Večernji list

Indira Levak

PJEVAČICA KOJU NAZIVAJU HRVATSKOM TINOM TURNER NEDAVNO JE OBJAVILA SVOJ DRUGI SAMOSTALNI ALBUM “ATLANTIDA”

Ivana Carević

NAJVEĆA MI JE NAGRADA ŠTO 26 GODINA TRAJEM NA SCENI, BEZ OSCILACIJA I BEZ KOMPROMISA

Iskoristiti život u potpunosti u svakom trenutku, moto je kojeg se Indira Levak drži privatno i poslovno i kojem zasigurno, uz trud i talent, duguje zahvalu što je već 26 godina uspješna na glazbenoj sceni. Titulu hrvatske Tine Turner opravdano je zaslužila i s njezinih koncerata sigurno nećete doma otići loše volje ili razočarani jer Indira u svaki svoj nastup uloži svu svoju energiju. Publici je nedavno predstavila novi album “Atlantida”, njezin drugi samostalni album nakon odlaska iz grupe Colonija, a snage je opet udružila s dragim kolegom Borisom Đurđevićem. Ispričala nam je i kako joj je posebno drag duet koji je otpjevala s Halidom Bešlićem i pjesma “Iskra” je u kratkom roku osvojila srca publike.

Drugi samostalni album “Atlantida” objavili ste nedavno, tekstove potpisujete vi, pa što vas je inspiriralo za ove pjesme i za koju ste posebno vezani i zašto?

Nakon četiri godine objavila sam svoj drugi samostalni album “Atlantida”, i to u digitalnom obliku. Želja mi je bila približiti se online publici širom svijeta, a na albumu su sve meni drage pjesme, svaka posebna na svoj način. Ako baš moram izdvojiti neku, ovaj put bi to bio duet s Halidom Bešlićem, pjesma “Iskra” koja je osvojila publiku u regiji. Dugo se kuhala ta suradnja s Halidom koji je moj brat po senzibilitetu za glazbu i taj duet mi je bio velika želja koja se ispunila na ovom albumu. Čekala se prava pjesma i “Iskra” to uistinu jest jer ne postoji dernek u regiji, a da se ona ne zapjeva. Poruka pjesme je tako lijepa, lirski vas zagrli i uvjeri da uvijek postoji sretan kraj, da ima nade. Halid je svoj dio snimio u Sarajevu, a ja u Zagrebu, a kada su se naši glasovi spojili u studiju, nastala je čarolija.

Kako ste odlučili da album bude u digitalnom obliku i zašto je baš po pjesmi “Atlantida” dobio naziv?

Ovaj je digitalni album posveta tehnološkom vremenu koje je u potpunosti preuzelo svijet u doba pandemije. Tehnologija i online povezivanje u najtežim trenucima pomogli su nam i dali mogućnost da i dalje radimo, komuniciramo, napredujemo. “Atlantida” je osvojila top ljestvice, a to je prva pjesma nakon četiri godine za koju glazbu potpisuje Boris Đurđević, a ja tekst. Ponovo smo se našli u studiju i shvatili da se najbolje razumijemo. Extended verzija pjesme “Atlantida” također je na albumu i prava je poslastica za sve DJ- eve koji će, sigurna sam, ovu pjesmu uklopiti u klupski program. Baš je savršena za ljetne partyje. Sve su to bili dovoljni razlozi da postane naslovna pjesma.

Na CMC festivalu predstavili ste i novu pjesmu “Žena od titana”, meni na prvu ovaj naslov kao da opisuje vas, djelujete nepokolebljivo, snažno i energično kao žena od titana, je li to poruka koju ste htjeli poslati pjesmom?

Da, “Žena od titana” zapravo najbolje opisuje mene i moje prijateljice. Zahvalna sam publici koja me s jednakom radošću dočekuje u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Skoplju, Podgorici… to je takvo bogatstvo, sreća za svakog umjetnika. Svaki mjesec imam koncerte na nekoliko mjesta na Balkanu, stalno sam u kombiju i dok sam se vozila na koncert, počeli su mi navirati stihovi koje sam zapisala i poslala Borisu Đurđeviću. On je vrlo brzo smislio melodiju i evo nove pjesme. Mislim da će se mnoge žene prepoznati u njoj.

Opstati na glazbenoj sceni 26 godina nije jednostavno, svake godine dolaze nove glazbene nade, tehnologija se brzo mijenja, kako ste se vi tijekom godina prilagođavali tim promjenama i konkurenciji? Jednostavno je išla transformacija, ako nešto volite, ako je to vaš teritorij na kojem djelujete, logično je da se i prilagođavate. U ovih 26 godina mnoge grane poslovanja su se promijenile, pa i vaša, novinarstvo. Sve postaje digitalno i bilo bi smiješno ignorirati napredak. Sve je to išlo organski, ali svaki trend prilagodila sam sebi i svom stilu. Mislim da je i to bilo presudno jer moja publika očekuje od mene određeni zvuk i energiju.

