Večernji list

NAJSKUPLJI STRANI I DOMAĆI RAZVODI

MNOGI OD NJIJH U BRAKU SU BILI DESETLJEĆIMA, A RAZVODI OD BOLJIH POLOVICA KOŠTALI SU IH MILIJARDE DOLARA

Piše: Samir Milla Fotografije: Pixsell, Profimedia

Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates nakon 27 godina braka odlučio se razvesti od supruge Melinde s kojom je dosad dijelio imovinu vrijednu 124 milijarde dolara. Američki odvjetnici već kažu da će to biti izuzetno kompliciran razvod s obzirom na to da Bill i Melinda Gates zajednički upravljaju i humanitarnom zakladom vrijednom 50 milijardi dolara. I osnivača Amazona Jeffa Bezosa razvod od supruge Mackenzie koštao je Amazonovih dionica u vrijednosti 38,3 milijarde američkih dolara. Među poznatim Hrvatima također ima nekoliko razvoda koji su punili naslovnice domaćih medija. Posljednji u nizu je razvod Zvonimira i Leonarde Boban, koji su objavili kako se razvode nakon 28 godina braka. Zasad nije poznato koliko će Bobana koštati taj razvod, no bivši supružnici kazali su da im je dobrobit djece na prvom mjestu. Nakon objave razvoda Bobanovih prisjetili smo se najpoznatijih i naskupljih hrvatskih i svjetskih razvoda.

Slavica se razvela za manje od minute

Slavica Radić i bivši čelnik formule 1 Bernie Ecclestone razveli su se 2008. godine, a njihov je razvod jedan od pet najskupljih i u svjetskim okvirima budući da je Slavica dobila čak 1,2 milijarde dolara. Vjenčali su se 1985. godine, a imaju kćeri Petru i Tamaru. Bila je to i jedna od najkraćih brakorazvodnih parnica budući da je sudac donio odluku nakon manje od minute. Bivši supružnici ostali su u dobrim odnosima, a prije pet godina njihovo bogatstvo povećalo se nakon što je Bernie prodao 5,3 posto svog udjela u formuli 1 te dobio više od 356 milijuna eura. Naime, 8,5 posto dionica je u posjedu obiteljske fondacije Bambino Trust pa su tako Slavica te njezine kćeri Tamara i Petra postale bogatije za 635 milijuna eura. Ecclestoneovo bogatstvo procjenjuje se na 3,2 milijarde dolara.

Kralj mlijeka Luka Rajić razveo se od supruge Borne 2004. godine, a potpis na papiru koštao ga je 40 milijuna eura. Inače, Luka i Borna u braku su bili od 1996. Upoznali su se u jednom fitness-centru, a vjenčali su se nakon samo pola godine poznanstva. Vjenčali su se u Dubrovniku. Dobili su troje djece, Bornu, Luku i Frana.

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić 2010. godine razveo se od supruge Nele. S njom je u braku bio deset godina, a oboma je to bio drugi brak. Tijekom braka s Nelom Horvatinčić je izgradio brojne zgrade, a imovina mu se procjenjivala na oko 30 milijuna eura pa

su mediji pisali da je njegova bivša supruga dobila polovicu tog iznosa.

Poduzetnik i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum šokirao je javnost kada je na TV Dalmacija 2009. godine obznanio kako se razvodi od supruge Ankice, s kojom ima dvoje djece, a u braku su bili gotovo 20 godina. Rekao je i kako mu je djevojka Fani trudna. Fani je kasnije postala nova gospođa Kerum te Željku rodila još troje djece, a Ankici je pripala bračna stečevina u iznosu od 56 milijuna kuna.

Ante i Martina Todorić na Općinskom su sudu u Zagrebu sporazumno krajem 2017. godine okončali brak koji je trajao 15 godina te se dogovorili oko zajedničkog skrbništva nad troje djece – kćerima Emom i Lucijom te sinom Ivicom. Nije poznato koliko je koštao razvod. Martina je zahtjev za razvod braka podnijela na počeku istrage koja se vodi protiv njezina bivšeg svekra Ivice Todorića, a iako su prvo kružile glasine da je uzrok rastave zaštita imovine, izvori bliski Todorićima potvrdili su da bivša misica više nije mogla živjeti u zlatnom kavezu. Martina i Ante upoznali su se tijekom srednjoškolskih dana kada su oboje pohađali elitnu zagrebačku II. gimnaziju u Križanićevoj, a Martina

ŽELJKO KERUM ŠOKIRAO JE JAVNOST KADA JE NA TV DALMACIJI 2009. OBZNANIO KAKO SE RAZVODI OD SUPRUGE ANKICE, S KOJOM IMA DVOJE DJECE, TE OBJAVIO KAKO MU JE DJEVOJKA FANI TRUDNA

se kao maturantica okrunila titulom Miss Hrvatske.

