Večernji list

Kako je za opremanje stana bilo predviđeno vrlo malo vremena jer su novi stanari brzo useljavali, u uređenju

Martina Strukić

INTERIJER POVRŠINE 75 ČETVORNIH METARA NALAZI SE U ŠIREM SREDIŠTU PARIZA, U STAROJ ZGRADI S VISOKIM STROPOVIMA, DVOSTRUKIM UNUTARNJIM VRATIMA, STARIM PARKETOM I VELIKIM FRANCUSKIM BALKONIMA, KOJI SU PREPOZNATLJIV ELEMENT FRANCUSKE ARHITEKTURE, NAROČITO U VELIKIM GRADOVIMA POPUT PARIZA ILI MARSEILLEA

Budući da to ( još) nije praksa kod nas, domaći dizajneri rijetko kada imaju priliku uređivati stanove za dugoročni najam, i zato je to za njih veliki izazov. Kratki rokovi, uglavnom ograničen, skromniji budžet te nemogućnost da se intervenira u prostor i rade preinake u rasporedu, karakteriziraju ovakve projekte. Studio Mirjane Mikulec nedavno je dovršio uređenje jednog takvog stana. Dodatni izazov za poznatu dizajnericu bio je što se stan nalazi u glavnom gradu Francuske.

- Iako godišnje uvijek imamo nekoliko projekata izvan Hrvatske, oni se većinom nalaze u regiji. Stoga nam je ovaj projekt, pored toga što je za najam, bio uistinu zanimljiv jer se nalazi u Parizu, mom omiljenom gradu i mjestu inspiracije kojem se često vraćam - otkriva Mirjana Mikulec. Interijer površine 75 četvornih metara nalazi se u širem središtu Pariza, u staroj zgradi s visokim stropovima, dvostrukim unutarnjim vratima, starim parketom i velikim francuskim balkonima, koji su prepoznatljiv element francuske arhitekture, naročito u velikim gradovima poput Pariza ili Marseillea.

Specifičnost stana je i dugački i iznimno uski hodnik koji vodi u sve prostorije - dnevni boravak i blagovaonicu koje su povezane velikim otvorom, dvije male spavaće sobe, kuhinju i kupaonicu.

Kako je za opremanje stana bilo predviđeno vrlo malo vremena jer su novi stanari brzo useljavali, u uređenju nije bilo puno zahtjeva kao ni mogućnosti da se radi namještaj po mjeri. Stoga je stan namješten komadima koji su bili brzo dostupni u salonima.

- Kupaonica je ostala izvorna, samo s no

vim detaljima, kao i stari parketi koji su ostali netaknuti, iako način slaganja nije ujednačen u svim prostorijama. No, nakon uređenja shvatili smo da upravo ovakav parket cijelom interijeru daje poseban, boho šarm te se uklapa u stil uređenja kao i ambijent - ističe dizajnerica te dodaje kako je glavna stilska inspiracija bio pariški chic. Istovremeno, stan odiše modernim i romantičnim štihom, što se stanarima jako svidjelo.

- Klijenti su željeli svijetao i prozračan dom pa smo, vodeći se s time, stvorili romantičan otvoreni prostor. U uređenju smo, poštujući klasične elemente starinskog građanskog stana te dodajući neke nove klasične komade poput bijele sofe i ukrasnih lajsni na zidovima i stropovima, pridružili i moderne - tepihe s geometrijskim uzorcima, naslonjače u kombinaciji krzna i metala, rasvjete, postera s apstraktnim motivima poznatih likovnih umjetnika, trendi vaza s ljudskim licem… - objašnjava Mikulec.

Bjelina koja dominira prostorom oplemenjena je crnim i zlatnim akcentima u dnevnom prostoru koji je tako dobio i na eleganciji, dok je u spavaćoj sobi, za još veći dojam topline i ugode, dodano i drvo. Monotonija uskog hodnika razbijena je stvaranjem atraktivne galerije od uokvirenih postera. Hodnik tako izgleda znatno šire. Sve to dalo je pečat i osobnost stanu kojim dominiraju jednostavnost, prozračnost i popularni skandi stil uređenja koji je super izbor i za interijere u kojima žive vlasnici, ali i za najam jer je riječ uglavnom o neutralnim tonovima koje većina ljudi smatra privlačnima. Pokoji detalj u boji, primjerice vaze koje su ove sezone apsolutni hit u interijeru ili pak umjetnine na zidovima. Još jedan adut ovog stana, uz šarmantni radni prostor koji je smješten u prozorsku nišu, izvorni je kamin koji stanu daje karakter i čini ga vrlo atraktivnim. Dizajnerica se poigrala i ogledalima neobičnog oblika koje je strateški postavila kako bi se reflektirala svjetlost i prostor, prije svega u skučenom hodniku, djelovao prostranije, svjetlije i veće.

Legende

hr-hr

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

2022-07-01T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282076280561466

Vecernji List