Često se od pjevačica traži da prilagode svoj imidž trendovima, jesu li od vas na početku karijere tražili da nešto mijenjate kod sebe i jeste li pristajali na kompromise?

Bilo je svakakvih ideja na početku karijere, i od menadžera i od diskografa, ali na tom putu

ostala sam svoja. Mijenjala sam se na tom putu, definitivno, ali prema svojim željama.

Kroz vaš glazbeni put vjerujem da je bilo poslovnih odnosa koji su bili neprekinuti, a jedan ste prekinuli i opet uspostavili, a to je s Borisom Đurđevićem. Kako funkcionirate sada, je li vam odnos zreliji i oko čega se znate razilaziti kod stvaranja pjesama?

Neke su veze ipak neraskidive! Pogotovo kad ih vežu dva desetljeća plodne i kreativne suradnje, privatnog druženja i odrastanja u burnim estradnim vodama. Bili smo jedan od najdugovječnijih bendova na ovim prostorima, s puno hitova uz koje su stasale generacije. Životne prilike, pa i neki novi trendovi na glazbenoj sceni, utjecali su na nas da pokušamo surađivati i s drugima. Do ponovne suradnje, ali sada na mom samostalnom projektu, došlo je zapravo spontano, sreli smo se i uz rakijicu zapravo shvatili da i ovako razdvojeni te ostvareni svaki na svom novom putu ipak još

možemo puno toga dati zajedno. Boris i ja znamo se jako dugo i logično je da se odlično razumijemo u studiju, što pokazujemo novim pjesma koje sada radimo zajedno, za mene. Čuju se zvuci na koje ste navikli, a koje su mnogi s nestrpljenjem očekivali.

Dvije vas godine dijele od pedesete, lecne li vas kad pomislite na tu brojku ili ste ležerni po pitanju starenja?

Potpuno sam neopterećena starenjem. Fokus mi je da živim zdravo i da se dobro osjećam u svojoj koži. Uz današnje tretmane i razne preparate može se dostojanstveno stariti i usporiti neke procese. Zato često odlazim u Polikliniku Bagatin gdje se volim prepustiti stručnjacima.

Za vašu je liniju, vjerujem, dijelom zaslužan i suprug Miro, slaže li vam on plan treninga i je li strog kao trener?

Nije strog. Miro mi je složio program koji odgovara mojim aktivnostima i tempu života, ali nekada se malo naljuti kad ja nađem najkreativnije izgovore zašto ne mogu na trening. Tu sam stučnjakinja.

Osma godišnjica braka vam je bila nedavno, dobili ste na poklon psića, kako se slažu vaše mačke i novi član? Jako volite životinje, razmišljate li o životu na selu negdje okruženi prirodom i s puno životinja?

Proslavili smo osam godina poštovanja, kompromisa i puno smijeha. Kada imate svakodnevno razlog za smijeh s voljenom osobom, tada znate da je sve u redu, a naše životinjice daju nam bezbroj ekstra razloga za dobro raspoloženje. Blue je nova šefica u kući i mačke su je prihvatile, ali je odgajaju. Ipak je ona došla zadnja i red se mora znati, kao i svugdje. Baš uživamo u našem domu.

Uspoređuju vas s Tinom Turner, imate tu energiju na pozornici koja je identična njezinoj, možete li se zamisliti na turneji kako plešete na stageu i za 25 godina?

Mogu se zamisliti, naravno! Tina je velika inspiracija i uzor i čast je biti uspoređena s takvom ženom koja je sve muke i prepreke preskočila u životu i uvijek bila najjača. Meni je najveća nagrada što već 26 godina trajem na sceni, bez oscilacija i bez kompromisa. Htjela bih za to zahvaliti mojoj publici i vama medijima koji ste sa mnom na ovom putu rame uz rame cijelo vrijeme.

Vaši interesi ne staju samo na glazbi, bavite se i dizajnom, je li vam pandemija dobro došla da se više posvetite svojim drugim interesima, imate li nekih hobija kojima se želite baviti ali ne stižete?

Proizvodili smo naše sprave za vježbanje Koloseum i namještaj Indira Levak Dizajn. Svu energiju preusmjerili smo u to kada nije bilo mojih koncerata. Čovjek se mora znati okrenuti, pokrenuti, nema stajanja, bez obzira na sve što se događa oko vas. Djelujemo i u turizmu, a imam još nekoliko želja koje bih htjela realizirati, ali neću otkrivati, za sada, jer je sve to još u fazi planiranja i istraživanja.

Pitanje za kraj, mirujete li vi ikada, imate li ikada dan kad vam nedostaje energije, dan u kojem samo želite ležati i buljiti u prazno?

Pa ja sam uvijek u pokretu i kad god me vidite, vidite me ispunjenu i veselu. Takvu me jedino ljudi trebaju znati. Naravno da postoje dani kada mi treba da malo zastanem, odmorim se, ali vjerujte mi, to su kratki periodi. Život je prekratak, želim ga iskoristiti u potpunosti!

Ključ Nade

hr-hr

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281767042916154

Vecernji List