Večernji list

SVE O SLIKOVNICAMA KOJE SU NAPISALI POZNATI

Piše: Petra Vuka Fotografije: P. Glebov/PIXSELL, M. Čikotić/ Pixsell, D. Urukalović/Pixsell, Instagram

Početkom mjeseca objavljeno je da mnogima omiljeni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula (50) spremna potpuno drugačiji projekt. Iako ga već 25 godina gledamo na televiziji, ovaj put priredio nam je niz meteoroloških slikovnica pod imenom “Vremenaste priče”, a prva od njih naziva “Vjetropirasta” djecu uči o strujanju zraka. Njegove priče o vremenu na papir je pretočio upravo karikaturist Nikola Plečki.

Vakula je ispričao kako ideja nije došla iznenada te da je projekt u nastajanju već gotovo cijelo desetljeće. Kako su ga često zvali u dječje emisije na HRT-u, a uz to je o vremenu učio i svoju sad punoljetnu kćer Lunu, imao je razne zapise i kratke priče koje je već tad htio uobličiti u slikovnicu. No nije mu ovo prvi doticaj s tiskanim izdanjima. Vakula je prošle godine izdao prvi hrvatski meteorološki strip “Pretežno vedro”. Ime je, po svemu sudeći, poteklo od pjesme Ante Casha i Saše Antića koji su ga

opjevali su svom istoimenom hitu. A godinama je u ladici stajala i priča našeg glumca Slavka Sobina (36) koja je u prodaju puštena početkom godine.

Iako su “Šapice” još prije nekoliko godina zaživjele kao predstava koju je Sobin napisao u nedostatku posla, na nagovor roditelja dobio je ideju pretvoriti to u slikovnicu. “I onda sam jedan dan rekao: OK, posla nema, idem napisati dječju božićnu predstavu i sam si stvoriti posao. Tako su nastale ‘Šapice’ koje smo po razredima igrali kolegica Nada Kovačević i ja. Nekad i po četiri u danu. Deset godina su me roditelji, jer oni uvijek vjeruju, nagovarali da je pretvorim u slikovnicu”, napisao je Sobin na društvenim mrežama u najavi projekta.

Međutim, kada ju je ponudio izdavačima prije nekoliko godina, nije dobivao povratne odgovore pa je tek sada, kada za njega vlada malo veći interes, knjiga napokon zaživjela. Ilustrator mu je Patricio Aguero, a priča se praktički pisala sama od sebe. Naime, glumcu ne fali ljubavi prema četveronožnim ljubimcima, pogotovo otkako dijeli život s dvije

drugu, naslovljenu također po svom velikom hitu “Kako to”. Ovaj put, lekcija je da djeca mogu biti što god žele, a slikovnica ih uči kako to. Pjevačica i njegova sugrađanka Danijela Martinović (49) iza sebe ima čak tri naslova. Prvu, 2006. godine objavila je pod nazivom “Dama”, a radi se o malenom anđelu koji sanja o životu na Zemlji. Njezin nastavak pod naslovom “Dama pleše na kiši” objavila je dvije godine poslije. Treći nastavak “Dama, Riko i super pčelac Keko” objavila je 2009. godine, a sve je nastalo iz velike ljubavi prema anđelima i djeci. “

Često me pitaju kako sam došla na ideju o pisanju dječjih priča, a ja uvijek kažem da ljudi koji su napisali neku knjigu kažu da je ona njih pronašla, da je morala biti napisana. Tako i ja mislim da je Dama pronašla mene, a ne ja nju. Ona je plod moje velike ljubavi prema anđelima i djeci”, ispričala je Danijela jednom prilikom.

Sjeća se kako je uvijek, dok je još pjevala u Magazinu, trčala za djecom toliko da je bend bio zabrinut da će roditi dijete i ostaviti ih. Da je Vjekoslava Huljić (58) vješta s riječima znaju svi, a to dokazuju i brojne nagrade što ih je osvojila za pisanje. Još kao dijete postala je dvostruka dobitnica prve nagrade časopisa Dječja iskra, koji joj je dodijelio Zlatno pero za najboljeg mladog književnika, te prve i druge nagrade Modre laste. Mladu publiku još je početkom 2000. zarazila svojim knjigama bajki i romanima.

