Večernji list

Zagrebačku publiku oduševila Huljićeva “Misa Mediterana”

Samir Milla

Zagrebačka publika je na Trgu kralja Tomislava ovacijama ispratila Tončija Huljića i njegovu “Misu Mediteranu”, koja je nakon prošlogodišnje premijere u Splitu prvi put izvedena i u Zagrebu.

”Misa Mediterana” jedinstvena je kombinaciji duhovne i pop glazbe, a kreirana je po svim postulatima liturgijske mise te je svojevrsni spoj mjuzikla i klasičnog kršćanskog obreda. Prvi dio čini sama koncertna misa sa stavcima Kyrie Eleison, Gloria, Credo, Sanctus Benedictus, Agnus Dei. Drugi dio čini Dies Irae skladateljice Hane Huljić Grašo, dok je treći dio naziva Ave Maria. Misu je odobrio i Vatikan i tamo je arhivirana. Huljić je nakon prvog dijela pozdravio publiku i najavio svoju kćer Hanu, koja će roditi za samo 20 dana.

- Izgleda da sam ispao loš otac jer ja svoju djevojčicu nisam mogao dvadesetak dana prije nego što će ona dobiti svoju djevojčicu nagovoriti da miruje. Kao što je sveti Ivan Krstitelj rekao, kad je najavljivao Isusa, “poslije mene dolazi jedan bolji”, ja moram kazati “poslije mene dolazi jedna bolja” i još je uvijek u jednom komadu, moja kći - rekao je Tonči i dodao kako se nada da će se Hana uspjeti popeti na pozornicu. - Drugi dio ovog sakralnog koncerta moramo zahvaliti njoj. Napisala je te pjesme i sada će vam otpjevati onoliko koliko bude mogla, ali ja znam da je tvrdoglava i da će moći sve do kraja - poručio je Tonči i poljubio Hanu u čelo na pozornici.

Posebno je istaknuo činjenicu da je orkestar iz Zagreba, a zbor iz Splita. Uz Hanu su zapjevali i solisti Lorena Bućan i Karlo Vudrić. Budući da je publika na kraju tražila i bis, još jednom je izvedena “Gloria”.

- Drago mi je da nas je kiša zaobišla kao i prije tri godine. Zahvalan sam publici što je podržala ono čime se sad bavim. Cijeli život sam htio napisati nešto poput “Bohemian Rhapsody”, da pjesma ima više dijelova. Misa je izvanredna forma za tako nešto. Htio sam napraviti i nešto poput “Tubular Bells” Mikea Oldfielda i stalno mi je nedostajao neki okvir za to. Mislim da sam ga sad našao - rekao nam je Huljić nakon izvedbe i dodao da ne bi ni mogao izvoditi misu da nije odobrena u Vatikanu. - Dozvolu je u moje ime zatražio splitsko- makarski nadbiskup. Trebao sam se pridržavati pravila, svaka rečenica mora imati svoju emociju. Volio bih da ovo djelo izvedemo i u Vatikanu, a da bismo to napravili, morao bi me najaviti naš veleposlanik kojeg, eto, nemamo - kaže Huljić i dodaje kako bi njegovo djelo moglo više približiti klasiku mladima. - Sve što sada radim bit će okretanje klasici i odmicanje od popa. Sljedeći koncert koji radim je opet klasika, i to u Ljubljani, no nešto drukčije, radi se o crossoveru. Idem kući vježbati klavir - nasmijao se Tonći.

Njegova kći Hana rekla nam je kako je s njom u trbuhu cijelo vrijeme plesala njena kćerkica, koja bi na svijet trebala doći za 20 dana. - Bilo je treme zato što smo ovo izvodili zadnji put prije godinu dana, tako da imam osjećaj kao da je prvi put. Bilo je drukčije i zbog straha hoću li moći izdržati jer mi nedostaje glasa. Malo je drukčija postavka cijelog tijela. Za svaki slučaj sam odlučila otpjevati samo drugi dio koncerta, a ne cijeli. Beba me u trbuhu lupala cijelo vrijeme. Čim čuje ovu glazbu, krene lupati. Obećala sam joj da je ovo zadnji koncert i da ću je sad pustiti na miru - rekla je Hana. Ovo ljeto “Misu Mediterana” vidjet će i publika na Krku i u Zadru, a vode se i pregovori s još tri veća grada.

Content

hr-hr

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281539409649466

Vecernji List