Večernji list

ALBINA GRČIĆ JAVILA NAM SE IZ ROTTERDAMA

NAŠA PREDSTAVNICA NA OVOGODIŠNJEM NATJECANJU ZA PJESMU EUROVIZIJE JAVILA NAM SE I OTKRILA KAKO TEKU PRIPREME

Razgovarala: Sara Smojver Fotografije: EBU/Thomas Hanses, Pixsell, Instagram

Mladoj Splićanki Albini Grčić (22) sve su se zvijezde poklopile. Prvo je uvjerljivo pobijedila na ovogodišnjoj Dori pjesmom „Tick-Tock“s potpisom hvaljenog autora Branimira Mihaljevića, a sada će braniti hrvatske boje na Eurosongu u Rotterdamu.

Dok željno iščekujemo njezin nastup 18. svibnja u prvoj polufinalnoj večeri, kada će na pozornicu Ahoy Arene zakoračiti deseta, Albina nam je otkrila sve o pripremama i novitetima vezanima za nastup koji ne možemo dočekati. Prva proba već je iza nje, a na njoj je pokazala i novi styling, koji je vrlo brzo naišao na veliko odobravanje fanova Eurosonga, ali i na poneku kritiku. Uoči nastupa života, otkrila nam je što bi joj značila pobjeda, prati li stanje na kladionicama, koga smatra najvećim favoritom i kakvi su planovi nakon Eurosonga, a nije skrivala ni da su je mnogi kolege sa scene savjetovali oko nastupa. Sada je fokusirana na preostale probe i spektakl koji sprema za sve fanove i, kako kaže, ništa ne prepušta slučaju.

Podsjetimo, ovogodišnje natjecanje za najbolju pjesmu Europe održat će se od 18. do 22. svibnja u Rotterdamu, a voditelji događaja bit će glumica i voditeljica Chantal Janzen, pjevačica i voditeljica Edsilia Rombley, pjevač, voditelj i nizozemski komentator Jan Smit te beauty blogerica i zvijezda YouTubea Nikkie de Jager. Početkom travnja nizozemska vlada dopustila je održavanje ovogodišnjeg natjecanja za najbolju pjesmu Europe u rotterdamskoj areni Ahoy, i to u nazočnosti 3500 gledatelja pa će, s obzirom na pandemijske okolnosti, ovo biti jedan veliki eksperiment masovnog okupljanja. Vjetar u leđa takvoj odluci dao je i pokusni koncert održan u Barceloni 28. ožujka, na kojem je bilo 5000 posjetitelja i nitko se nije zarazio, s tim da su svi prisutni imali negativan test i FFP2 maske. Ususret odluci o nazočnosti publike u dvorani Ahoy, izvršni supervizor Eurosonga Martin Österdahl našao se pred nekoliko scenarija – od onog koji uključuje punu dvoranu do najcrnjeg, koji je značio virtualne nastupe ovogodišnjih izvođača, ali Albina će pjevačke snage s 39 preostalih natjecatelja odmjeriti uživo pred manjim brojem publike nego što bi to bilo da nisu pandemijski uvjeti.

Prije odlaska u Rotterdam pretpostavljam da je tempo s probama u Zagrebu bio udaran. Je li sve teklo prema očekivanjima?

U tjednima nakon Dore i prije samoizolacije prije puta u Rotterdam imali smo intenzivne pripreme kompletnog nastupa, što podrazumijeva sve – od tehničkih priprema nastupa u smislu izgleda pozornice i svjetla, preko vokalnih i koreografskih proba do osmišljavanja i isprobavanja kostima, šminke i frizura. Ništa nismo prepustili slučaju, sve što smo mogli pripremiti prije puta utvrdili smo, a po dolasku u Rotterdam udružili to s efektima, kamerama i sad mogu reći da je sve išlo prema očekivanjima uz dozu pozitivnih pomaka koje nismo mogli rekreirati u Hrvatskoj. Jako smo zadovoljni.

Kako će izgledati raspored u Rotterdamu? Što vas očekuje u danima prije same polufinalne večeri?

Prva proba prošla je jako dobro, prezadovoljni smo, i na drugoj očekujem isto, možda malo više gužve jer će sve delegacije koje nastupaju u istoj polufinalnoj večeri istovremeno biti u Ahoy Areni pa će možda biti još uzbudljivije. Imam dosta promocijskih aktivnosti, ali imamo i vremena za odmor. Smatram da je upravo kvalitetan odmor jako važan faktor u ovom poslu. Tako da, prije same polufinalne večeri ja ću se odmarati.

Još uvijek se nadate prolasku među prvih deset izvođača? Ili se nešto promijenilo?

Nadam se, svakako! Kao prvo, ne bih bila u Rotterdamu da se nisam nadala prolasku na Dori. Mislim da se predstavljamo na nivou koji zaslužuje pažnju eurovizijske publike i nadam se dobrim reakcijama. Kako sam više puta i rekla, znam da smo učinili i činimo sve što možemo, a povijest govori da rezultate na Eurosongu ne možeš predvidjeti pa se ne opterećujem, znači – ništa se nije promijenilo.

