Večernji list

Marijana Batinić

Ženama se svidjela multifunkcionalnost i to što su komadi nosivi u raznim prigodama

Razgovarala: Ivana Carević Fotografije: John Pavlish, Make up Matea Visković Novosel za JL STYLE; Frizura Ivan Cvok za Beautyholic

Tri poznate Hrvatice, voditeljica Marijana Batinić, modna dizajnerica Kristina Burja i stilistica Iva Gradišer svoju dugogodišnju suradnju pretvorile su u modnu priču koju su javnosti predstavile u idiličnom masliniku OI Istria. O kolekciji koju su nazvale IKona porazgovarali smo s Marijanom, Kristinom i Ivom i u razgovoru su nam otkrile što im je bila misao vodilja u stvaranju ove kolekcije, kako se rodila ideja za ime kolekcije i kakve su prve reakcije na odjeću koja nosi njihov potpis .

Koliko je bilo lako ili teško usuglasiti vaše modne stilove i stvoriti jedinstven stil koji ste predstavile pod nazivom IKona?

Kristina: Iako se radi o tri različite žene, ono što nam je zajedničko jest to da dijelimo istu estetiku. Svaka od nas ima svoj način kako će nositi, npr. istu haljinu ili isto odijelo, ali to i jest poanta mode – da mi odjeću nosimo, a ne ona nas. Marijana: IKona je rezultat naše dugogodišnje suradnje u kojoj je sva odjeća zajedničkim snagama bila kreirana za mene. Većinom znam što želim te kakvi krojevi i boje mi stoje, a cijela je poanta u tome da se dobro osjećam u onome što nosim i svi znamo da to i nije najjednostavnije postići. Nekako nam je uvijek polazilo za rukom uskladiti moje želje s Ivinim i Kristininim idejama i kreativnim vizijama. Odabir kvalitetnih materijala i boja bio nam je imperativ, a u ovom užurbanom tempu života koji vodim posebno mi je postala važna ta multifunkcionalnost odjeće. Zato smo se odlučili na komade koji su, uz manje preinake i modne dodatke, nosivi u raznim prilikama, lako se mogu modificirati i prilagoditi različitim tipovima žena. Svaki put kad bismo napravile neki unikatan komad dobivale smo jako puno upita gdje se to može kupiti i shvatile da te komade trebamo raditi i za druge, i to na onoj razini na kojoj se svaki komad može maksimalno personalizirati. Tako smo se i odlučile na ovu kolaboraciju.

Iva: S obzirom na to da godinama surađujemo, nije bilo teško pronaći zajednički jezik oko onog što želimo predstaviti ovom kolekcijom. Većina stvari nastala je kao razrada postojećih stylinga i ideja koje smo zajedno stvarale za Marijanu. Svaka od nas tri pridonijela je svojim estetskim momentima da sve bude zaokružena priča, a naglasak je, naravno, na kroju koji pristaje Marijani, stvarnoj ženi koja se u bilo kojoj fazi ili situaciji u životu želi osjećati dobro i ugodno u odjeći koju nosi.

Kako ste se složile oko imena kolekcije i tko je najzaslužniji za nj?

Marijana: Ja sam ga se sjetila. Htjela sam da u imenu budu prepoznate obje dizajnerice, i Kristina i Iva. Potonju svi znaju kao stilisticu, ali Iva je i dizajnerica sa završenim Tekstilno-tehnološkim fakultetom te ima i svoj brend modnih dodataka Seng. Samo ime kolekcije simbolizira našu modnu povezanost – Iva, Kristina i “ona” – ja, odnosno, svaka žena koja se u odjeći koju nosi želi osjećati sigurno, slobodno i samouvjereno, poput prave IKone stila. Kristina: Za ime je najzaslužnija naša haljina s mašnom koju žene obožavaju kako u Hrvatskoj tako i u UAE ili SAD-u, a ono što ih sve povezuje jest osjećaj koji imaju kada odjenu haljinu... postaju IKone..

