Večernji list

Island Mario Kovač

SVAKIH STOTINJAK KILOMETARA VOŽNJE KAO DA ULAZITE U NEKU NOVU ZEMLJU: OD DIVOVSKIH LEDENJAKA, PREKO SLAVNIH DIMMUBORGIR POLJA LAVE, PA ZATIM VILINSKI SJEVER KOJI IZGLEDA KAO SHIRE IZ “GOSPODARA PRSTENOVA”

Samir Mila

Island je poznat kao zemlja gejzira i leda, no na jednom od najvećih svjetskih otoka ima puno zanimljivosti. U to su se uvjerili redatelj, glumac i kvizaš Mario Kovač i njegova supruga Žana, koji su na Island putovali prije tri godine. - Suprugu Žanu i mene je Island oduvijek privlačio kao zemlja koja na relativno malenom zemljopisnom prostoru nudi toliko različitih konfiguracija i pejzaža. Doslovno, svakih stotinjak kilometara vožnje kao da ulazite u neku novu zemlju: od divovskih ledenjaka, preko slavnih Dimmuborgir polja lave, pa zatim vilinski sjever koji izgleda kao Shire iz “Gospodara prstenova”, Crna plaža i špilje gdje je sniman “Game of Thrones” ili turistički Reykjavik ili prekrasni mali Akureyri, gradić u koji smo se zaljubili - svaki dan možete otići na neki drugi profil izleta. Ta činjenica je prevagnula pri odabiru destinacije - kazao je Kovač i dodao kako su za put izabrali najbolje vrijeme.

- Putovali smo u Island tijekom svibnja 2019., period kada je dovoljno toplo za lutanje uzduž i poprijeko, a još nema toliko puno turista kao ljeti. Postojala je i opcija odlaska zimi radi hvatanja Aurore Borealis, no to smo ipak ostavili za neku drugu prigodu. Otišli smo na 10 dana, taman koliko nam je bilo dovoljno da napravimo, bez žurbe, krug oko cijelog Islanda. Doslovce smo obišli sve važnije destinacije: penjali se na ledenjake i vulkane, tuširali se pod vodopadima, obišli vikinško selo koje je bilo set snimanja brojnih filmova, mnoštvo zabitih malih špilja i uvala, a meni osobno je emotivno najvažniji bio posjet muzeju i grobu Bobbyja Fischera, vjerojatno najgenijalnijeg šahista u povijesti. Čak smo imali priliku sjesti za stol i šahovsku tablu gdje su on i Spaski odigrali taj najlegendarniji šahovski meč svih vremena - ispričao je Mario koji je uz sve što ga zanima i šahist. Za sve koje namjeravaju posjetiti Island imao je i nekoliko savjeta.

- Za početak, neka unajme auto i putuju autonomno, to će im dati veliku slobodu kretanja i izmjene planova i rute puta kad god požele. Rent a car nije toliko skup, a oni fleksibilniji mogu čak i spavati u autu ako baš žele uštedjeti. Nakon toga, krenite na kružno putovanje takozvanim Zlatnim krugom, ne možete pogriješiti. Također, preporučio bih da putem interneta redovito prate last minute ponude za unajmljivanje kućica i apartmana za spavanje, pred kraj dana cijene rapidno padaju: neke sobe koje bi inače platili po stotinjak eura za noć smo tako znali ubosti i dvostruko i trostruko jeftinije. Puno tih apartmana

ima i svoje male, privatne termalne bazene u kojima se može namakati i opustiti umorne mišiće na kraju dana. Hranjenje po restoranima ne bih preporučio, osim ako niste duboka džepa, ali postoje lokalni mali dućani u kojima hrana nije uopće skupa. Zanimljivo je kako jako puno osoblja iz sektora turizma zapravo nisu Islanđani: konobari, kuhari, vodiči su nam mahom bili ljudi iz raznih država Europe koji su došli sezonski raditi u Island zbog velikih plaća i opuštene atmosfere. Van Reykjavika smo Islanđani uglavnom sretali također u rentanim objektima pa ne mogu baš dati neku objektivnu procjenu, no svugdje su prema nama bili ljubazni i nismo imali niti jednu neugodnu situaciju tijekom cijelog puta - kaže Kovač, koji je stigao probati i poznati lokalni specijalitet.

- Iskreno, ni supruga ni ja nismo baš neki gastronomi pa ne bih davao lifestyle savjete. Naravno da smo ipak probali ozloglašeni hakarl (fermentirane iznutrice morskog psa) i mogu vam reći da je uistinu tako odvratan kako ga svi opisuju. Uzmite zalogaj- dva kako bi mogli staviti kvačicu da ste ga probali, ali stvarno ne morate jesti više od toga - veli Kovač i dodaje kako ga je Island oduševio.

- Ja sam oduševljen, točno moj tip zemlje i ljudi: pristojni, fini i blago distancirani jedni prema drugima. Ja bih se mogao iste sekunde preseliti tamo, no ne čini mi se baš da imaju jako razvijenu kazališnu i glazbenu scenu izvan Reykyavika, gotovo dvije trećine stanovništva je situirano tamo pa svi ovi koji se žale kako Hrvatsku treba decentralizirati i smanjiti dominaciju Zagreba, trebaju otići vidjeti kako je na Islandu. Djecu na taj put nismo vodili jer su još bili mali (tada su imali 4 i 8 godina), ali smo zaključili da kako sljedeći put (a sigurno ćemo opet otići tamo) vodimo i njih jer će se osjećati kao u nekoj bajci, a potpuno je bezopasno. Jako su nam bitna putovanja, Hrvatsku smo proputovali uzduž i poprijeko pa sada lagano planiramo početi voditi i djecu na duža putovanja. Mislim da je jako bitno da djeca u ranoj mladosti vide svijeta i sve što im se nudi, neka upoznaju nove kulture i prošire svoje znanje - ističe Mario, čija obitelj već planira nova putovanja.

- Neposredno prije pandemije imali smo već rezervirane avionske karte do Barcelone i planirali smo slično dvotjedno kružno putovanje rent a carom po Kataloniji i trodnevni izlet do Portugala s povratkom na utrke Formule 1 za Veliku nagradu Katalonije. Na žalost, bili smo prisiljeni sve otkazati, no još imamo vaučer za te avionske karte i spremamo se obnoviti planove za taj put. U nešto daljim planovima nam je i Novi Zeland, a moja osobna želja je i Grenland - otkriva Mario.

Njegova je obitelj putovala i tijekom pandemije, no nisu išli u inozemstvo.

- U to vrijeme nismo uopće putovali van Hrvatske, no zato smo nadoknadili putujući unutar granica. Nismo se dali zatvoriti u kuću jer smatram kako je za imunitet i zdravlje jako važno boraviti što više vani. Kako tijekom pandemije nije bilo toliko posla u mojoj struci (kazališta i klubovi su radili znatno smanjenim kapacitetom), puno više sam boravio s obitelji, a dio tog vremena smo iskoristili i za kraće jednodnevne ili vikend izlete po Hrvatskoj, uglavnom po uobičajenim lokacijama: Plitvička jezera, otoci, planine... - zaključio je Mario Kovač.

Penjali smo se na ledenjake i vulkane, tuširali se pod vodopadima, obišli vikinško selo koje je bilo set snimanja brojnih filmova....

Vinarija Soskic

hr-hr

2022-06-24T07:00:00.0000000Z

2022-06-24T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282183654729767

Vecernji List