Večernji list

ISTRAŽIVANJE POKAZUJE DA IZGLED PROSTORA PODIŽE PRODAJU I DO 40 POSTO

Dobar dizajn prodajnog prostora može znatno utjecati na prodajne rezultate te pomaže približiti proizvode i brend kupcu. Prodajni prostor svojevrstan je izlog i dodirna točka između kupca i brenda, stoga je izuzetno važno pružiti osjećaj udobnosti i ugodne atmosfere kako bi se oživio brend te kako bi kupci postali njegovi vjerni zagovornici i ambasadori. Kako pokazuju istraživanja, u posljednjih nekoliko godina sam ‘’customer experience’’ pretekao je cijenu i sam proizvod te tako postao ključni diferencijator brenda. Zanimljivo je i kako se digital native brendovi također odlučuju za otvaranje svojih dućana u fizičkom obliku, budući da se pokazalo kako je jednostavnije aktivizirati kupce kroz prostor nego što je to online. Svjedoci smo kako se kupovina u posljednjih nekoliko godina preselila online, na što je izravan utjecaj imala pandemija korona virusa zbog koje su fizičke trgovine diljem svijeta privremeno zatvorile svoja vrata. Upravo se u tom razdoblju sve češće postavljalo pitanje hoće li fizičke trgovine i prodajni prostori preživjeti nove trendove i navike koje su kupci brzo usvojili, no osjećaj povezanosti s brendom i opipljivost proizvoda ipak su detalji koji su izuzetno bitni i ne mogu biti nadomješteni online.

Istraživanja pokazuju kako dizajn prostora može imati izravan utjecaj na povećanje prodaje i do 40 posto. Iako je uvriježeno mišljenje kako će se dobar proizvod prodati sam, važno i atraktivno uređenje kako bi potencijalne kupca privuklo da uđu u prostor te kako bi ih se jednom kada kupe neki proizvod zadržalo i potaknulo da se vrate. Naravno, za uspješno poslovanje bitan je kvalitetan proizvod, no isto tako i prostor u kojem se prodaje. Prostoru treba pružiti jednaku pažnju kako bi bio dio istog, prepoznatljivog koncepta. Bilo da se radi o kupnji iz potrebe, znatiželje ili preporuke, kupcu je bitna razina komfora u trgovini, za što je uz ljubazno i uslužno osoblje bitan i sam prostor te kako je uređen, ali i sitni detalji poput pravilne rasvjete, mirisa ili pak rasporeda unutar prodajnog prostora koji čine malu, ali veoma bitnu razliku i prepoznatljivost.

Greške koje se događaju u procesu projektiranja interijera mogu rezultirati krivom percepcijom trgovine pa tako i samog brenda, stoga je prije dizajniranja i uređenja bitno analizirati relevantne faktore koji mogu utjecati na prodaju, odnosno razmisliti o brendiranju prodajnog mjesta. Upravo u tom segmentu izdvaja se Brigada, domaća agencija koja se specijalizirala u dizajnu prodajnih prostora.

Brigada je bila prva specijalizirana agencija za prostornu komunikaciju, odnosno brendiranje prostora koja na jednom mjestu uključuje sve potrebne korake za uspješan projekt, od analiza i koncepta, preko arhitekture i dizajna namještaja, do organizacije radova. Brigada je prošle godine obilježila prvih deset godina djelovanja, a iza njih danas stoji mnoštvo dizajnerskih projekata - potrošačkih, radnih i poslovnih prostora, ugostiteljskih objekata, izložbi i sajmova, od kojih su brojni nagrađivani nekim od najuglednijih domaćih i stranih priznanja koje dodjeljuje struka.

Prodajni prostor je za većinu tvrtki koje se bave proizvodnjom jedino mjesto gdje klijent dolazi u fizički kontakt s tvrtkom te za kupca predstavlja ‘’utjelovljenje’’ brenda. Upravo zbog tog prostora kupac se osjeća kao dio cjeline i zato će se vraćati brendu. I ono što je važnije, zagovarati ga te tako postati najmoćnije marketinško ‘’oružje’’, odnosno ambasador brenda jer će se osjećati kao da je ušao u njegov svijet. Upravo iza takvih posebno uređenih prostora poput Kent Banke, Mlinara, Big Bang Mega Storea stoji Brigada koja svojim dizajnom pomiče granice te omogućava kupcu da svakim ulaskom u prostor postane dio brenda.

Dizajn

hr-hr

2022-05-20T07:00:00.0000000Z

2022-05-20T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281930251591110

Vecernji List