Autorica je pet knjiga za djecu: knjige bajki i priča “Čampro” i “Lonac za čarolije” te romana za djecu “Maksove šumotvorine”, “Oči u oči s nebom”, “Moj tata je lud za mnom”, “Moja baka ima dečka”, “Moji misle da ja lažem” i “Moja sestra je mrak”. Objavila je i zbirku pjesama “Jutrooki” te roman za odrasle “Gen anđela”. Mnogima omiljena voditeljica Karmela Vukov-Colić (52) nedavno je objavila kuharicu “Kuhinja života” s receptima svoje mame i bake, no to nije prvi put da surađuje u pisanju sa svojom obitelji. Još 2011. godine s tada petogodišnjim sinom Noom napisala je slikovnicu “Noine priče”. Noa je sam stvarao imaginarne likove, smišljao zaplete, tražio rješenja kako riješiti probleme koji bi se našli u priči, a majka bi ih potom samo oblikovala u tekst. A “Noine priče” nastale su upravo iz njegovih legendi o gradu i zmaju, odnosno priča o tri grada – Brdogradu, Niskogradu i Dizelgradu. U ilustracijama su sudjelovali Noini prijatelji iz vrtića, a voditeljica je sve oduševila objavom da sav prihod od knjige ide udruzi “Dora” za djecu slabijeg imovinskog statusa.

“Važno je da osluškujemo svoje dijete i da ga usmjeravamo i podupiremo. Onda i iz igre (kakva je na početku bila naša) mogu nastati velike stvari”, izjavila je u povodu izlaska slikovnice.

Jedan od omiljenih gastroshowova, “MasterChef” se uskoro vraća u program Nove TV i, kako najavljuju s ove televizije, produkcija je već započela audicije i potragu za novim najboljim chefom amaterom u Hrvatskoj.

Nova sezona donosi i brojna iznenađenja, a promjene su se dogodile i u sastavu žirija, u kojem ćemo ove sezone gledati lica koja dosad nismo viđali na TV ekranima. “MasterChef” predstavlja nove članove žirija koji će kandidatima svojim strastvenim pristupom prenijeti svoja znanja i ljubav prema kulinarstvu, ali i staviti ih pred brojne izazove. S izazovima će se prijavljeni kandidati suočiti već ovih dana kada počinju audicije za novu sezonu. Mnogi su u ovom razdoblju probudili svoju volju za kuhanjem, o čemu svjedoči čak dvije tisuće pristiglih prijava, no samo će stotinjak kandidata dobiti priliku pristupiti audicijama koje se snimaju te predstaviti sebe i svoj talent. Kroz novu sezonu “MasterChefa” na Novoj TV vodit će nas tri različita karaktera, tri chefa, a oni su Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin.

Chef Melkior Bašić je stažirao u Michelin restoranima u Bordeauxu u Francuskoj. Odrastao je uz oca, uglednog chefa Silvija Belužića, a tijekom dvanaestogodišnjeg rada u uglednoj konzultantskoj tvrtki naučio je sve tajne vrhunskoga kulinarstva. Radna iskustva stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu kao food consultant i instruktor za brojne klijente, vrhunske hotele i restorane.

Član žirija “MasterChefa” postaje i jedan od najboljih mladih kuhara hrvatske gastroscene, chef Stjepan Vukadin. Rano je shvatio da je kuhanje ipak njegov životni poziv. Nakon rada u nekoliko vrhunskih restorana, 2017. Vukadin postaje chef kuhinje u poznatom splitskom restoranu “Zrno soli”. Damir Tomljanović je chef s bogatim iskustvom u domaćim i inozemnim hotelima i restoranima. Osim uspješne karijere kao chefa, Tomljanović radi i kao konzultant za rad u ugostiteljstvu te kao profesor gastronomije u ugostiteljskim školama i na veleučilištima, uživa u radu s mladima koje želi potaknuti da nastave pozitivnu evoluciju gastronomije. U doba pandemije mnogi su se primili usavršavanju svojega kulinarskog talenta i vještina, no što je sve potrebno da se postane i natjecatelj nove sezone “MasterChefa”, i tko će sve dobiti priliku kročiti u vruću “MasterChef” kuhinju, gdje će se nastaviti natjecanje, borba za glavnu nagradu i titulu sljedećeg hrvatskog masterchefa, tek ćemo vidjeti. Prva sezona “MasterChefa” kod nas je emitirana 2011. godine; tada su članovi žirija bili Tom Gretić, Mate Janković i Radovan Marčić, a pobjednik prve sezone bio je Šime Sušić, koji je žiri u finalu osvojio svojim ribljim specijalitetima. U drugoj sezoni pobjedu je odnio Nikola Lesar, koji sada živi na Tajlandu i tamo uspješno vodi svoj restoran. Iva Pehar pobjedom u trećoj sezoni postala je prva žena koja je osvojila titulu Masterchefa, a nakon pobjede neko je vrijeme imala svoju gastrorubriku u “IN Magazinu”, a sada radi kao art direktorica tvrtke ICDO u Beču. “MasterChef” je imao i svoje celebrity izdanje, a u prvom izdanju pobjednik je bio pjevač Luka Nižetić, koji se i danas osim glazbenom karijerom bavi i kuhanjem te ima svoj restoran u Komiži. U drugom celebrity “MasterChefu” pobijedila je Lana Klingor i poslije se intenzivnije posvetila kuhanju pa sada drži svoje kulinarske radionice.

Sadržaj

hr-hr

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281758452230026

Vecernji List