Trgovac oružjem i umjetninama

Prije razvoda Bezosovih u svjetskim okvirima dosadašnji rekord bio je razvod trgovca oružjem i umjetninama Aleca Wildensteina i njegove bivše supruge Jocelyn, manekenke koja se operirala tako da izgleda kao mačka. Razveli su se kad ga je uhvatila u krevetu s 19-godišnjom djevojkom. Razvod ga je koštao 3,8 milijardi dolara.

Medijski mogul Rupert Murdoch i novinarka Anna Mann bili su u braku 31 godinu i imaju troje djece. Nakon što se Murdoch odlučio umiroviti, stigao je i razvod 1999. godine, koji ga je koštao 1,7 milijardi dolara. Oboje su vrlo brzo našli nove partnere. On je do 2013. godine bio u braku s Wendi Wang, a od 2016. mu je supruga Jerry Hall. Steve i Elaine Wynn, vlasnici nekoliko casina u Las Vegasu, bili su u braku dva puta. Njihov drugi razvod jedan je od najskupljih u povijesti, a Steve je morao Elaine dati točno milijardu dolara. Naftni magnat Harold Hamm imao je mučan razvod a suprugom Sue Ann Arnall, a njihovo prljavo rublje ubrzo je izašlo u javnost. Premda je dobila gotovo milijardu dolara, Sue Ann tražila je još više, no nakon tri godine ipak se zadovoljila s 975 milijuna.

Što se krije iza nekih nikad riješenih misterija poput postojanja divovskih životinja iz prošlosti, sibirske eksplozije ili špiljskih prikaza nalik današnjim NLOima? To su samo neka od pitanja na koja u 18 poglavlja svoje nove knjige “Čudno” pokušava odgovoriti poznati novinar, urednik i voditelj HRT- ove emisije “Na rubu znanosti” Krešimir Mišak. Iako su iza njega već brojni naslovi, Mišak se ovom knjigom u izdanju MBbooksa prvi put odlučio približiti mlađim naraštajima željnim uranjanja u misterije i zagonetke pa ovo štivo naziva i “Na rubu znanosti za mlade”. – Mogu reći da je mi je pisanje za mlade uvijek bilo u raznim vidovima daleko zabavnije nego pisanje za odrasle jer se spektar tema daleko širi, a pritom je potrebno i naučiti (ili se prisjetiti) što je ono što je – i svima nama kad smo bili daleko manji – bilo zabavno i uzbudljivo. U temu se ide kroz zanimljive detalje prema cjelini, a ne obrnuto, jer kad si klinac nemaš vremena ni volje za duge uvode, a pritom – zanima te sve! – govori Mišak koji je na početku svoje karijere radio dječje i obrazovne emisije u Obrazovnom i dječjem programu Hrvatskoga radija. U to vrijeme paralelno je pisao i za razne časopise, kao što je bila Modra lasta i Drvo znanja gdje je naučio, kako kaže, kako pisati “zabavno”. Ističe da to nije nimalo jednostavno i lako baš kao što nije jednostavno ni približiti znanost djeci i mladima čiji se životi sve više temelje na virtualnoj stvarnosti. – Virtualna stvarnost u mnogim je vidovima mladima daleko zanimljivija nego vanjski svijet pa lako postaje “kradljivac pažnje”, no pritom uvlači – više mlade, ali i starije – u neku vrst opsjednutosti samim sobom, što će tko reći, kakva se nova trivija pojavila koju treba komentirati i sve postaje kao neka beskonačna sapunica bez zapleta i razrješenja. Virtualna stvarnost zanimljivija je od svega, ne samo od znanosti – svjestan je Mišak.

– Klinci, recimo, danas sve manje i sve teže čitaju književnost ili bilo kakve kompleksnije sadržaje jer im se kroz neuroplastičnost mozga taj organ prilagođava na ono čemu je izložen – a to je gomila ovom knjigom prvi se put odlučio približiti mladima željnima uranjanja u misterije fragmenata, kratkotrajnih, bljeskovitih i nepovezanih informacija. To zapravo čak nije ni zabavno, no to može shvatiti samo onaj koji ima iskustvo nečeg boljeg. Možda ga nađe u knjizi – zagonetno kaže Mišak. Kaže i kako ovu knjigu nije imao u planu pa postoji sasvim realna mogućnost i za njezin nastavak.

Do tada, nada se Mišak, iza nas će biti pandemija koja već više od godinu dana utječe na ljudsku svakodnevicu. A kako on na to gleda?

– Gledam je više kao društveni fenomen nego kao zdravstveni fenomen. Njezini učinci na ukupno zdravlje ljudi daleko su manji od učinaka na ustroj društva, način života čovjeka, pa sve do pitanja što je zapravo čovjek u naravi i što mu treba za ispunjen život. Rekao bih da čovjeku najviše trebaju odnosi i kontakti s drugim ljudima, a upravo to je postalo deficitarno – kaže Mišak.

Sadržaj

hr-hr

2021-05-14T07:00:00.0000000Z

2021-05-14T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281762747141579

Vecernji List