. I dok danas ipak imamo neka pravila jednostavnosti odijevanja jer ne nosimo krinoline i korzete, u izvorno doba baroka kraljevski je stil bio ekstremno naglašen. Mašne, perike, kićena odjeća u više slojeva, i to kod oba spola, bili su obaveza pojedinca koji je živio u nekoj palači. Stanari dvora natjecali su se tko će se više ukrasiti, a kraljevski su krojači uživali u raskoši i naručivanju tkanina koje su bile najskuplje moguće.

Odijevanje je već onda postalo znak izražavanja statusa, pa je bilo bitno nabaviti nešto što ima malo njih. Ekskluzivnost, bila je to riječ koja otvara sva kraljevska vrata. Sve to valjalo je nositi, a u tome su damama i gospodi pomagale sluge koji su ih odijevali. Neke stvari nisu mogli sami, primjerice zavezati korzet na leđima i odjenuti podstave i slojeve haljine. Zato je sve skupa bilo izuzetno važno, sam taj ritual odijevanja i spremanja za neki bal trajao je satima. Danas o tome gledamo u serijama i filmovima, gdje kostimografi donose razne modne delicije. A zanima nas i današnji život kraljevske obitelji, svako malo škicamo kako se odjenula Kate Middleton te ostale dame. Iako nose moderne stvari, ipak su tu sve te krune i tijare te ogrtači koje tradicionalno nose na raznim ceremonijama. I sve to dašak je kulture koja traje stoljećima te se drži nekih ustaljenih pravila. Moderno doba zahtijeva neke promjene, no ipak je lijepo vidjeti svu tu raskoš te je pomalo uvesti u naš party život. Pa ćemo s guštom nositi predivne ukrašene torbice, štikle s kristalima i haljine koje imaju dašak glamura. Posebnu pozornost posvetili su dizajneri rajfovima, imaju dizajn tijare, savršeni su za neka slavlja kad nam se ne da raditi

nešto posebno od kose – a s time postajete princeza na jedan dan. Odijevanje je igra likova, identiteta, slobodno se ukrasimo katkad preko mjere i osjećamo kraljevski. A nema bolje prilike nego za neki izlazak, nama važno događanje ili jednostavno u danima kad želimo emotivni poticaj. Zato nam služe odjeća i modni dodaci ukrašeni preko mjere kako bismo ušli u tu fancy ulogu i u njoj uživali neko vrijeme.

Trend

hr-hr

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

2023-05-13T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/283463555652889

Vecernji List