Večernji list

”Misa Mediterana” na na Aljepšem trgu u Zagrebu

Jedinstvena pozornica na najljepšem zagrebačkom trgu - Trgu kralja Tomislava od 23. do 29. lipnja mjesto je na kojem se održava Zagreb Classic open air, a čiji će ovogodišnji program bez ikakve sumnje ponuditi izniman glazbeni doživljaj svim ljubiteljima klasike. Ovom prigodom i zagrebačka publika će konačno imati priliku čuti i kapitalno djelo skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić Grašo pod nazivom “Misa Mediterana”. Ovo jedinstveno djelo, spoj duhovne i pop glazbe, premijerno je izvedeno prošlo ljeto u Splitu u Galeriji Meštrović, a 25. lipnja će biti prvi put izvedena u Zagrebu. Nova pozornica i ambijent su zahtijevali određene prilagodbe o kojima smo pričali s Tončijem Huljićem.

- Scenografiju je radio naš u svijetu poznati umjetnik Nikola Vudrag, tu instalaciju smo drugačije slagali za Galeriju Meštrović, a drugačije ćemo ju slagati za Zagreb, gdje smo ograničeni pozornicom i postoje gabariti u koje se moramo uklopiti. Bit će nešto drugačija koreografija - pokreti rukama, jer to je bitan element zato što ovo nije statična misa u kojoj članovi zbora samo stoje. U Zagrebu imamo malo manje prostora u odnosu na Galeriju Meštrović, ali ćemo zato imati ljepotu prostora na Tomislavcu koji je idealan za jedan ovakav kontemplativni pristup koncertu. Zbor dolazi iz Splita, a orkestar je iz Zagreba, tako sam zamislio da postoje orkestri u Zagrebu i Splitu, jer ako sviramo u Zadru, recimo jednostavnije je doći iz Splita nego iz Zagreba - objašnjava nam Huljić. Dodaje kako je misa na latinskom, rađena je po kanonima i postulatima te je slijedila sve što misa kao glazbena forma mora imati, a to su pravilni naglasci i pravilan izgovor latin

Solisti, orkestar i zbor ZAGREBAČKOG GRADSKOG KAZALIŠTA

KOMEDIJA pod ravnanjem dirigenta DINKA APPELTA 25.6. 21h

TONČI HULJIĆ: Pop misa Mediterana

26.6. 21h skog jezika i baš zbog toga nije jednostavno mijenjati zbor. Ovo ljeto “Misu Mediterana” će vidjeti i publika na Krku i u Zadru, a vode se i pregovori s još tri veća grada. Huljić nam kaže kako se u ovom djelu nije trudio postići pompoznost kompozitora koji su radili akordizaciju i harmonizaciju i orkestraciju poput Bacha ili Beethovena i objašnjava koji su bili njegovi motivi.

- Danas smo u drugom vremenu kada jezik katoličanstva treba slijediti duh vremena koji je jako teško pratiti. Za vrijeme u kojem živimo ne znamo je li rub civilizacije, hrlimo li prema kraju ili je ovo početak nečeg novog. U mlađoj populaciji imamo drugi pristup životu i svijesti, ona je apgrejdana ili će se tek za 50 godina vidjeti da li se ono što je trebalo donijeti dobrobit ostvarilo ili se pretvorilo u negativnu konotaciju. Pokušao sam progovoriti jezikom koji će se približiti tim mlađim ljudima, koji su zapravo znatiželjni i koji gledaju u svoje mobitele da bi doznali površnu informaciju, ali ako ih neka informacija po svojoj strukturi zainteresira, a mlade jako zanima što radim i na to sam neobično ponosan, možda će se zainteresirati i dublje. Nikoga ne nagovaram na vjeru ili nevjeru, ni sam nisam bio sklon da mi netko time puni glavu dok sam nisam došao do toga - kaže Tonči.

”Misa Mediterana” jedinstvena je kombinaciji duhovne i pop glazbe, a kreirana je po svim postulatima liturgijske mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Prvi dio čini sama koncertna misa sa stavcima Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae skladateljice Hane Huljić Grašo, dok je treći dio naziva Ave Maria. Misu je odobrio i Vatikan i tamo je arhivirana, a Huljić kaže kako ga je jako zanimalo kako će publika i kritičari reagirati na ovo djelo i zadovoljan je reakcijama i jednih i drugih te se nada kako će i publika u Zagrebu pozitivno reagirati.

Content

hr-hr

2022-06-24T07:00:00.0000000Z

2022-06-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281560884471847

Vecernji List