Večernji list

Filmaši proveli tjedan na Brdu filmova, koji nastavljaju svoj put

Tia Špero

Završio je još jedan Motovun Film Festival! I ove godine, brojni posjetitelji uživali su u više od stotinu filmova u jedinstvenom ambijentu istarskog gradića, a najboljim su autorima i filmovima podijeljene nagrade.

Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, odnio je film “Ratni konj”, američka drama u režiji Gine Gammell i Riley Keough - najstarije unuke čuvenog Elvisa Presleyja. To i ne čudi, budući da je film o odrastanju u rezervatu američkih Indijanaca Pine Ridge u kojem glume i pripadnici plemena Lakota, na prestižnom festivalu u Cannesu osvojio i Zlatnu kameru za najbolji debitantski film. “Iskren i majstorski snimljen film s nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Jednako brutalan koliko i nježan”, opisali su ga članovi žirija.

Prestižnu nagradu FIPRESCI, koju dodjeljuje najstarije i najuglednije međunarodno udruženje filmskih kritičara, žiri je dodijelio filmu “Sveti Duh” u režiji Cheme García Ibarre. Prvi je to cjelovečernji film nagrađivanog autora kratkometražnih filmova, snimljen na 16-milimetarskom filmu, a u obrazloženju žirija stoji kako od ostalih film odstupa svojom originalnošću, svojim oštrim kontrastima između svijetlih boja i nježnog stava prema likovima s jedne strane i mračnim zapletom s druge kao i svojim “deadpan” humorom. Žiri Motovunskih kratkih Propelerom je Motovuna nagradio “Prodavače leda” Joãoa Gonzaleza, dirljivi animirani kratki film o ocu i sinu koji svakog dana skaču padobranom iz svoje kuće smještene na vrtoglavo visokoj litici i odlaze u selo gdje prodaju led. “Ovaj film ostavio nas je bez riječi i sa suzama u očima. Ovo poetsko remek-djelo zaslužuje postati dijelom stalnog postava muzeja moderne umjetnosti”, kazao je žiri.

Posebno priznanje dobio je pak kratki francuski film “Ukrotiteljica” Alcibiadea Cohena, priča o mladoj Argentinki Mariji koja je jedna od prvih žena koja se natječe na čuvenom rodeo festivalu Jesus Maria. A nagradu Corto Montonese za najbolji domaći kratki film dobila je Lana Barić i njena netipična “Snjeguljica”. Efektnu i očuđujuću priča o četrdesetogodišnjoj vozačici ralice Barić je režirala, za nju napisala scenarij te u filmu izvanredno tumači i glavnu ulogu.

Dodijeljene su na Motovunu i dvije počasne nagrade, Maverick Motovuna i Nagrada 50 godina. Ovogodišnji Maverick, nagradu koja se dijeli filmašima koji su utabali svoj vlastiti put protiv struje otišla je u ruke beogradskom redatelju Goranu Markoviću.

”Goran Marković čovjek je kojem nije lako sad u Srbiji. Označen je kao neprijatelj režima koji koristi svaku priliku da ga blati. Iako nije imao potrebe glasno ustati protiv režima i nacionalizma, Marković je čovjek s kritičkim stavom koji je rekao ne i za to plaća veliku cijenu. Ostaje bez filmova koje je trebao raditi i ukratko rečeno, priređen mu je pakao života”, rekao je Rajko Grlić, počasni umjetnički direktor motovunskog festivala koji je Markoviću uručio nagradu. Međutim, Goran Marković zauzeo je optimističniji stav.

”Moj život nije pakao. Sretan sam kako živim, što sam žulj nekim ljudima, što me mrze i što me se boje. Moj život je lijep”, uzvratio mu je.

Nagradu kojom se obilježava pola stoljeća predanog rada u filmu zasluženo je dobio Ranko Mitić Mita, asistent kamere i direktor fotografije koji je u pedeset i pet godina dugoj karijeri snimio više od tristo filmova. “Zahvaljujem Motovun film festivalu jer nagrađuje i ljude iza kamere, što je jako rijetko. Nagradu posvećujem i onima koji su mi omogućili da uđem u svijet filma te tako nađem svoju veliku profesionalnu ljubav, nešto najbolje i najvažnije u životu”, našalio se Mitić.

Na ovogodišnjem Motovunu, koji svojim bogatim programom ne preže ni od teških tema aktualnih u našem društvu, videopozivom javio se i ukrajinski redatelj Oleh Sencov, dugogodišnji prijatelj festivala i redatelj filma “Nosorog” prikazanog na festivalu. Publici se obratio iz rovova Donbasa, izrazio nadu da će uskoro posjetiti Hrvatsku, zahvalio na potpori svojoj europskoj obitelji i pozvao na zajedničku obranu mira u Europi. Publiku je oduševila i projekcija stotinu godina starog švedskog nijemog horora “Vještice”, koju je pratila izvanredna glazba braće skladatelja Alena i Nenada Sinkauza, a glasno se pjevalo i na karaoke projekciji dokumentarnog filma o legendarnom sastavu ABBA.

Motovun film festival napustio je svoje Brdo filmova, ali nastavlja putovati po Hrvatskoj - projekcije se održavaju u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Zagrebu, te u Rovinju i po manjim gradovima u Istri.

U Prodaji

hr-hr

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281547999654862

Vecernji List