Vidjeli smo novi styling koji ste s ponosom nosili na prvoj probi. Kome pripadaju zasluge?

Novost vezana za styling jest to da je za kostime za sam nastup na Eurosongu zadužen Juraj Zigman, a općenito, s nama je i dalje naš dragi stilist Stefan Orlić, koji je također otputovao u Rotterdam i osmišljava stylinge za događanja u popratnom programu Eurosonga. Zvonimir Franić i Karlo Rusan zaduženi su za frizure i make up, također su dio tima koji je sa mnom u Rotterdamu.

A ima li kakvih izmjena u samoj izvedbi “Tick-Tocka”?

Izmjena u pjesmi neće biti, izvodimo istu verziju kao na Dori, sa segmentom na hrvatskom jeziku (tzv. open up verzija), a koreografija je prilagođena samoj pozornici u Rotterdamu, koristit ćemo njen kapacitet i u savršenom skladu s ostalim segmentima nastupa (svjetla, kamere...)

Hoće li vaša obitelj biti prisutna? Vaš dečko?

Velik smo i blizak tim, nas 15-ak prošlih mjeseci srasli smo u vrlo dobru ekipu i, s obzirom na striktne pandemske uvjete samog boravka u Rotterdamu, dobro je da imam takvu ekipu, ne osjećam se usamljeno mimo svoje svakodnevice u Hrvatskoj i u krugu bližnjih.

Je li vam netko od naših pjevača i pjevačica

NATJECANJE ĆE BITI U ROTTERDAMSKOJ ARENI AHOY PRED 3500 GLEDATELJA PA ĆE, S OBZIROM NA PANDEMIJSKE OKOLNOSTI, OVO BITI I JEDAN VELIKI EKSPERIMENT MASOVNOG OKUPLJANJA

prišao sa savjetom uoči Eurosonga?

Da, puno njih, i to s vrlo konkretnim i iskrenim savjetima, to jako cijenim. Ne samo izvođači, nego i ljudi s direktnim iskustvom na Eurosongu, koji su prošli iskustvo iza scene koje je, mislim, jednako važno. Sretna sam što dobivam savjete i što se donekle mogu pripremiti na sve što me čeka.

Kada uzmete pauzu od proba, kako se odmarate? Kakva je Albina kad mikrofon nije u ruci?

Znam se odmarati, tu sam profesionalka (smijeh). Znam se opustiti i kvalitetno odmoriti.

Tko vam je bio najveća podrška dok ste bili u Zagrebu na pripremama?

S timom sam zaista bliska, a u Zagrebu je i dio moje obitelji tako da podršku uvijek imam, a i da nemam u bliskom okruženju, zaista je dobivam sa svih strana.

Kakvi su planovi nakon Eurosonga? Imate li neke otvorene suradnje pred sobom za koje možemo znati?

Ne mogu vam reći ništa više od onog što i sama znam. Aktivno ćemo raditi na novim pjesmama i na svemu što dolazi usput. Otvorena sam za suradnje, ali nemam ništa potvrđeno. Znat ćete, ne skrivam se.

Tko je vaš favorit na Eurosongu i zašto?

Rusija, definitivno. Imaju, kako se kaže, čitav paket – dobru pjesmu, dobar “staging”, karizmatičnu pjevačicu i sjajnu poruku. I uza sve to autentični su.

Što bi vam značila pobjeda na Eurosongu?

Jako puno! U svakom smislu. Ali zaista se ne opterećujem finalnim rezultatom, mislim da mi je već sudjelovanje donijelo puno.

Provjeravate li stanje na kladionicama uoči Eurosonga? Brine li vas trenutačno mjesto?

Inače sam fan Eurosonga, upućena sam u sve pjesme i izvođače i bila bih i da se ne natječem. U timu o vijestima pitaju mene (smijeh). Ali same kladionice ne pratim redovito. Naravno, upućena sam, ali ne pratim pomno. Mijenja se stanje na kladionicama i ne brinu me ni sada niti će me brinuti. Uvjerena sam da je presudan, tj. glavni faktor sama izvedba!

Rekli ste nam u gostovanju u podcastu da je nas Hrvate teško zadovoljiti i to vam predstavlja velik izazov uoči nastupa. Još to mislite ili?

Kao narod kritični smo i prema svima i prema sebi. Općenito mi je motivacija upravo povjerenje koje mi je dano pobjedom na Dori i želja da predstavim zemlju u najboljem svjetlu.

Što mislite o natjecateljicama iz susjedne Srbije? Sviđa vam se njihova pjesma?

Da, naravno. U kontaktu sam s djevojkama, koliko stignemo. Volim njihov rad, volim njihovu energiju, tim više smatram da na sceni treba te ženske energije.

Što je najveći stres tijekom priprema?

Ne znam, nešto što bi nekome bio stres ja pretvaram u izazov.

Sadržaj

hr-hr

2021-05-14T07:00:00.0000000Z

2021-05-14T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281659667926475

Vecernji List