Večernji list

SINGAPUR, SVI RAZLOZI ZAŠTO JE I NAJUGODNIJI I NAJSKUPLJI GRAD NA SVIJETU

Ovaj azijski grad drugi je na redu u ovoj ljetnoj trilogiji Ekrana. Nakon austrijske prijestolnice Beča, koji je primjer pravog urbanog grada koji svojim modernim dizajnom, ekološkim rješenjima i brojnim inovacijama može poslužiti kao pravi primjer i uzor ostalim gradovima, selimo se istočno, točnije u Singapur koji svojim urbanim rješenjima također može poslužiti kao fantastičan primjer svima. Grad budućnosti. Grad ukrašen zelenilom. Tako se često opisuje Singapur, grad koji ima mnogo razloga zašto je uvijek visoko na ljestvici najugodnijih mjesta za život i posao na svijetu. Naravno, to ima i svoju cijenu pa ne čudi što je dvije godine za redom Singapur bio proglašen najskupljim gradom na svijetu.

Tako se u Singapuru, točnije u Jurongu, jugozapadnom dijelu grada, još 2016. godine smjestila najpametnija autobusima stanica. Tim arhitekata odlučio je preispitati dizajn i funkciju svakodnevnih urbanih objekata koje većina gradova uzima zdravo za gotovo. Stanice su u većini gradova mjesto za zaštitu od kiše i sunca te mnogi nemaju želju tamo provesti više od par minuta čekajući bus, no ovaj primjer dokazao je kako i stanica može biti mjesto komfora poput onog u kafiću, knjižnici ili vlastitom dnevnom boravku. Jer ova stanica ima sve - natkriveno stajalište s urbanim vrtom na krovu i police s knjigama za male i velike, a ukrašena je radovima lokalnih umjetnika. Osim klupa, na stanici su ljuljačke, a prolaznici mogu provjeriti i stanje u prometu te raspored autobusnih linija, dok je za turiste pripremljen i vodič. Također, stanica je opremljena punjačima za telefone te ima čak i parkiralište za bicikle. U Singapuru vladaju i stroga pravila kada je u pitanju javni red i mir, a još od svibnja 2020. godine za to se brinu robotski psi Spot Boston Dynamicsa te autonomni roboti Xavier. Na ulice su pušteni kako bi pazili na društveno prihvatljivo ponašanje. Za ove potrebe Xavier je opremljen kamerom koja snima u 360°, čak i noću, a nepoželjno ponašanje u stanju je prijaviti izravno policiji. Prije toga, zvučnim će signalima i porukama, kao i natpisima na ugrađenom displeju, prekršitelje prvo upozoriti da krše neko od lokalnih pravila o lijepom ponašanju na javnom mjestu. Ovog su robota izradile državne agencije za znanost i tehnologiju, očuvanje okoliša, transport, hranu i stanovanje, na temelju policijskog robota koji je također od ranije prisutan u Singapuru. Još 2016. godine u gradu su postavljene pametne kante za smeće koje koriste senzorske monitore u poklopcima i pametni softver koji je djelomično osmislila tvrtka Mobiquest. Singapur će u bliskoj budućnosti postaviti oko 10.000 pametnih kanti na ulice grada. Njihova zadaća je detektiranje napunjenosti i da u tom slučaju pošalju signal da je vrijeme da se isprazne. Signal se šalje preko standardne telefonske 3G mreže u intervalu od 15 minuta, dok su u senzorima ugrađene baterije čiji je životni vijek 5 godina.

Zahvaljujući ekološkim projektima od 2012. godine Singapur krase jedinstveni botanički vrtovi, poznatiji kao Vrtovi kraj zaljeva (Gardens by the Bay), koji svojim dizajnom oduzimaju dah, a prostiru se na 100 hektara površine usred grada. Super stabla jedan su od najfascinantnijih dijelova. Radi se o umjetnim konstrukcijama prekrivenim solarnim ćelijama, kojima preko dana skupljenu energiju pretvaraju u fascinantno osvjetljenje i ozvučenje tijekom večeri te skupljaju kišnicu koja služi i kao ventilacija Singapura.

Još jedan fascinantni projekt je i Jurong Lake District koji će postati novo suvremeno poslovno središte Singapura. Projekt “održive četvrti vrtova” razvija tvrtka KCAP na površini od čak četiri milijuna četvornih metara s ekološkim vertikalnim vrtovima, tornjevima povezanih mostovima, uredskim prostorima, trgovinama i 20.000 novih stambenih jedinica. Zahvaljujući suvremenim rješenjima pametnog grada autobusi neće imati unaprijed određen vozni red, već će reagirati prema potrebama putnika u stvarnom vremenu kako bi ih na odredište prevezli na najučinkovitiji način. Jurong Lake District tako će biti pravi primjer suvremenog modela pametnog urbanog središta te dizajnersko remek- djelo.

Singapur je uistinu grad budućnosti, pravi primjer kako se tehnologija i dizajn mogu primijeniti u urbanom uređenju i razvoju grada koji pruža sve što stanovnici mogu poželjeti.

U Prodaji

hr-hr

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

2022-08-05T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281956021547982

Vecernji List