Kakve su povratne reakcije nakon predstavljanja IKone, što žene najviše hvale iz ove kolekcije?

Marijana: Ugodno sam iznenađena komentarima i pohvalama sa svih strana. Mnoge su oduševili materijali, boje i krojevi, a ženama se posebno svidjela multifunkcionalnost i to što su komadi nosivi u raznim prigodama. Naše haljine i kaftani mogu se nositi na razne načine, kao haljine za plažu i na japanke, kao večernje haljine na štikle, tunike na kratke hlačice, a nosive su i dvostrano. Planiramo napraviti i pristupačniju varijantu nekih komada iz kolekcije, jer većina ovog što smo predstavile u Istri izrađeno je od svile i konca. Kristina: Nama je estetika okvir za udobnost, funkcionalnost i male trikove koje pravilno krojena odjeća može učiniti kako bi sakrila nedostatke i naglasila ono što želimo istaknuti. Zato ova odjeća odlično pristaje i to je ono što su žene prepoznale već i na fotografijama našeg “sneek peeka” u kolekciju.

Iva: Za sada su reakcije pozitivne, ženama se lakše poistovjetiti sa stvarnom ženom, u

SAMO IME KOLEKCIJE SIMBOLIZIRA NAŠU MODNU POVEZANOST – IVA, KRISTINA I “ONA” – JA, ODNOSNO, SVAKA ŽENA KOJA SE U ODJEĆI KOJU NOSI ŽELI OSJEĆATI SIGURNO, SLOBODNO I SAMOUVJERENO, KAŽE MARIJANA BATINIĆ

ovom slučaju Marijanom, nego samo s modelima. Predstavile smo uglavnom komade klasičnijeg kroja s detaljima koji prikrivaju nedostatke, zbog čega se žene u toj odjeći osjećaju sigurno i dobro.

Što je vama najdraže u ovoj kolekciji i koju poruku šaljete modnim komadima koje ste zajednički kreirale?

Kristina: Šarm, energija i senzualnost žene koja je zadovoljna puno je veći faktor od savršene ljepote ili savršenog tijela. Kada žena zrači, najljepša je, a ova odjeća upravo pridonosi tome da se osjećamo odlično u svojoj koži i da zračimo.

Iva: Najdraža mi je činjenica da se ova ideja uspjela realizirati. Bez puno patetike, dobar je osjećaj znati da imate ljude oko sebe koji jedni druge guraju, hrabre i motiviraju. Nakon ovog kaosa i dvogodišnjeg reseta mislim da nam to svima treba. Što se tiče kolekcije, draga mi je ova haljina na Marijani zato što je uz nekoliko stilističkih zahvata možete transformirati. Možete je okrenuti na drugu stranu i pokazati leđa, nositi na kratke hlačice kao tuniku, dodati nakit, promijeniti sandale i imati potpuno drukčiji styling za sasvim drugu priliku, u svakom slučaju možete se poigrati i dodati u tu igru dio svoje osobnosti. Ljubiteljica sam zemljanih tonova, naročito maslinastih, tako da mi je ova paleta boja jako bliska i pristaje Marijani, koja je mediteranski tip, no u kolekciji postoji šira paleta boja i materijala.

Tko su za vas ikone stila?

Kristina: Žene koje su svoje, unatoč nesavršenostima. To su žene koje ne slijede slijepo trendove, nego ih svojom osobnošću stvaraju. Iva: Kada se osjećate dobro u odjeći koju nosite, to se vidi, bitno je da odjeća nadopunjuje karakter, a ne da dominira njime. Marijana: Svaka žena koja nosi odjeću, a da odjeća ne nosi nju, ona koja, bilo da se radi o klasici ili trendovskim komadima, uvijek da svoj pečat i zna istaknuti ono najbolje na sebi, a prikriti nedostatke. Žena koja se u odjeći osjeća nesputano i sigurno.

Marijana, vama je ovo prvi put da sudjelujete u nekoj modnoj priči na ovakav način, razmišljate li o tome da nastavite u ovom smjeru?

