Večernji list

NAŠA OBALA JE KAO STVORENA ZA NAUTIČKI TURIZAM KOJI JE U EKSPANZIJI I KOD NAS I U SVIJETU

Sunce, more, ljeto i turistička sezona u su punom jeku. U prošlom broju pisao sam o dizajnu brodova i brodogradnji u Hrvatskoj koja ima golemi potencijal, a isto tako je s nautičkim turizmom koji iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, kako u Hrvatskoj tako i na svjetskim destinacijama. Nautika u Hrvatskoj predstavlja jedan od neprepoznatljivijih i najbolje tržišno pozicioniranih turističkih proizvoda. Iznimno atraktivna i razvedena obala s više od tisuću otoka, dobri uvjeti za jedrenje tijekom velikog dijela godine te duga tradicija nautičkog turizma samo je dio razloga zašto se Hrvatska razvija u jednu od top europskih i svjetskih receptivnih destinacija za nautičare. Hrvatska se može pohvaliti brojnim marinama koje su rasprostranjenje duž čitavog Jadrana, smještene na najatraktivnijim lokacijama u blizini svih povijesnih i kulturnih znamenitosti. Marine su smještene u dalmatinskim gradovima na obali koje se uglavnom nalaze blizu aerodroma ili u prekrasnim uvalama po otocima. U Hrvatskoj ih se nalazi ukupno 56, a najviše marina nalazi se na srednjem i južnom Jadranu koji je nautičarima najzanimljiviji. Nautički turizam u cijelom svijetu, i u Hrvatskoj, privlači sve veću pažnju. Zbog gospodarskog značaja za ekonomiju primorske zemlje te izgradnje potrebnih kapaciteta za njegovu realizaciju, luke nautičkog turizma postaju svojevrsna mjesta ostvarenja tog oblika turizma.

Također, marine konstantno rade na nadogradnji i obogaćivanju svojih usluga te prilagodbi suvremenim potrebama i željama nautičkih gostiju te su tako obogatile svoje usluge od vrhunske tradicionalne kuhinje, vode i struje, zdravstvenih ambulanti, usluga charter tvrtke, do korištenja apartmana, te elektroničkog nadzora i sigurnosnih službi za zaštitu imovine i opreme gostiju.

Adriatic Croatia International Club, ACI najveći je lanac marina na Mediteranu te vodeći u Hrvatskoj, a svoje poslovanje na Jadranu započeli su 1983. godine te danas imaju preko 22 marine, strateški raspoređene od Umaga od Dubrovnika. Renovirana ACI marina Rovinj tako ima prestižnu kategorizaciju od 5 sidara, odnosno najvišu kategorizaciju koju marine mogu imati.

Marina Rovinj pravi je primjer i smjernica kako bi marina trebala izgledati u urbanom tkivu grada, okružena predivnom krajolikom, šetnicom i grand hotelom Rovinj koji je dizajnirao hrvatski arhitektonski studio 3LHD. Osim predivnog pogleda posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj kuhinji s Michelinovom zvjezdicom, talijanskog chefa Emanuelea Scarella u restoranu Agli Amici, a uz šetnicu smještene su brojne. ACI marina Rovinj tako je zasigurno najljepše uređena marina na Jadranu. ACI marina Dubrovnik koja je smještena kod Komolca, dvije nautičke milje od luke Gruž i samo šest kilometara od stare gradske jezgre. Dodijeljeno joj je i visoko priznanje Europska plava zastava jer je zadovoljila najstroža ekološka mjerila u pogledu sigurnosti i čistoće vode te okoliša.

U Zadru se nalazi najveća marina na Jadranu, D-Marin Dalmacija koja je zbog svoje pozicije idealna destinacija iz koje se jadranski arhipelag nalazi nadohvat ruke. Ova marina posjetiteljima pruža brojne sadržaje među kojima treba istaknuti Portus Beach Club sa spektakularnim sunčalištem na moru. Također, u Zadru se nalazi i boutique arina D-Marin Borik koja pruža brojne sadržaje te je omiljeno mjesto za opuštanje u blizini NP Kornati. Svakako treba spomenuti i D-Marin Mandalina kraj Šibenika koja se nalazi na prirodno zaštićenoj lokaciji i dubokom moru bez ograničenja u visini ili gazu plovila, pogodna je za pristajanje superjahti. Marina je to koja se može pohvaliti nagradama Five Gold Anchors i Five Star Diamond. Svjetske marine često su poput najljepših razglednica i pozivnica za sve ljubitelje nautičkog turizma i vlasnike superjahti pa tako treba izdvojiti Marinu Grande na popularnom talijanskom otoku Capriju za koju postoji lista čekanja mjesecima unaprijed. Jedna od najljepših marina svakako je i OneOcean Port Vell u Barceloni s pogledom na ulicu Las Ramblas. Port Hercules u Monaku svakako je jedna od najpoznatijih marina i jedno od najpopularnijih odredišta na svijetu. Domaćin je Monaco Grand Prixa i Monaco Yacht Showa, odnosno najluksuznije izložbe brodova. Također treba spomenuti i Port de Saint Tropez koja je poznata po svojoj kulturnoj baštini.

Nautički turizam svakako je budućnost turističke ponude i mamac za posjetitelje, a Hrvatska nautička scena iz godine u godinu širi svoju ponudu i pruža gostima jedinstvenu uslugu uz sunce, more i predivnu obalu.

Legende

hr-hr

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281947431542586

Vecernji List