Večernji list

Sve o kampanji #VECIODSVOJEVELICINE

Savršene fotografije objavljuju se u tolikoj mjeri da nas uvjere da je to realno

Piše: Davorka Ćuk Fotografije: Instagram i privatni album

Fotografije na kojima je istaknuta ruka s konfekcijskom veličinom i #VecaOdSvojeVelicine ili #VeciOdSvojeVelicine posljednjih su dana često viđena objava na društvenim mrežama. Radi se o kampanji koju je pokrenula Anđela Jelić, magistra psihologije i doktorandica na Universita’ Cattolica u Milanu, a cilj joj je podići svijest o tome kako naš izgled i konfekcijski broj ne određuju našu vrijednost ili osobine. Jelić je objasnila da je kampanja pokrenuta na društvenim mrežama jer one danas u velikoj mjeri određuju kriterije o izgledu pa se danas lijepim smatra vitka linija, mršavo tijelo i mali konfekcijski broj.

– Osobe koje su genetski predodređene za drukčiji izgled koriste se raznoraznim brzim metodama i tehnikama kako bi zadovoljile trend zanemarujući vlastito psihofizičko zdravlje i vjerujući da zadovoljstvo i samopouzdanje dolaze isključivo od tjelesnog izgleda – objasnila je te dodala da se o ovoj temi ne govori dovoljno, kao i da treba podignuti svijest o raznim utjecajima koji mogu dovesti do ovog nimalo bezopasnog poremećaja. – Prepoznala sam važnost uloge društvenih mreža i modne industrije u krojenju određenih trendova koji jako brzo postaju način života – objasnila je. Jelić je istaknula i da treba biti kritičan prema sadržajima na društvenim mrežama i provjeriti jesu li te informacije točne. – Važno je napomenuti da prihvaćanje tijela onakvog kakvo ono jest ne znači da osoba koja ima problem s viškom kilograma treba odustati od promjene, nego da joj prioritet bude zdravlje, a ne da na račun “mršavog” tijela bude prihvaćena u društvu ili na društvenim mrežama – ističe psihologinja i naglašava da je važno i da osoba potraži stručnu pomoć. Dodala je da je vrijeme da se svi podsjetimo da vrijedimo više od svoje veličine tijela te da ljepota dolazi iz našeg zadovoljstva, empatije prema sebi i drugima te iz iskrene zahvalnosti. Kampanju su prvi podržali dizajneri Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić iz ELFS-a te tako potaknuli i druge javne osobe na isto, a Jelić zahvaljuje dizajnerima, ali i svima koji su podržali njezinu inicijativu. Dodala je i da je očekivala da će kampanja imati dobar odjek s obzirom na to da je ovo važna tema, a o njoj se još uvijek govori tajno i potiho. Psihologinja Jelić na Instagramu već godinu dana vodi i profil Lifestyle psychology, na

kojem objavljuje edukativne postove temeljene na znanstvenim informacijama. – Nastojim to uvijek prevesti na jezik razumljiv svima kako bih potaknula čitatelje na čitanje i olakšala im razumijevanje – objašnjava svoj rad te dodaje da je jako zadovoljna reakcijama pratitelja koji joj se često jave te traže dodatna objašnjenja. Prepoznala je da društvene mreže danas imaju važnu ulogu u životima ljudi, a misli da nitko od nas nije imun na sadržaj koji se objavljuje. – Savršene fotografije objavljuju se u tolikoj mjeri da nas uvjere da je to realno, bez obzira na to što postoji određena količina svijesti da potencijalno i nije tako. Zato se nije loše podsjetiti i osvijestiti da je svijet na društvenim mrežama nekada dobro filtriran – objašnjava psihologinja, koja je zamijetila da se ne govori dovoljno o utjecaju ovih platformi na mentalno zdravlje, pogotovo generacije Z koja odrasta uz njih.

Kako objašnjava, društvene mreže osmišljene su tako da nas potiču da postanemo ovisni o njima te nam pružaju osjećaj pripadnosti koji doživljavamo kao nagradu i rado mu se vraćamo. Psihologinja objašnjava i da je prisutan i strah od propuštanja neke vijesti ili događaja, što može potaknuti negativne osjećaje. Jelić, koja je trenutačno na doktorskom studiju, kaže da se usmjerila baš za ovo područje psihologije jer je tijekom diplomskog studija imala priliku učiti o utjecaju načina života, prehrane, tjelovježbe te novih tehnologija na cjelokupno psihofizičko zdravlje. Statistike koje pokazuju negativne trendove ponukale su je na razmišljanje o tome kako se to može spriječiti.

– Zdrav stav prema hrani uključuje znanje i svjesnost o tome kako ono što jedemo i način na koji jedemo utječe na naše tijelo i um – ističe jedno od rješenja te dodaje da na zdrav stav prema hrani utječu razni čimbenici. Pitali smo je i je li situacija koja nas je zadesila posljednjih godinu dana imala negativan utjecaj na broj osoba s poremećajem u prehrani.

– Nažalost, u svijetu su zabilježeni znatno viši brojevi oboljelih u svim dobnim skupinama – rekla je te objasnila da to nije iznenađujuće jer su nam se životne navike promijenile preko noći, ali da su svemu pridonijeli neizvjesnost i nesigurnost koju smo proživljavali. Što se njezina rada tiče, planira nastaviti svoj rad u znanosti, ali i želi osvijestiti javnost o ovom problemu, kao i raditi na nekim projektima o utjecaju načina života na zdravlje.

KAMPANJU KOJOJ JE CILJ PODIĆI SVIJEST O TOME DA NAŠ IZGLED I KONFEKCIJSKA VELIČINA NE ODREĐUJU NAŠU VRIJEDNOST ILI OSOBINE PRVI SU PODRŽALI DIZAJNERI ALEKSANDAR ŠEKULJICA I IVAN TANDARIĆ IZ ELFS-a

Sadržaj

hr-hr

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

2021-06-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281831466674058

Vecernji List