Marijana: Vidjet ćemo, u Krie Design butiku imat ćemo IKona korner s odjećom koja je kreirana za mene. Sve ono što ja nosim ili namjeravam nositi, a što je rezultat naše suradnje, naći će se i u prodaji.

Pretpostavljam da ste tijekom karijere imali i loših modnih faza. Koje se faze ne volite prisjetiti?

Marijana: Ja bih to nazvala igranjem s modom, a bilo je tu i “nestašluka” i “neposluha”... Šalim se, puno sam eksperimentirala, i to ne uvijek uspješno. S vremenom sam shvatila da je na meni manje – više. Volim stil svojih prijateljica Ide Prester i Petre Nižetić, ali ja sam mediteranski tip žene, meni jedna fina klasika s pomakom puno bolje stoji.

Kako biste danas definirali svoj modni stil i što se nikada neće naći u vašem ormaru?

Marijana: U mom ormaru rijetko se nađe komad koji ne laska mojoj figuri. Da je ne znam koliko u trendu, ako meni ne stoji ili mi u tom trenutku ne paše, neću ga odjenuti.

U elegantnim izdanjima, koje kritičari redovito hvale, vidimo vas na ekranima, a kakva je Marijana privatno, kad ide u trgovinu u kvartu ili s djecom u park?

Marijana: Zna mi se dogoditi da izgledam kao da me upravo poplava izbacila, ali ništa čudno za mamu dvoje male djece. Za javna pojavljivanja ipak se trudim da me ljudi prepoznaju, ha ha!

Je li vas možda tijekom trudnoće živciralo što je trudničku odjeću teško iskoristiti kasnije pa ste zato odlučili kreirati ovakve komade, koji mogu biti jednako nosivi i tijekom i nakon trudnoće?

Marijana: Volim kad mi je odjeća oversize, tako da nisam kupovala posebnu trudničku. Inače to su krojevi koje preferiram. Modeli nosivi i kad si fit, ali i s pet, deset kilograma viška, pa i u trudnoći.

Imate dvije djevojčice, jeste li razmišljali o nekakvoj liniji dječje odjeće i koliko vaša starija kći doživljava modu?

Marijana: Razmišljala jesam, ali nemam se baš vremena baviti time, a ništa ne volim raditi polovično. Trenutačno mi je u fokusu jedan društveno odgovoran projekt, ali o tom potom.

Koja je najgora kritika koju ste čuli na račun svog modnog odabira, a koja je najljepša pohvala za vaš styling?

Marijana: Pročitala sam da smo Petra i ja modni cirkus, što u to vrijeme i nije bilo daleko od istine.

Na što ste spremni uvijek potrošiti; cipele, torbe ili nešto treće i jeste li s godinama postali racionalniji u kupnji odjeće i modnih dodataka?

Marijana: Racionalnija sam, kupujem kvalitetne, klasične i manje trendovske komade. Više ne gomilam krpice...

Na fotografijama koje objavljujete uvijek djeluje kao da ste modno usklađeni sa suprugom, je li to slučajno ili imate isti ukus ili se trudite biti usklađeni i dopušta li suprug da mu birate odjeću, prihvaća li vaše kritike i vi njegove o modnom odabiru?

Marijana: Istina, često nam se dogodi da smo slično odjeveni, ali nikad, baš nikad nismo se dogovorili.

Znamo na izlasku iz kuće shvatiti da smo oboje u crnome ili da smo u džinsu od glave do pete i slično. Što se tiče njegove odjeće i stila odijevanja, nikad ne idem s njim u šoping, kod njega to traje jako kratko i usput, a ne obazire se ni na moje komentare i sugestije. On ima neki svoj đir.

VOLIM KAD MI JE ODJEĆA OVERSIZE, TAKO DA NISAM KUPOVALA POSEBNU TRUDNIČKU. INAČE PREFERIRAM MODELE KOJI SU NOSIVI I KAD SI FIT, ALI I S PET KILOGRAMA VIŠKA, KAŽE MARIJANA

Sadržaj

hr-hr

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281638193145738

Vecernji List